Kilka pytan o maluszka :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka!!!Stalem sie dopiero co posiadaczem perelki 126p wersja z roku 98 elegant...noi oczywiscie pojawily sie klopoty juz wymienilem akumulator ale to bylo pewne a teraz dzieje sie cos...chyba z elektryka silnika ;( mianowicie rano nie chce za zadne skarby odpalic musze go trzymac i trzymac na kluczyku az w koncu za ktoryms entym razem odpali...malo tego dzisaj stalo sie cos dziwnego...jechalem sobie do pracy i wjechalem w kaluze dosyc gleboka...po chwili samochod zaczal sie znacznie gorzej zachowywac...jechal maxymalnie 40km/h i nie dalo rady nic zrobic...w pracy stal jakies 3h na mrozie..dluugo nie chcial odpalic ale jak w koncu sie udalo to ani go przegazowac nie szlo bo zaraz gasl...tylko na ssaniu dzialal...noi tak wlasnie pol drogi przejechalem na ssaniu...przejecalem tak moze z 1.5 km i wjechalem na prog zwalniajacy autko podskoczylo i zrobilo sie normalnie wcisnalem gaz i samochod zyl ;pjechal tak jak nalezy i wszystko ok ...co to moze byc??jakies sa przyczyny takiego zachowania...napisalem na forum forda ale odeslali mnie tutaj mam nadzieje ze ktos mi pomoze z gory wielkie dzieki

Ja miałem cos podobnie jak mi sie przewód przy elektrodyszy przerwał czasem na dołku potrafił przerwać ale u mnie gubił niskie obroty co do zapalania to zobacz jak Ci podaje pompka paliwa ak zdejmiesz ten przewód co idzie do gaźnika to przy zapalaniu powinna rzygać paliwem jak zła tak żeby słup paliwa nad gaźnik był. No i zobacz świece i przewody wysokiego napięcia może są do wymiany a może tylko wystarczy styki poprawić

to jutro zajrze co tam drzemie a czytalem tez ze moze to byc cewka...czy cos takiego albo mogol zaplonowy....czy to mozliwe ? aha i jak cos to gdzie jest ten przewod ektrodyszy o ktorym pisales??

no cos nie tak z wiazka od silnika masz. Ja mialem teraz taki cyrk ze jak sie robilo wilgotno to strzelal parchal, czasem tak czasem nie. czasem gasl podczas jazdy i trzeba bylo wylaczyc-wlaczyc stacyjke i dziala spowrotem. Okazalo sie ze jak sie rusza wiazka to gasnie - prubowalem znalezc uszkodzenie, nie udalo sie, wiec za 15 zl na szrocie wymontowalem igla wiazke z kompem cewka etc i podmienilem - wszystko pieknie teraz

Nie wiem czy jest on tez w elegancie ale to w zasadzie jedyny przewód elektryczny idący do gaźnika może być że Ci coś zamięka ale nie wiem jak to tam wszystko wygląda eleganta jeszcze nie miałem

a duzo tam Tych wszystkich kabli jest trzeba pod spod wlazic ?? czy w roznych modelach sa takie same kostki, wiazki itd ?

dzisaj mialem znow przygode :
jade sobie spokojnie przeskoczylem przez prog zwalniajacy i chwilem pojechal nagle na 2 zaczal sie dusic...po chwili zjechalemna pobocze i sam zgasl...myslalem ze paliwa brakklo albo cos...ale dopiero co tankowalem do pelna wiec nie bylo takiej opcji chyba ze b ak dziurawy ale to wykluczam przkrecilem kluczyk cheltal za 1.2.3 razem nie odpalil za 4 udalo sie odpalil ale gasl po kilku sekundach...w koncy odpalilem dalem ssanie...ale nie dalo rady go w cale przegazowac bo odrazu go dusilo no to 1...i na ssaniu powoli do domu wracajac przejechalem jeszcze raz przez prog myslalem ze sie odwiesi albo cos no ale nie pomoglo dopiero jak potrzeslo go u mnie na wyjezdzie bo nierowno to juz normalnie zaczal chodzic zjehcalem i pojechalem spokojnie do pracy...po 3h odpalil bez problemu 1..2...3.4 jestem na podworku potrzepalo oczywiscie ...wbijam wsteczny i koniec nie da rady nawet kawalka przejechac bo go dusi jak sie gazu doda...i tak zostawilem go na dzis...czy macie jakies pomysly ?

