Panowie co się dzieje z cenami gazu!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przecież zawsze ceny gazy w lecie spadały. W tym roku jest odwrotnie. Podobno cena ma dojść do 2zł/litr. Przecież gaz to produkt uboczny, czyżby prawa rynku - podaż i popyt? A może nasz rząd zbiera pieniądze ...?

Taaaaaaaa.....
Rząd zawsze zbiera pieniądze, a my kierowcy jesteśmy najbardziej narażeni na złodziejstwo ze wszystkich stron

Jast nie ciekawie 1.43 BP a na mojej prywatnej 1.28 z 1.20 coś się dzieje nie tak. Jakie ceny w wawie i gdzie najtaniej.
PZDR

Trzeba ćwikusia prosić aby zorganizował coś w stylu gdzie najtańszy gassssssssssssss.

ja daje na prywatnej 1,24 i jest to taniej niż na Geant ursynów gdzie do tej pory było najtaniej......

Rzad mial wprowadzic winety.. przez co uslugi transportowe przez jakis czas sie chwialy.. to i efekty sa..

Nie martwcie sie... wszystko sie ustabilizuje... ale ... niestety tak jak napisal Piotr...

Tam gdzie jest popyt to i cena rosnie... takie jest prawo niewidzialnej reki rynku

I jeszcze jedno według tych samych zapewnień odnośnie ceny gazu Około 2zł cena paliwa ma się kręcić w okolicy 1 Euro.
Więc i tak gassssssssss będzie opłacalny

zapraszam na forum OPLA tam sie juz wyjasnilo : CENY GAZU (czy jakos tak) wcale nie kosztuje tyle ile podowana w Super Expresie np w Holandii cena gazu jest tak jak u nas!!!

W moim miasteczku ceny na Orlen i Statoil - 1,47, na pryatnych stacjach 1,41
Tak sobie myślę, czy zyski ze sprzedaży gazu mają na celu zapewnić doztatni życie naszym przedstawicielom w Brukseli.
Może jestem uszczypliwy, ale ceny towarzyszące kosztom wydobycia i dystrybucji nie zwrastają w zaplanowany sposób jak to sie dzieje z cenami detalicznymi gazu.

z moich zródel wynika że ceny gazu zależą od pory roku(śmieszne co) ale tak jest. prognozy wskazują że zimą owy gaz może przekroczyć nawet 2zł tak tak 2zł. Jest to również związane z unią do której wchodzimy , a tam gaz jest droższy

Ja dzis po raz chyba pierwszy w zyciu odjechalem ze stacji nie tankujac Powod to cena za moj ulubiony do tej pory powergaz na shellu.. 1,54!! Jak sobie teraz policzylem to bardziej oplaca mi sie wyjechac 5 km pod Lublin (1,23) przy min. 50l gazu daje mi to ponad 15zl roznicy co dalej przeliczajac na gaz daje dodatkowe 12l gazu i przy spalaniu na trasie 8,3/100 daje dodatkowe 150km.. a ze nie jezdze ostatnio zbyt duzo to mi starczy na 2 tygodnie. Zdaje sie ze u mnie ekonomia zaczyna wygrywac z jakoscia...

Cytat:
2003-08-16 10:26:52, Kostecki pisze:
Jest to również związane z unią do której wchodzimy , a tam gaz jest droższy

Prawda jest taka. Do tej pory gaz w Polsce był bez większości opłat i podatków pośrednich jakimi obciążona jest benzyna (działania pro-ekologiczne).
W UE autogaz obłożony jest opłatami dodatkowymi (akcyza, podatki pośrednie) w wysokości min. 33% (ale może być więcej). Jest to minimalna stopa wzrostu ceny autogazu po wejściu do UE.
Zatem Wasze przewidywania co do ceny autogazu są słuszne, ale cena benzyny też wzrośnie (choć nie w takim stopniu). Proporcje cen autogaz-benzyna będą zachowane (wiąc i opłacalność inwestycji).
W mojej ocenie tłumaczenie rządu będzie takie:
1. Wzrost cen jest spowodowany dostosowaniem do standardów UE.
2. Wzrost cen jest spowodowany wydatkami zmierzającymi do polepszenia jakości paliw na rynku i kontrolą tego rynku.
3. Podwyżki wcale nie muszą byćproporcjonalnie przenoszone na Klientów, bo pośrednicy mogą obniżyć marże.

Cytat:
2003-08-16 11:12:09, Andrzej_Libera pisze:
Cytat:
2003-08-16 10:26:52, Kostecki pisze:
Jest to również związane z unią do której wchodzimy , a tam gaz jest droższy

Prawda jest taka. Do tej pory gaz w Polsce był bez większości opłat i podatków pośrednich jakimi obciążona jest benzyna (działania pro-ekologiczne).

W UE autogaz obłożony jest opłatami dodatkowymi (akcyza, podatki pośrednie) w wysokości min. 33% (ale może być więcej). Jest to minimalna stopa wzrostu ceny autogazu po wejściu do UE.
Zatem Wasze przewidywania co do ceny autogazu są słuszne, ale cena benzyny też wzrośnie (choć nie w takim stopniu). Proporcje cen autogaz-benzyna będą zachowane (wiąc i opłacalność inwestycji).
W mojej ocenie tłumaczenie rządu będzie takie:
1. Wzrost cen jest spowodowany dostosowaniem do standardów UE.
2. Wzrost cen jest spowodowany wydatkami zmierzającymi do polepszenia jakości paliw na rynku i kontrolą tego rynku.
3. Podwyżki wcale nie muszą byćproporcjonalnie przenoszone na Klientów, bo pośrednicy mogą obniżyć marże.

Nie zgodze się do końca. Gaz u nas posiada już cenowo wszystkie obciążenia ( bez UE acyzy ) cena jest zaniżana przez nie uczciwych sprzedawców. Tu znajdziecie informacje o dystrybucji i przekrętach. Kliknij i poczytaj ....

GGAAZZ

Piszesz jak jest, a ja jak będzie.
Twoje dane są z przed 2 lat, moje będą obowiązywać za 2 lata.
To dwie nie mające nic wspólnego kwestie.

Ta polityka mnie ... . Miałem sobie ulżyć, ale się powstrzymam.