MotoNews.pl

Jakie naprawdę spalanie w Omedze 2,5 diesel z 97 roku?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem, że podobne tematy przewijały się już przez forum wiele razy, ale panuje straszna rozbieżność - pojawiają sie wyniki od 5,5 na trasie i 7,5 w mieście do 10 na trasie i 12 w mieście.
Chce kupić Omegę i zastanawiam się nad dieslem, ale boje się że będzie palić nad smok. Jeśli ktoś ma taki silnik albo wiarygodne dane to proszę o poradę.

napewno chłopaki od redbulożerców mnie op... ale powiem jedno
nie kupuj omegi w dieslu bo to mina jak cholera.części drogir jak szlag bo to beemwe motor pałer a po mieście pali cóś koło14 mówie o 2.5 tds
kup 3.0 v6 koszt utrzymania podobny ale jaka radość

Cytat:
kup 3.0 v6 koszt utrzymania podobny ale jaka radość

święte słowa

A palic bedzie pewno i tak duzo.
Rozbieznosci sa i beda, popatrz na forum jakie sa rozbieznosci jesli chodzi o spalanie V6. Wniosek z tego taki, ze spalanie jest miedzy-miedzy i na tyle musisz sie nastawic.

Szukasz oszczędnego diesla bez cienia zacięcia sportowego? Kup 2.0 DTI (w modelach od roku 98 ). Sadzę, że instrukcja (można ściągnąć na bestiales.pl) podaje dość realistycznie uśrednione spalanie. Dane dotyczą nowego lub zadbanego silnika i spokojnej jazdy czyli 7 trasa 10 miasto. Co do TDS trzeba być miłośnikiem tak jak MV6. Może to BMWeee motor pałer, ale z drugiej strony ciekawy jestem ile jest włascicieli dobrze jeżdżących MV6 z przebiegami powyżej 300000 (znaczna część Niemieckich wyprzedawanych TDS tyle ma jest kręcona na 180000 i jeździ u nas). Nie chcę w żadnym wypadku wsadzać kija w mrowisko insynuując jakąkolwiek wyższość TDS nad MV6 (widzę tylko niższe spalanie i możliwośc jazdy na opale ). Jest to tylko zwykła ciekawość. Większośc i tak jeździ 2.0 benzyna (+ tani niesekwencyjny gasss). Z mojej strony dodam tyle. Następny samochód to bedzie napewno Omega. 2,5 DT 24V albo MV6. Thats all.

[ wiadomość edytowana przez: mar_k dnia 2005-11-04 20:24:18 ]

14 litrow? to chyba jakiegos mazutu !!!! posiadam taka Ome 2.5TD i 9.2litra nie jestem w stanie przekroczyc przynajmniej nigdy mi wiecej nie spalila min to jest 5.5 ale to tak przy 90 ledwo sie toczac srednio na trasie mi pali ok 7-7.2 nie zalujac jej a tak ogolnie to licze jej ok 8 z jazda po miescie. Z zaladowana laweta spalila mi 9 litrow wiec nie sluchaj jakis ze schizowanych ludzi co mowia ze pali 14 litrow co nie maja o tym pojecia
pozdro

Jestem x()
szczęśliwym posiadaczem 2,5TDS caravan i jesli chodzi o spalanie, to bez kozery rzeknę, 6, 5 x()
średnio z trasy i miasta przy grzecznej jeździe ( 100- 110 ) Kiedy ja kupiłem i testowałem wychlała 12,5 na setę, ale podkreślam - testy były ostre- przez człą rodzinkę, a moja bestia jest automatem. dla zachety dorzucę jeszcze jeden fakt. gnojówkę - pierwyj sort można kupić za 2,80 od Rosjan lub kierowcy PKS. i niech któryś z kolegow zagazowanych podskoczy z ekonomiką jazdy x()
x()
. POZDRO

Jestem x()
szczęśliwym posiadaczem 2,5TDS caravan i jesli chodzi o spalanie, to bez kozery rzeknę, 6, 5 x()
średnio z trasy i miasta przy grzecznej jeździe ( 100- 110 ) Kiedy ja kupiłem i testowałem wychlała 12,5 na setę, ale podkreślam - testy były ostre- przez człą rodzinkę, a moja bestia jest automatem. dla zachety dorzucę jeszcze jeden fakt. gnojówkę - pierwyj sort można kupić za 2,80 od Rosjan lub kierowcy PKS. i niech któryś z kolegow zagazowanych podskoczy z ekonomiką jazdy x()
x()
. POZDRO

Cytat:
2005-11-04 11:54:08, fomin pisze:
napewno chłopaki od redbulożerców mnie op... ale powiem jedno nie kupuj omegi w dieslu bo to mina jak cholera.części drogir jak szlag bo to beemwe motor pałer a po mieście pali cóś koło14 mówie o 2.5 tds kup 3.0 v6 koszt utrzymania podobny ale jaka radość

