| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
R_O_Y Sympatyk FEFK Mk VII kombi Inowrocław | 2008-11-26 21:48:22 Witam!
Mam pytanie co trzeba zrobić aby poprawnie wykonać naprawę zespołu napędowego po usterce uszczelki pod głowicą - płyn chłodzący dostawał się do jednej z koór spalania a w konsekwencji zaczął się też mieszać z olejem i powstał niezły żurek. Samochód stoi na klocach i się z bratem zastanawiamy ile trzeba rozebrać żeby dobrze oczyścić silnik z tego syfu. Czynności które wydają mi się oczywiste: 1/ spuszczenie starego oleju 2/ zdjęcie i umycie głowicy 3/ zdjęcie miski olejowej ... Oczywiście nie będe pisał że pasek rozrządu nowy itp bo to oczywiste jest. Co jeszcze powinienem rozebrać, może jakoś przepłukać silnik? Pozdro4all |
R_O_Y Sympatyk FEFK Mk VII kombi Inowrocław | 2008-11-26 22:11:02 Nie no kolejność to spoko znam, tylko się zastanawiałem czy w jakiś szczególny sposób trzeba się pozbyć resztek tego żuru z silnika bo przecież idealnie wszystkiego się nie spuści zawsze zostanie jakiś osad i będzie się mieszał z olejem po wymianie. No ja jeszcze myślałem o zdjęciu michy bo tam pewnie będzie najwięcej tego majonezu, widzę że u siebie tego nie zrobiłeś. |
R_O_Y Sympatyk FEFK Mk VII kombi Inowrocław | 2008-11-26 22:20:42 pewnie cię trochę pomęczy majonez pod korkiem ale jak robisz dłuższe trasy to powinno odparować. Ja dla pewności michę zdejmę. Filtr no to oczywiście musi nowy być więc nim się nie martwię. |
Bosaczek Mazda MX-3 Sandomierz | 2008-11-26 22:26:13 nieno ja to dluzszych tas nie robie tylko do szkoly i z powrotem ale narazie wydaje sie byc czysciutko zobacze za kilka dni ![]() |