| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rafael_Black SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA SAMARA Rzeszów | 2008-07-29 21:54:36 Może zrobiło Ci się jakieś zwarcie w instalacji.
Nie wiem dokładnie, ale w zasadzie silnik pracuje nawet jak wyjmiesz akumulator... |
dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2008-07-29 22:02:11 A sprawdz pan czy sie klema nie poluzowala na aku, ewentualnie kabel masowy gdzies na ramie sie nie popuscil, zawsze warto sprawdzic. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2008-07-29 23:16:15 eh, pad akumulatora mogl byc sprawa wtorna. Zgadzam sie z Docentem wzgledem masy.
A nie masz gdzies powodzi po ostatnich ulewach? Moze odbija sie teraz czkawka? |
kuba_gorzad SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 Piotrków Trybunalski | 2008-07-29 23:25:58 a jaki masz akumulator??sluchaj, jezeli masz stary akumulator to sie moglo zrobic w nim samym zwarcie.Podobno czeskie akumulatory mialy to do siebie, ze urywaly sie w nich cele i robilo zwarcie.Dokonaj najpierw przegladu baterii ))ot, nowy punkt widzenia |
kuba_gorzad SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 Piotrków Trybunalski | 2008-07-29 23:27:21 ha ha ha nie przeczytalem Twojego posta do konca i teraz dopiero widze, ze nie jestem prekursorem tej teorii |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-07-30 15:20:51 Przy padnietej masie regler moze byc juz zalatwiony(moje przygody na wegrzech) - choc moze samary to nie dotyczy.
Akumulator mogl sie zepsuc. Jesli bateria jest wyladowana-auto raczej nie pojedzie, nawet jak jest ladowanie - choc teoretycznie powinno(aku zwarty moze dawac za duzy opor i ciagnac duzo A) Pamietam jak sciagalismy 2106 promila chyba z poznania, to zarowki coraz slabiej, wszystko coraz slabiej, az w koncu stop- silnik zgasl. Przyczyna banalna- naciagnal sie pasek altera(stary) i na tyle ladowania bylo ze kontrolka nawet sie nie zajazyla, a pradu brakowalo. Oczywiscie wszystko to trwalo dobrych paredziesiat kilometrow. Natomiast jesli masz zmiany w stylu, jest prad, a zaraz go nie ma, i w kolko- to masa moze byc nie taka, albo glowny kabel rozlacza(w 2107 stacyjka-kostka lubi sie wypinac) Polecam mase dokrecic do metalu(silnik) a nie np do kolektora ktory jest odizolowany od silnika uszczelka. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-07-30 22:13:46 Poszukaj akumulatorowni jakiejs- maja uzywane akumulatory. Ja tak w kraku kupilem pare lat temu, bosha za 50 zl, i mam go juz ze 3 lata, albo i 4ry i nie narzekam.
A przede wszystkim podjedz do akumulatorowni, niech sprawdza Twoj czy ma zwarcie, moze doleja plynow i bedzie chulal. Ostatnio tak w tatusiowej hondzie, po 2 czy 4 rech latach padl nowka sztuka akumulator - podjechalem(prandoty) i pan mnie zmartwil powiedzial ze na akumulator przyszedl juz czas - ze trzeba wymienic- ale na moja prosbe dolal mu plynow-ze stwierdzeniem ze to i tak nic nie pomorze-bo to jak trupowi dawac zastrzyk zeby orzyl - ale o dziwo, akumulator dziala juz po tym zabiegu chyba 2 rok, i jest ok. Nie mowie ze ma pelna sprawnosc(cos pan mowil ze jest zwarcie na celach) ale auto odpala, i w zimie nie bylo problemow - choc podejzewam ze zapotrzebowanie na prad rozruchowy w tym syfiku jest znacznie mniejszy niz mb.(nowoczesna konstrukcja rozrusznika-przekladnia satelitarna ?/planetarna ?-duzo wieksza moc, duzo mniejszy pobor pradu) |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-08-01 12:30:04 No i juz zdiełano. Powód - brak ładowania spowodowany walniętą diodą na alterku. Tylko kur... czemu nie nie świeciła się lampka sygnalizacyjna. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-08-01 17:06:17 jak dioda padla, to nie chcialo prostowac, jak jedna, to pewnie jednej fazy. Kontrolka chyba dziala na zasadzie podania tego samego bieguna na wlokno zarowki(2 takie same=nie swieci)
aa, kurde w polowie to gdybanie- dobrze ze dzjelajet
|
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-08-01 20:47:05 Jeżeli tak jest jak piszesz Krzychu to po ch.... komus taka kontrolka. No ale fakt, dobrze że jeżdzi. Bo Samara stoi i czeka na wizytę u mechanika a termin mam na przyszły tydzień (ech ten sezon urlopowy) - urwane trzy szpilki w kolektorze wydechowym na łączeniu z dwururką.
[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2008-08-01 20:49:22 ] |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-08-03 23:19:25 np po to jak komus spadnie pasek - w razie czego jak jezdzi lada, to jeszcze nie zagotuje silnika-bo na tym samym pasku ma pompe wody a i moze przy calkowitym pasciu reglera tez sie przyda.
|
peter2107 Kandydat na Kandaydata Lada podkarpacie | 2008-08-05 02:40:48 generalnie wskazniki ladowania w autach sa bez sensu
najlepsze wyniki daje zwykly wskaznik napiecia sieci wprawne oko moze ocenic nawet stan naladowania akumulatora, po tym co pokazuje voltomierz w trakcie odpalania silnika |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-08-05 08:04:14 Jasne, a jak w aucie nie ma wskażnika tylko lampkę to co, mam co jakiś czas stawać i iść z woltomierzem pod maskę?????? Przecież pisze jak wół pisze że chodzi że o kontrolkę |
peter2107 Kandydat na Kandaydata Lada podkarpacie | 2008-08-05 21:11:04 jak masz tylko lampke - to zaden problem
idziesz do sklepu elekrtycznego i kupujesz wskazowkowy woltomierz, na zakres 15-17 V, ewentyalnie kupujesz na allegro - sa dostepne po kilkanascie zeta. i montujesz w kabinie
tylko nie probuj montowac elektronicznych - cyfrowych. Nie nadaja sie. Tylko wskazowkowy - analogowy sie sprawdza. |
ironman4 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2106 Żyrardów | 2008-08-22 20:53:40 A mam pytanie jak zamontować taki analogowy wskaźnik ładowania?? chciałbym zamontować go w ładzie 2106 zamiast wskaźnika benzyny są takie na allegro za 26 zł, identyczne jak od oleju i temperatury bo i tak na gazie jeżdżę. Jak go podłączyć?? |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2008-08-22 22:02:10 Bardzo łatwo: "+" wskaźnika do "+" akumulatora a "-" wskaźnika do "-" akumulatora ![]() |