Podlaczenie radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czytalem juz na ten temat ale nadal nie kumam...z elektryki jestem glupi..... mozecie mi to wytlumaczyc jakos lopatologicznie!co i jak spiac/podpiac aby radio gralo caly czas bez uzywania kluczyka!!??sorki za powtarzanie tematu...

musisz polaczyc zolty i czerwony przewod z kostki iso od radia z plusem od akumulatora (przy wtyczce oryginalnej czerwony grubszy przewod)

nadal cos nie kumaty jestem!ale jak podlaczyc?

masz oryginalna wtyczke czy gole kable??

taka wtyczke prostopadla-iso niepamietam koloru

a wtyczka w aucie jaka jest oryginalna?? zólta??

Z radia wychodze 2 kable zasilajace zółty i czerwony zewrzyj je razem i podłacz do kabla czerwonego który powinien byc ułozony gdzies w kieszeni tam gdzie sie montuje radio bedzie on gróby.Puzniej połacz kabel czarny gróby wychodzi z radia z kablem podobny do tego czerwonego w kieszeni ale o kolorze czarnym lub brazowym

niewiem czy orginalna!jedna jest napewno czarna i tam jest pelno kabli i jeszcze jedna podajrze chyba bordowa albo czerwona i do jednej jest pelno kabli od glosników i do drugiej tez inne kabli

najlepiej jak mozesz zrob fotki tych twoich kostek
a teraz tak masz takie cos kostki iso. druga kostka jest kostka zasilajaca. i teraz laczysz ze soba żółty i czerwony przewod z tej kostki i podłaczasz je oba do plusa w aucie.i musi grac bez przekrecania kluczyka.

czyli jak zólty i czerwony przecinam lacze razem i potem do tego grubego czerwonego?dobrze rozumiem

dobrze i jeszcze nie zapomnij o minusie.z kostki wychodzi czarny a w aucie brazowy lub czarny. u mnie jest brazowy

masz 2 kostki
1 ma 8 kabli symetrycznie pokolorowane np.zielony/zielony zbiałym paskiem , niebieski/niebieski z białym paskiem
(moze byc na odwrót biały z niebieskim paskiem)itd

2 ma 5 kabli (chyba)czerwony ,zółty,pomaranczowy .czarny i niebieski

masz połaczycz z tej drugiej kostki razem dwa kable czerwony i chyba zółty(musi byc napisane +12v lub akumulator na kazdym) i połaczyc wtedy te złaczone kable z jednym grubym czerwonym który wychodzi z wnetrza auta w kieszeni,a czarny z radia łaczysz z czarnym lub brazowym w kieszeni

lub zrób fote tych kabli to bedzie łatwiej

a powiedz mi takie glupie pytanie jak rozumiesz podlacz! te dwa to wiem jak polaczyc ze soba ale potem jak sie dolaczyc?poprostu sciagnac izolacje i sie dolutowac??

np.

lub urzyc plastikowego łacza we wnetrzu ma srubki do scisniecia

no musisz troche izolacji z plusa sciagnac mozesz zlutowac a mozesz owinac wokol plusa. ale lepiej bedzie jak przylutujesz. tylko owin jakas izolacja czy tasma nawet bo sie zwarcie zrobi i spalisz radio.

ok dzieki wielkie za pomoc!jak znajde czas(moze poniedzialek)to polete pokombinowac i wrazieczego jeszcze napisze!!pozdrawiam

jesli wiem ze nie bede rozbierał jakis kabli to robie tak:
-lutuje dane osobniki ze soba
-zakładm koszulke termokurczliwa
-nasuwam koszulke w miejsce lutowane i podgrzewam az do scisniecia sie na kablach
-czas koszulke zakładam wczesniej przed lutowaniem bo po zlutowaniu moge jej nie nałozyc.

(bez zbednych skojarzen z tym nakładaniem prosze )

Cytat:
2008-12-27 20:00:05, iglaxr3i pisze:
jesli wiem ze nie bede rozbierał jakis kabli to robie tak: -lutuje dane osobniki ze soba -zakładm koszulke termokurczliwa -nasuwam koszulke w miejsce lutowane i podgrzewam az do scisniecia sie na kablach -czas koszulke zakładam wczesniej przed lutowaniem bo po zlutowaniu moge jej nie nałozyc. (bez zbednych skojarzen z tym nakładaniem prosze )

tez mam koszulki termo, ale kolega pisal ze jest ciemny z elektryki wiec juz nie mieszalem mu w glowie