Przepustnica Corsa B 96"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam czy moze mi ktos wytlumaczyc gdzie jest przepustnica w corsie B 96' i czy mozna ja samemu wyjac i wyczyscic?

witam, przepustnica to okrągły tależyk który znajduje się między wtryskiwaczem a gardzielą gażnika w twojej korsie
naciskając pedał gazu uchylasz go dostarczając więcej mieszanki paliwowej do silnika,
możesz go zobaczyć jeżeli odkręcisz taki jajowaty pojemnik do którego prowadzi rura dolotowa od filtra powietrza
jeżeli zamieżasz go dotykać lub coś z nim robić to z największą ostrożnością żeby nic tam nie wpadło i żeby go nie uszkodzić ,
czy mogę zapytać dlaczego go chcesz ryszać mam wrażenie że ktoś z czymś wprowadza cię w błąd oczywiście mogę się mylić

witam, dzieki ze zainteresowales sie moim pytaniem
chce ja wyczyscic, slyszalam ze nigdy nie czyszczona musi byc brudna a moja corsa ma te objawy ze moze byc przepustnica brudna:/
znaczy: przy (po)zmianie biegu podczas jazdy chwilowo slabnie zeby za moment dostac kopa i jechac dalej, niby nic powaznego, ale jadnak... no i chcialam ja wyczyscic, zeby zmiana biegow podczas jazdy nie powodowala juz tych oslabniec auta...

cześć, bardzo chciał bym ci coś doradzić ale jak sam się nie przejadę to nie chcę lać wody bez sensu, szkoda że takiej możliwości nigdy nie będzie, sprawdził bym filtr powietrza i zwrucił uwagę na prace silnika czy jest równa podczas chamowania i wysprzęglenia między biegami (
przytrzymaj dłużej sprzęgło podczas jazdy, między zmianą biegów, niech obroty spadną, zobacz co sie dzieje ) czy autko ma gaz ? coś jeszcze przychodzi mi do głowy ale nie będę ci mącił, zrób najpirw to co sobie założyłaś żebyś miała pewność i była zadowolona i zobaczysz co dalej, powodzenia szkoda że pogoda daje tak popalić dłonie grabieją jak coś się dłubie przy corsie

filtr jest nowy, biegi wchodza ok, tylko to slabniecie sekunde po i na chwilke, potem wszystko wraca do normy, to jest prawie nie zauwazalne, ale jednak... napisz co ci przychodzi do glowy, ja mysle ze to przepustnice mozna by przeczyscic...Tak auto jest na gaz.

[ wiadomość edytowana przez: Andzia76dlb dnia 2006-11-14 23:05:42 ]

Przy okazji czyszczenia przepustnicy zajrzyj też do silniczka krokowego, również go wyczyść i sprawdź czy pracuje bez zatarć w pełnym zakresie.
Przewód (rura) zasysająca powietrze do filtra powietrza powinna być odwrócona tyłem do kierunku jazdy (luc co najmniej bokiem) żeby auto nie przygasało przy wysprzęglaniu w czasie jazdy.

Cześć, zobacz sobie czy tak jest też na benzynce, jeżeli nie to poczytaj sobie na forum LPG o podciśnieniu które w niektórych autkach się twoży podczas wrzucania na luz lub właśnie między zmianą biegów, to są podobne objawy, może znajdziesz jakieś przydatne informacje,ja niestety nic nie mogę ci podpowiedzieć w tym temacie ponieważ nigdy nie miałem takiego problemu, to właśnie to co napisałem że przyszło mi do głowy w poprzednim mejlu, pozatym temat LPG jest tematem bardzo kontrowersyjnym dlatego staram się unikać wypowiedzi na ten temat bo nie chcę sie denerwować pozdrawiam i szerokiej drogi

