Podsumowalem 13 lat Prawa Jazdy :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
I stalo sie, MIALEM 13 lat PRAWO JAZDY dzis tzn. za 3 tygodnie ( bo za tyle dostane pisemko o zwrot prawka i przystapienie do egzaminow sprawdzajacych) stracilem ten przywilej. Przez jakiegos jebanego kutasa w niebieskim mundurze ktoremu mowilem ze braknie mi trzech tygodni i "spadnie" mi 18 pkt.
Coz nie udalo.
Jesli niczego nie zalatwie za przyslowiowa flaszke to przyjdzie mi odstawic espero na " kolki" bo jako "recydywa" nie mam prawa zdac tych egzminow w normalnym trybie mimo iz plac manewrowy mam w tzw. "malym palcu" bo bylem kiedys instruktorem nauki jazdy i nie wypadalo zebym poprawial "koperte" 5 razy a od kursanta wymagal jej w jednym podejsciu.
Jako "recydywa" musze miec w kieszeni 3 tys. (popieprzony skorumpowany kraj)
A biorac pod uwage obecna sytuacje - remonty i przyszloroczne plany zmiany stanu cywilnego - miec ich nie bede

Ps. zadzwonilem do kumpla z drogowki i powiedial tylko tyle ze z czystym sumieniem moge sie cofnac do tego palanta, zatrzymac sie, opuscic szybke i krzyknac ty H.... , bo ludzi w mojej sytuacji, ktorym zostalo do "uratowania" prawka 3 tygodnie puszcza sie z pouczeniem albo mandatem za telefon czyli bezpunktowym.

Aha, moj dorobek to 27 pkt na 25 mozliwych, dzis dostalem 6

urata prawka to cios ---a jak pochodzisz po chodniku i będziesz zmykał przed piratami drogowymi to pomyślisz ,że racje też policja ma , bo inaczej wszycy pozabijalibyśmy sie na drogach

nie masz racji bo przez te 13 lat nie mialem wypadku z wlasnej winy, nie uzbieralem ani jednego punktu (wszystkie pukty jakie zebralem to tylko w tym roku wczesniej mialem czyste konto, i jasny h#### mnie trafia bo nie jezdze na codzien samochodem 190 po miescie, ani motorem przekraczajac na marszalkowskiej 250 km/h (znam takiego debila)
jestem normalnym uzytkownikiem tych dziurawych polskich drog czyli jestem lapany na przekroczeniach typu -- jechal pan 85 km/h a tu jest 60 !!! (i oczywiscie 6 punkcikow ) ... i rozumie pan ze to jest brawura ( ciekaw jestem ile taka niebieska menda jezdzi wlasnym po wawie bo na pewno nie 60 )

Jestem frajerem bo jestem uczciwy i ani razu nie powiedzialem
... moze sie dogdamy...

pycel..przykrosc to wielka..ja mialem szczescie..tydzien temu zeszlo mi 10pktow a przez rok jezdzilem z dusza na ramieniu 7 mi brakowalo..ale powiedz co znaczy recydywa?? i trzymaj sie...jakby co to jest nas tylu w wawce ze zawsze ktos cie podrzuci

Na możliwe 24 pkt . Coś sporo ludzi traci ostatnio prawka

Współczuje, świnia z tego gliny straszna....

to za 25 km/h jest 6 pkt powariowali.

Troszki szkoda tego prawka, ale moze sie jakos odwolasz?
A co z tymi kursami na ktorych traci sie jakies 10 pkt ?

Na kursy za późno. Jedyna szansa to odwołanie do sądu, jest jakaś szansa...

Traci się 6 pkt.

Nie potrafie pomóć, ale szczerze współczuję. Pomyślecie co będzie gdy wprowadzą ograniczenie do 50km/h w obrzarze zabudowanym, bo nasz rząd ponownie myśli nad takim rozwiązaniem

A czemu przyjąłeś mandat? Przecież jakbyś go nie przyjął, to sprawa wyladowała by w sądzie grodzkim, ale zanim by wylądowała i prawomocnie została rozsztrzygnięta, to twoje punkty by zdążyły "spaść". Przy pewnej zręczności można sprawę doprowadzić do przedawnienia, ale to już inne buty.

Ja mam aktualnie 24pkt - wszystkie punkty za przekroczenie prędkości w tym samym typie co Pycel - czyli ograniczenie do 60 a ja jechałem 100...
Wystarczy że dostanę teraz jeden zasrany punkcik i tracę prawko - w końcu zaczołem jeżdzić w pasach po mieście i wlec sie jak pierdoła 50km/h z obawy przed stratą prawka...
A powiedzcie mi gdzie można w Wawie dowiedzieć się kiedy kasują się punkty?
I do Ciebie Pycel: "...Jako "recydywa" musze miec w kieszeni 3 tys..." - dlaczego ???

Punkty kasują się po roku, czyli jak dostałeś w marcu i np. w czerwcu, to powiedzmy 5 pkt. z marca wykasuje się w marcu 2004, a np 10 z czerwca w czerwcu 2004

Nie wiem , czy Pycel już raz tracił prawko, ale wiem jedno, że teraz trudno będzie mu zdać egzamin - zmowa...

Zasada jest taka:
- jeśli przyjmujesz mandat policjant wypełnia kartę punktową, wkłada ją do szufladki, a raz w tygodniu jest wysyłka do Rejestru.

