OPONY ZIMOWE- które polecacie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie!
Tak się składa, że bociany odlatują, więc pora zastanowić się nad wymianą opon
Oczywiście zapewne jeszcze spokojnie można jeździć na letnich, ale może niektórzy, tak jak ja, będą musieli na zimę kupić nowe...
Lata mijają, zmieniają się ceny i technologie.
Proponuję byśmy podzielili się opiniami wg naszych doświadczeń w stylu;
Nazwa, model
ocena (1-5) śnieg/deszcz/sucha nawierzchnia=suma pkt
Oczywiście komentarze będą cenne

Pozdrawiam, Darek.
PS
Zacznę od własnych doświadczeń. Zapraszam koleżanki i kolegów.

FRIGO DIRECTIONAL 185/65 R14 86 T
4/2/2=8

Ważne jeszcze, abys podał wymagania cenowe. Ja bym polecał Kleber Krisalp HP. Śmigamy na bardzo leciwym modelu takich opon (Kleber Krisalp) i są spoko, więc nowe też powinny być ok.

Cytat:
2007-09-05 21:22:36, Esperynek pisze:
Ważne jeszcze, abys podał wymagania cenowe. (...)

Właściwie to zostawiłem kwestię ceny ze względu na różne możliwości klubowiczów.
Założyłem ten temat nie tylko z myślą o mnie, więc ceny każdy sobie może przeanalizować...
Temat niby mój, ale Forum wspólne, więc jak uważasz, że w temacie należy coś dodać, to dodamy
Ceny wydaje mi się, że zamykają się gdzieś w przedziale 150-300 (+/-)
Cytat:
Ja bym polecał Kleber Krisalp HP. Śmigamy na bardzo leciwym modelu takich opon (Kleber Krisalp) i są spoko, więc nowe też powinny być ok.

To dosyć istotna sprawa, że leciwe są OK, bo moje Frigo po 1 sezonie były już fatalne, a każdy mi mówi, żebym jeszcze zostawił, bo bieżnik jest jeszcze na sezon. Na mokrej nawierzchni to porażka.
Dzięki Esperynek za opinię

Dębica frigo (polonez)

4/3/3=10

Good Year Ultra Grip 5 (nubira)

4/5/5=14

Fulda Kristall Montero (nubira)

1/1/2=4

Good Year Ultra Grip 6 (nubira)

4/5/5 = 14

Kleber Krisalp HP (espero)

5/5/5=15

Dunlop SP Winter (dostałem do MB... oponki chyba z 99r )

3/2/5=10

Z wyżej wymienionych oponek Kleberki jak widać są najlepsze, żeby było ciekawiej wszysktie prócz nich miałem noofki...

Klebery kupiłem używane i naprawdę się nie zawiodłem, rewelacja, na śniegu po prostu wymiatają, na mokrej nawierzchni też dobrze trzymają, na suchej są cichsze niż moje letnie gumy .

Good Year też bdb, ale wg mnie na śniegu gorszy od klebera, no i cenowo mniej korzystny...

Frigo też nienajgorsze, główny minus to hałas na suchej nawierzchni...

Natomiast fulda to totalne dno...

Dunlopów w sumie nie ma co brać pod uwagę gdyż są dość stare i swoje właściwości już dawno mają za sobą...

pozdro

Firestone Winterhawk

Kleber

Good Year

Continental

Debca Frigo S-30
5/3/2

Cytat:
2007-09-05 21:02:18, mswalcza pisze:
Witam serdecznie! Tak się składa, że bociany odlatują, więc pora zastanowić się nad wymianą opon Oczywiście zapewne jeszcze spokojnie można jeździć na letnich, ale może niektórzy, tak jak ja, będą musieli na zimę kupić nowe...
[ciach]

A to kolega ma jakieś potwierdzone informacje, że w tym roku będzie zima?

Cytat:
2007-09-06 07:52:24, AsterixGal pisze:

No jak się wyjrzy za okno to śniegu można się spodziewać nawet za 10 minut.

Sawa eskimo S3
Trudno oceniać punktowo, ale zachowują się naprawdę spoko na wszystkich nawierzchniach, dość ciche, no i przede wszystkim tanie.

Cytat:
2007-09-05 22:45:46, Kolber7 pisze:
...Klebery kupiłem używane i naprawdę się nie zawiodłem, rewelacja, na śniegu po prostu wymiatają, na mokrej nawierzchni też dobrze trzymają, na suchej są cichsze niż moje letnie gumy . Good Year też bdb, ale wg mnie na śniegu gorszy od klebera, no i cenowo mniej korzystny... ...

Nie miałem okazji jeździć na UG-5, ale miałem przez 2 sezony UG-6, a w zeszłym roku zakupiłem 2 nówki Kleberki zimowe.
Nie wiem jakie zimy są u Was, ale u mnie te kleberki wypadają słabiej niż UG-6.

Kiedyś miałem Kormoranki-Winter (nie mylić z Snowpro) rewelacja!
Gryzły śnieg jak wściekły buldog
Niestey już ich nie robią.

