MotoNews.pl

Wymiana linki sprzęgła!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem w trakcie wymiany linki sprzęgła. Starą wyjąłem od strony silnika włożyłem nową i ugrzęzłem. Czytam w instrukcji " podeprzeć pedałpodpórką drewnianą w taki sposób, żeby rozłączyła się zapadka i segment" Podnoszę pedał do oporu i nic mi się nie rozłącza!! Co trzeba zrobić??? Czy ktoś już wymieniał tę linkę??

Cytat:
2008-03-07 10:05:26, zagore1 pisze:
Jestem w trakcie wymiany linki sprzęgła. Starą wyjąłem od strony silnika włożyłem nową i ugrzęzłem. Czytam w instrukcji " podeprzeć pedałpodpórką drewnianą w taki sposób, żeby rozłączyła się zapadka i segment" Podnoszę pedał do oporu i nic mi się nie rozłącza!! Co trzeba zrobić??? Czy ktoś już wymieniał tę linkę??

Jużm co się stało, nie ma się co rozłączać bo pękł samoregulator
Kupiłem już nowy i zabieram się do wymiany

Cytat:
2008-03-07 12:44:44, zagore1 pisze:
Jużm co się stało, nie ma się co rozłączać bo pękł samoregulator Kupiłem już nowy i zabieram się do wymiany

Okazało się, że niepotrzebnie kupiłem samoregulator! Linka, którą kupiłem była UNIWERSALNA! do aut z samorebulatorem trzeba było zdjąć gumowa redukcję która jest potrzebna gdy auto nie ma samoregulatora.Z tą redukcją nie dało się założyć bo linka była za krótka!

nie słyszałem o uniwersalnych linkach , a jak podciągasz pedał do góry to zwalnia się blokada i wtedy połksięzyc przekręcasz w stronę silnika ...tak zrobiłeś

Cytat:
2008-03-09 20:41:29, kamil76 pisze:
nie słyszałem o uniwersalnych linkach , a jak podciągasz pedał do góry to zwalnia się blokada i wtedy połksięzyc przekręcasz w stronę silnika ...tak zrobiłeś

Tak robiłem ale ponieważ była ta gumowa redukcja linka była za krótka i półksiężyc się całkowicie rozsprzęglał gdy podpinałem linkę do łapy, dopiero po zdjęciu redukcji linka miała właściwą długość ale nim do tego doszedłem to trochę nerwów straciłem

Sorry że podpinam się pod wątek ale nieche zaśmiecać forum nowymi. Więc tak dzisiaj pedał sprzęgła poszedł w podłoge Szczęście że w momencie jak wrzuciłem wsteczny i miałem wyjeżdzać z pod chaty na miasto Wiec kupiłem samoregulator (grzebień) nowy bo myśle że to on jak ściagłem pedły to okazało się że linka jest przerwana około 10cm od strony pedału sprzęgła.

Moje pytanie coś musiało to spowodować?

Jak go kupiłem to sprzęgło chodziło tak dość ciężko ale się wyrabiało powoli aż zaczeło super lekko i w końcu szczeliło.

Łapa sprzęgła ręką jej nie porusze więc może da się jakoś bez sciągania skrzyni coś przesmarować?

Prosze o pomoc sprawa jest pilna po niebawem jeade do PL tym szrotem i niechce rwać kolejnej linki.

Już sobie wymieniłem linke na oryginalną Nowy samoregulator i nowe pierścienie na pedałach hamulca i sprzęgła. Rużnica jest ogromna. Wcześniej był zamiennik i się przetarł, teraz pięknie chodzi wszystko.

Jak wam sprzęgło ciężko chodzi to może być przecierająca się linka bo tam gdzie jest pedał a komora silnika to już idzie bez pancerza i lubi się tam przecierać właśnie.

PZDRO