[ wiadomość edytowana przez: nominalmaniak dnia 2006-11-15 22:33:32 ]

przyznam racje ze jest kontrowersyjny, no ale coz... chyba nie wyrobilabym na samej benzynie. Przewod podcisnienia mam ok, na benzynie tak sie nie dzieje...W wolnej chwili skorzystam z Twoich porad, dziekuje

cześć, ja też jestem zwolennikiem LPG KOCHAM JAZDE NA LPG ~!!!~
i uważam że z tego płyną same kożyści, nie tylko finansowe, a o podciśnieniu to miałem namyśli nie pożądane zjawisko w dolocie powietrza do wtrysku, i też jestem perfekcjonistą który zwraca uwagę na szczeguły i bardzo dobrze mi z tym, pozdrawiam !!!

ja rowniez, musi moja corsula chodzic jak igielka i malo mnie obchodzi mnie gadanie ludzi ze jestem przewrazliwiona, wole taka byc niz jezdzic bez oleju az silnik stanie hehe pozdrawiam

No nareszcie trafił swój na swego !!! ludzie patrząć na ładne rzeczy mówią ,, ale super " ale nie biorą pod uwagę że to właśnie z szczegułów składa się całoś i to dopracowane szczeguły ją tworzą
motoryzacja to moja pasja, mieszkam w małym miasteczku ale w bloku,
zazdrośni ludzie nie dali mi tu żyć bo ciąge ktoś podjeżdzał coś poprawić lub pogadać, muszę jeżdziś 5 km za miasto na jakieś opuszczone gospodarstwo żeby cos podłubać lub komuś coś poprawić.
w d.. to mam i nigdy nie przestane dlatego też tu czasem zaglądam , super mi sie z tobą rozmawia, pozdrawiam !!!

ja rowniez mieszkam w malym miasteczku gdzie wszystko i wszystkich sie zna czy sie chce czy nie, jakos juz sie nauczylam z tym zyc i raczej nie zwracam na to uwagi. Rowniez w bloku, ale ulozylam juz sobie sasiadów Kosztowalo mnie to troche pracy, ale jak zawsze jestem zadowolona ze swojego dzialania Zapraszam na priv

Andzia jaka ty masz ta corse jaki silnik? w B nie ma gaznika

Cytat:
2006-11-22 21:23:33, FilipTeodorek pisze:
Andzia jaka ty masz ta corse jaki silnik? w B nie ma gaznika

witaj, mam corse B 1,4 eco 96' i nigdzie nie wspomnialam o gaźniku? więc nie rozumiem skąd Twoja wypowiedz?

Nominalmaniak wspominal sorki

Ja również nie przypominam sobie żebym coś pisał o gaźniku ?
Odpowiedź dla mojej Ani ściśle dotyczy położenia przepustnicy w corsie b z mono wtryskiem.

Przepustnica to mosiężny talerzyk umieszczony pod wtryskiem w gardzieli przed kolektorem ssącym.
Zamocowana jest na ośce przepustnicy, uchylamy ją podczas naciskania pedału gazu.
Uchylając ją decydujemy o ilości paliwa dostarczanej do silnika.
Komunikuje się ona z komputerem podając swoje położenie w celu podania ile paliwa ma wtrysnąć wtryskiwacz.
Komunikacja odbywa się za pomocą potencjometru przepustnicy zamocowanego na zewnątrz
z prawej strony.
Ośka przepustnicy na której zamontowana jest przepustnica lekko wystaje na zewnątrz i wchodzi w potencjometr, poruszając się porusza potencjometrem.
Polecam lekturę Wydawnictwa Komunikacji i Łączności obojętnie od jakiego opla, corsa tigra, kadett.
Duże litery i kolorowe obrazki

Pozdrawiam wszystkich na forum a w szczegulności ciebie Anulko
Klempo ty moja Buziole

witam

mam corse b 97'
gdy samochód stoi na jałowym biegu na wolnych obrotach wpada w dziwne drgania, ta jagby chodził nierówno silnik, podczas jazdy tego niema

czy może to być sprawa przepustnicy??

Witam. mam mały problem z moją corsą B 1.0 1999. jak zapale silnik i jest zimny podczas przyspieszania nagle jakby odcina moc i słabnie aby nagle załapać i normalnie przyspieszać. dzieje się tak tylko gdy silnik jest zimny. czy ktoś wie moze dleczego tak się dzieje i co to powoduje ?? za wszelką pomoc dziękuje