Trochę przegiołeś z tym spalaniem i tymi kosztami.Padła tu kiedyś opinia na tym forum i zresztą tyczy sie to chyba wszystkich autek że jak dbamy o nie to one zadbają o nas.Nie kupować bezmyślnie zastosować sie do rad klubowiczów i wszystko będzie OK Póżniej dopieścisz sobie szczegóły I będziesz zadowolony

witam
mialem taką omege (2,5TDS) i powiem, że jesli trafi sie egzemplarz z niedużym przebiegiem i zadbany to masz szczęście, ale koszty związane z doprowadzeniem lekko zapuszczonego silnika do ladu (pompa wtryskowa, peknieta glowica, zerwany "bezobslugowy" lancuch rozrzadu, popychacze, wtryskiwacze) mogą doprowadzic do szaleństwa. W związku z tym przychylam sie do kolegow - MV6 - mniej problemów, dużo więcej frajdy.
ILK

no izaczeło sie grzebanie kijem w G.....
nie przekona mnie nikt do charchota a w szcególności do tego że jest tańszy w utrzumaniu od benzyniaka ceny beny i oleju to jeden ciul a jak ktoś ma lpg to już olej wymięka na starcie. ponadto ile td maja najechane??? z 96 roku jak ktoś wierzy we własne przebiegi w autach kupionych z gazety od turka ruska i innego ,... a na blacie ma najechane niby 150 tkm to.... bez przesady a na koniec dodam żę akurat tds jest wyjątkowo podły na redbula . bo pompa szybko wymięka na nim ze względu na wysoka zawartośc siarki za cene pompy do tdsa można kupić cały sinik benzyniaka

Cytat:
2005-11-05 18:31:07, trakerr pisze:

wiec nie sluchaj jakis ze schizowanych ludzi co mowia ze pali 14 litrow co nie maja o tym pojecia pozdro

Znaczy, mam schizę
I w dodatku nie mam o tym pojęcia
Więc jakiś porąbany muszę być, skoro sprzedałem klekota i kupiłem v6
Jestem więcej niż zadowolony z tej zmiany
Przychylam się całym swoim ciałem do opini fomina o 2,5 td

no i kto tu ma schizo
????????????
widze kuba że i ty masz problem z tym co ja
sie koledzy od klekota znerwowali

Chlopaki sie tak nie denerwujcie..
kazdy ma co lubi i tyle.. wczesniej tez mialem 3.0 24V i mimo to ze wcale duzo nie palil jak na taki motor to teraz postanowilam kupic diesla i denerwuje mnie takie gadanie ze pali 14 itp bo to smieszne jak ktos nie wie to nie niech nie pisze a propo redbula to znajomy smiga na okroglo i nic...

Chlopaki sie tak nie denerwujcie..
kazdy ma co lubi i tyle.. wczesniej tez mialem 3.0 24V i mimo to ze wcale duzo nie palil jak na taki motor to teraz postanowilam kupic diesla i denerwuje mnie takie gadanie ze pali 14 itp bo to smieszne jak ktos nie wie to nie niech nie pisze a propo redbula to znajomy smiga na okroglo i nic...

moj caravan z 94' TDS przebieg ok 300.000 bo na blacie 160.000
Jezdze na redbulu z dolewka mixolu. pali w miescie ok 8-9 w zaleznosci czy chce slyszec turbinke Trasa: udalo sie toczac do 100km/h zejsc do magicznej liczby 6l ale to takie wiecie...maluchy wyprzedzaja

Generalnie tankuje do pełna (70l) i w trybie mieszanym z DUZA przewaga miasta pokonuje ok 900km.

Generalnie nie czesto mam okazje zalać do pełna (dolewki za 100zł - 50zł) Jenak ostatnio miałem trase do niemiec - zalana do pełna. Przejechałem 920km (rezerwa zapaliła sie jakies 30km wczesniej) przy predkosci autostradowej (minimum 130km/h). Licząc ze wypiła wszystko co miała (75l) to spalanie wyszło ok 8,15.

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-31 21:00:56 ]

To może ja drugi spróbuję podskoczyć.
Tomato, moja babucha (C20NE) z gazem (wchodzi 80L) i Twój grzechotnik.

Gdybyś miał wyjechać kawałek za Bartoszyce np. do Marsylii ,gostek który chce nas wynająć pokrywa koszty.
Jak sądzisz,które auto by pojechało?
Babucha czy grzechotnik?

Moja w automacie przy jeździe 1/3 miasto, 2/3 trasa przy normalnym traktowaniu (bez oszczędzania) spala jakieś 7.2 - 7.5 litra ON. Jesli chodzi o podziały i opinie na temat tego silnika, to zdania były i będą podzielone, ale jesli ktos lubi diesle i jego Omega 2.5 TD nie miala zdrowo cofniętego licznika, to nie będzie zawiedziony Owszem ceny częsci są dość drogie, ale z awaryjnością chyba nie jest aż tak źle. Warto dodać, że jeśli chodzi o przebiegi, to są to najbardziej zjeżdzone wersje Omegi, które niejednokrotnie mają cofany licznik i to pewnie takie egzemplarze psują opinię temu silnikowi. Silnik 2.5 TD jak na diesla charakteryzuje się wysoką kulturą pracy.
--------------
Pozdrawiam