MotoNews.pl

Czy ktoś bawił się w rejestracje auta z PL/EU w UK?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema!

Mam pytanko do was czy ktoś już przerabiał temat:

Kupuje auto w PL albo D i jad enim do UK, mam je tam legalnie przez 6miesięcy w ciągu roku. Co potem? Chce je zarejestrować w UK i mieć angielskie blachy, V5 i papiery z DVLA. Jak to wygląda? Czy ktoś sie bawił w to już? Moge prosić o jakieś porady?

POZDRO

W drugą stronę się da, więc dlaczego nie w tą. W Polsce można zarejestrować auto z Anglii bez przerabiania (nawet jeśli ma kierownicę po "złej" stronie ). Jeśli auto spełnia wymagania unijne co do rejestracji, to nikt nie ma prawa odmówić rejestracji.

No okej a co w momencie kiedy mamy polskie auto w UK i chemy je zarejestrowac w UK? Ktoś wie jakie papiery trzeba? i co urzad komunikacji ma za problemy? Trza odkrecic blachy odeslac do PL czy jak? Bo dopuki nie wyrejestruje sie auta z PL to nie zarejestruje w UK. A bez blach bez sensu jechac do UK itd. O takie kwestie mi sie rozchodzi.

przemkowal - z tego co wiem, to nei można zarejestrować angielskiego auta w PL...
Lobster - nie wiem czy ta operacja ci się opłaci - kumpel kiedyś się dowiadywał to pierwsza rzecz musisz przejść MOT, więc wrzucić angielskie lampy i pewnie zaopatrzyć się w zegary z MPH. auto takie wymaga następnie płacenia podatku drogowego no i pozostaje sprawa ubezpieczenia, które jest nieporównywalnie droższe do stawek w PL. koniec końców na twoim miejscu jeździłbym polskim autem tak długo, aż ktoś się nie przyczepi. moim zdaniem dużo zależy od tego gdzie parkujesz.. jeśli stale gdzieś w mieście przy ulicy to te małpy z councilu mogą cię przyczaić, ale jeśli na firmowych/prywatnych parkingach to raczej luz. co do 6mcy to twoim obowiązkiem jest przedstawić bilet z promu/tunelu w razie wezwania, chociaż wiem, że wiara trzyma tu auta latami (oczywiście to nie musi być reguła).
albo możesz zawsze znaleźć zarejestrowane tutaj auto LHD i jak ci się zachce wrócić, to w PL powinieneś je zarejestrować bez większych problemów (inne lampy)..