- niestety przyznane punkty natychmiast sumują się z istniejącymi i możesz stracić prawo jazdy od ręki.

- jeśli nie przyjmiesz mandatu policjant kieruje sprawę do Sądu i dopiero po uprawomocnieniu się wyroku punkty wpływają na Twoje konto.

- czasami bywa, że karta ginie z szufladki i nie dociera do Rejestru (oczywiście trzeba przypadkowi pomóc).

- za przekroczenie prędkości o 25 km/h są 4 punkty, a nie 6 (żródło).

[ wiadomość edytowana przez: Andrzej_Libera dnia 2003-08-05 11:57:17 ]

[QUOTE] za przekroczenie prędkości o 25 km/h są 4 punkty, a nie 6 (żródło).
QUOTE]

I gdybys nie przyjal mandatu, to sad grodzki w najgorszym wypadku przyzlaby 4 pkt, i bylby spokoj, czasem warto sie klocic z niebieskimi

Cytat:
2003-08-05 10:32:47, ŁUKASZ_GAJER pisze:
A powiedzcie mi gdzie można w Wawie dowiedzieć się kiedy kasują się punkty?

Poniżej wycinek za strony osrodka szkoleniowego (nie pamiętam adresu):

SZKOLENIE KIEROWCÓW NARUSZAJĄCYCH PRZEPISY RUCHU DROGOWEGO (Warszawa)- tel.: 811-06-00 w.213, 814-10-32

"....W tym celu udajesz się do Wojewódzkiego Orodka Ruchu Drogowego w Warszawie na ul. Odlewniczej 8 (Żerań Wschodni) do pokoju nr 120, w godz. 800 - 1600, od poniedziałku do pi±tku. Otrzymasz tam do wypełnienia wniosek o odbycie szkolenia, numer konta WORD Warszawa, szkolenie jest odpłatne, jego koszt to 290,00 zł (by wypełnić poprawnie wniosek musisz mieć ze sob± dowód tożsamoci i prawo jazdy). Zostawiasz wypełniony wniosek, dostarczasz dowód wpłaty i oczekujesz na wyznaczenie terminu szkolenia (o terminie informujemy zainteresowanych telefonicznie na 3-4 dni przed planowanym szkoleniem). Przy czym nie ma rejonizacji, tzn. szkolimy chętnych bez względu na adres ich zamieszkania...
Szkolenie polega na 1 razowym spotkaniu z policjantem i psychologiem, odbywa się w formie prelekcji, pogadanki przy wykorzystaniu rodków audio-wizualnych (w sumie ok 4,5 h plus przerwy między poszczególnymi częsicami).
Na zakończenie otrzymujesz zawiadczenie o ukończeniu szkolenia wydane przez Dyrektora WORD, na podstawie którego właciwy Komendant Wojewódzki Policji prowadz±cy ewidencję punktów karnych zmniejsza przeszkolonym liczbę punktów o 6.
"

Pozdrawiam

Ale na to szkolenie jest już za późno...

Można z niego skorzystać jeżeli ma się mniej niż 20 pkt

Teraz tylko odwołanie do sądu pozostało...

http://www.vwgolf.bestnet.pl/tunpor.html Dział porady !

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2003-08-05 19:36:49 ]

Powalcz, może jeszcze te 13-cie lat nie jest stracone.

... 13 - pechowa liczbe... zanim ja bede mial 13 lat prawko to jeszcze duuuzo wody uplynie, poki co to w 13 miesiacu chyba samochodu nie bede ruszal z garazu

Ja właśnie kończę 26 rok posiadania prawa jazdy. W ciągu tego czasu policja, a przedtem milicja zatrzymała mnie wszystkiego 5 razy. Bilans - 3 mandaty, jedno pouczenie, jedna kontrola stanu technicznego i jedna obława na złodziei samochodów. Chyba macie pecha.

Pozdr Czedu

Zaraz.... zaraz.... bo chyba czegoś nie rozumiem.....
Jeśli mam aktualnie 24 punkty to nie mogę już sobie wykupić kursu o którym mowa powyżej który mi zniweluje 6 punktów?
A jeśli Policja złapie mnie teraz na jakimś wykroczeniu i strace prawko za punkty tak jak Pycel to muszę zdawać prawko jeszce raz tak jak 5 lat temu kiedy je wyrabiałem? Czyli od początku chodzenie na teorię, jazdy, później zdawanie teoretycznego i praktycznego i wyrabianie nowego dokumentu?

Prawie. Kursy są dla ludzi z liczbą punktów 20 i mniej.

Jeśli posiadasz prawo jazdy powyżej 1 roku to musisz zdać jedynie egzaminy (bez chodzenia na teorię itd).

Jeśli masz prawo jazdy mniej niż rok to wszystko od początku (chodzenia na teorię, jazdy itd).

Mój kolega (przedstawiciel medyczny) dość radośnie podchodził do sprawy punktów (myślał, że ma mniej). W trakcie rutynowej kontroli wyszło, że ma 36 punktów i stracił prawo jazdy. Proces odzyskiwania trwał 3 miesiące (bardzo się starał, bo samochód to dla niego narzędzie pracy).

[ wiadomość edytowana przez: Andrzej_Libera dnia 2003-08-06 10:41:00 ]