Cytat:
2007-09-06 11:07:34, kisztan pisze:
Nie miałem okazji jeździć na UG-5, ale miałem przez 2 sezony UG-6, a w zeszłym roku zakupiłem 2 nówki Kleberki zimowe. Nie wiem jakie zimy są u Was, ale u mnie te kleberki wypadają słabiej niż UG-6. Kiedyś miałem Kormoranki-Winter (nie mylić z Snowpro) rewelacja! Gryzły śnieg jak wściekły buldog Niestey już ich nie robią.

akurat na UG6 jeździłem dużo po lublinie...

ale fakt faktem miałem je na jednej osi tylko, na drugiej UG 5, w takim zestawie auto jeździło spoko... później UG5 zastąpiła fulda i auto stało tam gdzie większość jeszcze potrafiła wyjechać... na kleberach dużo jeździłem zimą 2 lata temu też okolice radomia i lublina tam gdzie inni stali ja spokojnie jechałem

pozdro

Cytat:
2007-09-06 11:07:34, kisztan pisze:
Nie miałem okazji jeździć na UG-5, ale miałem przez 2 sezony UG-6, a w zeszłym roku zakupiłem 2 nówki Kleberki zimowe. Nie wiem jakie zimy są u Was, ale u mnie te kleberki wypadają słabiej niż UG-6. Kiedyś miałem Kormoranki-Winter (nie mylić z Snowpro) rewelacja! Gryzły śnieg jak wściekły buldog Niestey już ich nie robią.

ja mam jeszcze te stare Kormorany Winter i potwierdzam jako używki są super ale wiadomo nowe pewnie są lepsze, podobno dębica jest OK. chociaż wg. mnie raczej na taką błotno-brejową niż na śnieżno-lodową zimę czyli jak jest kasa to lepiej kupić coś porządnego.

Cytat:
2007-09-06 07:52:24, AsterixGal pisze:

Witam AsterixGal.
Tak mam 100% informację... że jak co roku i w tym będzie zima.
Jak wspomniałem zależy mi, a może i komuś się to przyda, by uzyskać Wasze opinie PRZED jej nadejściem.
Tak na marginesie jeśli dopisujesz się do tego tematu, to może podasz jakieś swoje opinie na temat?
Pozdrawiam, Darek.
PS Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Z całą pewnością wezmę je pod uwagę podczas zakupu.

Cytat:
2007-09-06 17:21:17, mswalcza pisze:
Witam AsterixGal. Tak mam 100% informację... że jak co roku i w tym będzie zima. Jak wspomniałem zależy mi, a może i komuś się to przyda, by uzyskać Wasze opinie PRZED jej nadejściem.

Jeśli mieszkasz w Krakowie i poruszasz się po Krakowie to z zakupem zimowych kapci nie ma się gdzie spieszyć. Zima będzie... 3 km za Krakowem.

Cytat:
2007-09-06 17:25:17, piotr_ek pisze:
Jeśli mieszkasz w Krakowie i poruszasz się po Krakowie to z zakupem zimowych kapci nie ma się gdzie spieszyć. Zima będzie... 3 km za Krakowem.

Cześć!
Nie zamierzam się spieszyć.
Mieszkam w Krakowie i zwykle jeżdżę po mieście i okolicach.
Zdarza mi się oczywiście jechać do Nowego Targu lub w inne okolice Małopolski. Zakup zimówek uważam w moim przypadku za uzasadniony, a nie lubię kupować niczego "w ciemno".
Obecnie dla przykładu jeżdżę na letnich Nokian'ach i naprawdę widzę zasadniczą różnicę w stosunku do poprzednich letnich kapci z przewagą (zwłaszcza podczas deszczu) dla tych ostatnich. Jako letnie szczerze polecam NRHi Nokian.
Z tą zimą w mieście to masz wiele racji choć z reguły u nas zima zaskakuje drogowców i podczas pierwszych opadów śniegu mógłbym mieć spore problemy
Pozdrawiam, Darek.
PS
Może jeszcze jakieś typy?

Michały Alpin 1 185/60/14
3/1/4

Michały Alpin 2 185/65/14
4/2/4

Jak dla mnie na sniegu jakos dają rade na mokrym pozal sie boze

Debica frigo 2- pierwszorzedne zajebiste opony zimowe.

Cytat:
2007-09-08 14:00:48, maskekk pisze:
Debica frigo 2- pierwszorzedne zajebiste opony zimowe.

Doskonałe na śnieg... tylko jaka jest pewność, że śnieg będzie. Zwykle zima to kilka dni śniegu na drogach i jeszcze musimy trafić na ten śnieg... i tyle

Cytat:
2007-09-08 14:39:59, piotr_ek pisze:
Doskonałe na śnieg... tylko jaka jest pewność, że śnieg będzie. Zwykle zima to kilka dni śniegu na drogach i jeszcze musimy trafić na ten śnieg... i tyle

w porządku ale jak trafisz na ten śnieg to z pewnością poczujesz różnicę- ja też za dużo nie jeżdzę ale zdarzyło się kilka razy że dzięki tym oponom jechałem w miarę pewnie i zybko oraz nie hamowałem na poprzedzającym pojeździe lub w przydrożnym rowie, czyli wg. mnie warto, chociaż raczej nie warto jeśli ktoś porusza się wyłacznie po mieście gdzie zimą ulice są białe od solanki anie od śniegu

Rozważam zakup:
KLEBER KRISALP HP 185/65/R14 86 T ,
MICHELIN ALPIN A3 185/65/R14 86 T,
NOKIAN WR 185/65/R14 86 T...
Ceny za komplet to (+-) kolejno: 720pln, 810pln, 940pln.
Chyba postawię na Nokian choć to w Polsce dosyć słabo reklamowane opony.
Z letnich jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam, Darek