MotoNews.pl
9 Mróz a prędkościomierz /electronic ver/ mróz=martwy (225858/45) - NT

Mróz a prędkościomierz /electronic ver/ mróz=martwy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z prędkościomierzem, otóż przy mrozach do momentu aż silnik się nie rozgrzeje prędkościomierz nie działa. Później jest w porządku. Jest to wersja z elektronicznym licznikiem kilometrów bez linki.

Poszukuję przyczyny (podejrzewam zimny lut w skrzynce, licznik raczej w porządku).

Ma ktoś może schemat, chce sprawdzić tor czujnik VSS-?skrzynka bezp?-licznik.

a może po prostu wyświetlacz nie daje rady,
poszukaj najpierw w jakiej temperaturze może pracować.

Pozdrawiam

Cytat:
2009-01-18 23:22:18, wer1207 pisze:
a może po prostu wyświetlacz nie daje rady, poszukaj najpierw w jakiej temperaturze może pracować. Pozdrawiam

Nie, problem ewidentnie leży poza wyświetlaczem i prędkościomierzem - dzisiaj sprawdziłem ich działanie na mrozie (jest taki test w przypadku licznika elektronicznego) i wszystko jest w porządku.
Myślę że głownym winowajcą jest skrzynka bezpieczników. Ale sprawdzę jeszcze sam czujnik VSS.
Najgorsze jest to że nie mam schematu więc trzeba będzie szukać po skrzynce kabel po kablu.

Na poczatku to ja bym proponowal wyjac zegary i przejrzec wtyczki. Moze cos zasniedzialo i temu raz dziala raz nie. Przeczysc, prysnij Wódę40% albo jakis specyfik do styków i zobacz co bedzie sie dzialo. Zaczynaj od najprostszych rzeczy...