Kabel od elektrozaworu gaźnika na bank jest przetarty albo przerwany i nie ma styku

ktoredy on idzie ? wymienic zalatac ? co zrobic ?

tak jak pisalem jedyny kabel idący do gaźnika załatasz będzie działać wymienisz też

dzis rano poprykal odpalil ladnie ale cos bylo nie tak zgasilem otworzylem klape silnika poruszalem kablai docisnalem wtyczki i smiga...

od modulu zaplonowego ida kable od czujnika polozenia walu i tam lubi sie przecierac kabel mialem tak z 3 elami zobacz to kabel idzie w plastikowej oslonce lub gumowej pod nia sie tez wyrywaja kable przez co nie widac uszkodzenia.

[ wiadomość edytowana przez: Maliniak dnia 2008-12-12 00:34:45 ]

jak tylko wroce ze szkoly to sprawdze to...rano patrzylem wlasnie przy kabelkach i sa 2 co ida do gaznika jeden tak bardziej z tylu i jeden od przodu...oe sa na takie jakby wsowki to o nie chodzi? najlepiej chyba bedzie odpiac od modulu zdjac koszulke polatac i zalozyc z powrotem

Jeżeli masz 2 kable idące do gaźnika to sprawdź ten wyżej, czyli od dyszy elektrozaworu - ten niżej może być nawet całkowicie wypięty i tak nie będzie to miało wpływu na jazdę - o ile się nie mylę jest on kablem od cut-offa.

no korcze co dzien sie zbieram ale nie mam czasu;/ wiec sobie zbieram info

Teraz mam takie pytanie dotycznace dmuchawy(u mnie nie ma)
chodzi mi o taki wentylatorek co on daje ? czy tylko wentylacje czy jakis lepszy obieg powietrza ? ze np szybciej z szyb zejdzie para?? i gdzie sie ja mocuje

gdzie w maluchu jest klakson ? bo planuje zmienic a jak patrzylem co ma pod maska(z przodu) to gonie zlokalizowalem

widzialem kiedys jak koles mial centralny zamek w maluszku i to nie jakis tuning man tylko starszy dziadek podszedl nacisnal kierunki sie zaswiecily i malacz otwarty...zdziwilo mnie to troszeczke...bo mlody to by sobie pewnie sam dorobil ale dziadek ? on by sie raczej nie bawil w takie cos wiec moje pytanie brzmi czy jakies maluchy mialy seryjnie centralke ? albo moze alarm ??

Cytat:
2008-12-14 10:32:57, Bosaczek pisze:
gdzie w maluchu jest klakson ? bo planuje zmienic a jak patrzylem co ma pod maska(z przodu) to gonie zlokalizowalem widzialem kiedys jak koles mial centralny zamek w maluszku i to nie jakis tuning man tylko starszy dziadek podszedl nacisnal kierunki sie zaswiecily i malacz otwarty...zdziwilo mnie to troszeczke...bo mlody to by sobie pewnie sam dorobil ale dziadek ? on by sie raczej nie bawil w takie cos wiec moje pytanie brzmi czy jakies maluchy mialy seryjnie centralke ? albo moze alarm ??

co do sygnalu dżwiękowego to jest on z przodu od dołu. takie małe śmieszke kółko , sam mam centralny w malanie ale go zakładałem i nie mam pojecia czy były zakładane ale sadze że nieebyło takiej opcji

ja mysle tez sie pobawic w centrala fajnie by bylo a mozesz powiedziec jaki zestawik kupiles itd...?ile Cie to mniej wiecej wynioslo i jak sie sprawuje

Wentylator zakładasz w miejce takiej kratki pod pokrywą bagażnika. Jest pod nią klapka sterowana pierwszym cięgiełkiem w panelu sterowania nad radiem... w bagazniku w tamtej okolicy jest też gotowa kostka do jego podłączenia. w desce z prawej strony na górze masz zaślepkę, musisz sobie kupić klawisz od wentylatora i wstawić w jej miejce. tam też są dwie wsówki w czarnych obudowch, wetkasz se je w ten włącznik i będzie banglać.

a tak wlasnie myslalem ze to tam podchodzi
a jest jakis sposob na opadajace szyby ? bo czasem jak jade i podskoczy gdzies to opadaja ;/ pod jedna mozna by kolka wstawic narazie...ale to nie jest rozwiazanie myslalem nawet zeby dobrac jakis silniczki i podnosniki el szybek czy wchodzilo by takie cos w gre ? jesli tak to od jakiego autka by pasowaly?

Na pewno coś się da wymyślec, kiedyś widziałem na allegro kompletny zestaw do malucha coś około 300 złotówek. Ja też miałem zajawkę na te elektryczne szyby, ale zbrakło weny i zostały manUalne. mam centrala z alarmem.