Glosniki na tylnej polce... & jaki sprzet macie w esperakach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc...

jakos watka nie znalazlem...aczkolwiek pewnei byl gdzies kiedys...

ale co m itam... najwyzej zablokujcie od razu...

jak sie sciaga tyla polke tam gdzie sa glosniki???
a moze przerabial juz ja ktos calkowicie... tzn usuwajac te nie do konca fajne oslonki ala espero na jakies firmowe??? robil juz ktos takei cos???

a przy okazji jaki sprzet naglosnieniowy macie w swoich autkach???

ETomek

Ja mam juz kupione głosniczki Pionerka w kształcie elipsy 6/9 wiec niedługo bede je montował tylko bede musiał wyciac troszke blechy a co do osłonek to wcale ich nie bedzie tylko cała półeczka bedzie obita materiałem podobnym do seryjnego

Jest z tym drochę zabawy bo pod półką jest dość solidna blacha, ergo każda wymiana głośników, na wieksze, łączy się z dość dużym borowaniem. Ja tam włożyłem tylko troche większe głośniki wyjęte ze starego (bardzo starego...) radiomagnetofonu (chyba JVC OIDP) i grają dużo lepiej niż ta oryginalna tektura. Dzieki temu, że średnica była tylko ok 1 cm większa wystarczyło powiększenie otworów poprzez "zaginanie" blachy na obrzeżach. Jako, że oczywiście oryginalne śruby nie pasowały, przykleiłem głośniki na silikon... ot, taki wiejski tuning.

Co do półki i oryginalnych siatek: Półka mocowana jest poprzez takie blaszki do nadwozia , które które na pewno poodpadają Ci przy próbie zdjęcia. Potem można to jakoś przylepić, albo po porostu położyć i będzie git.
Natomiast siatki mają takie "wypustki" które zaczepione są o półkę.

Całość to wybitnie "jednorazowa" konstrukcja

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-03-12 17:29:10 ]

a od strony bagaznika nie da rady wymienic głośników?

nie da rady bo trzeba je i tak potem wyjac od strony kabiny a zeby to zrobic to trzeba zdjac maskownice chyba na stronce Mackagt jest temat o głosnikach włozył do siebie chyba okragłe 20

A ja mam INFINITY 16,5cm. A włożyłem je od strony kabiny przedzielając je płytą MDF żeby niebyło blacha o blachę.
Moim zdaniem wycinanie blachy aby włożyc owale to strata czasu.

raffsa

Ja mam male pytanko bede robil audio w esperaczu, przy koazji zmieniam glosniki. Jakie moge zainstalowac bez borowania (chodzi mi o rozmiar ) , nie chce ciac balchy, za miast tego jakis basik(mysle o jakiejs tubce aktywnej) wrzuce do kufra . Jakie firmy polecacie

Zaraz, a nie można owali po prostu przykręcić od dołu? Na dystansach jakichś.... Będą nisko wystawały, ale odpada wycinanie blachy w półce. Wiem, że to nie bardzo profesjonalne, bo dźwięk siębędzie trochę od blachy odbijał, ale dla leniwych......

...mozna mozna... tez to planowalem... ale... w sumie jak ma mtakie cos zrobic to lepiej zostawic oryginalne 20W ...

PRECZ Z FUSZERKA!!! ))

ETomek

Cytat:
2005-03-12 17:26:47, Navi pisze:
Ja tam włożyłem tylko troche większe głośniki wyjęte ze starego (bardzo starego...) radiomagnetofonu (chyba JVC OIDP) i grają dużo lepiej niż ta oryginalna tektura.

Ale ta oryginalna tektura nie jest wcale taka zla. Z tego co pameitam produkowala je firma Onkyo. A z tego co juz sam przetestowalem to graja lepiej niz niejedne markowe glosniki z low-endu (np. takie Pioneery dziadowe). Pisze caly czas oczywisice o tyle, bo przednie 10cm to jest gowno

Cytat:
2005-03-12 22:41:18, QLogic pisze:
Ale ta oryginalna tektura nie jest wcale taka zla. Z tego co pameitam produkowala je firma Onkyo. A z tego co juz sam przetestowalem to graja lepiej niz niejedne markowe glosniki z low-endu (np. takie Pioneery dziadowe). Pisze caly czas oczywisice o tyle, bo przednie 10cm to jest gowno

Do tej pory w niektórych konstrukcjach głośników high - end' owych membrany głośników wykonuje się z powlekanego papieru. To jedno z lepszych rozwiązań.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2005-03-12 19:04:49, marcin21100 pisze:
nie da rady bo trzeba je i tak potem wyjac od strony kabiny a zeby to zrobic to trzeba zdjac maskownice chyba na stronce Mackagt jest temat o głosnikach włozył do siebie chyba okragłe 20

No ale koledzy mowia ze ta maskownica to jednorazówka, czyli co nie da rady jej zdjąć w cywilizowany sposób, nie wierze!!

Cytat:

No ale koledzy mowia ze ta maskownica to jednorazówka, czyli co nie da rady jej zdjąć w cywilizowany sposób, nie wierze!!

Niekoniecznie jezeli sie postarasz to maskownixce da sie wyjac w cywilizowany sposób nie niszczac jej trzeba tylko uwarzc na odgiecie blaszek zabezpieczajacych

Cytat:

sorki za pomyłke Maiek gt ma tam głosniki 16

oj ja wlasnie jestem w trakcie wywalania glosnikow z przodu - mam upatrzone jakies na allegro ktore ktos kiedys polecal w archiwum GMS7502 tylko czekam na maila z odp z gruboscia tzn z ich glebokoscia bo sprzedawca nie podal a nie chcialbym miec kolizji z szybkami.

Przy okazji zastanawiam sie nad odpieciem jednego glosnika z tylu (zaczal harczec) - nie mam kasy na nowy, wiec podpialbym stara tubke 70W 8 ohmowa w bagazniku i jakos ja tam tak poki co zostawil - jestem ciekaw jaki bedzie efekt biorac pod uwage ze radio niestety mam standardowe du 4 ohmowe (odtwarzam mp3 po przez cd-in w radiu)

na radyjko poki co tez mnie nowe nie stac, a z gieldy kradzionki brac nie chce wiec kombinuje w kierunku 'oszczednego wiestuningu' meloman ze mnie z reszta niezbyt, wiec szczerze wazne zeby tylko jako tako gralo.

naprawil ktos kiedys jakims cudem harczacy tylny glosnik ? poki co nie zagladalem tam nawet bo zimno na dworze

Ja swego czasu wpakowałem owalne 20

wlasnie bylem w esperaku i maskownice glosnikow jak i cala polke zdjalem bez problemu golymi rekoma po paru sekundach i zalozylem po nastepnych parunastu - wiec tak apropo tego watku to nie widze w tym nic latwiejszego

odlaczylem harczacy glosnik

Za to pytanie-magia o ksprawe, o ktora juz kiedys pytalem na forum ale nie uzyskalem sensownej odpowiedzi

w wiazce przewodow do glosnikow pomiedzy samymi glosnikami wystaje jeszcze jeden kabelek - do czego on niby sluzy?

Cytat:
2005-03-13 16:39:19, Cwikus pisze:
wlasnie bylem w esperaku i maskownice glosnikow jak i cala polke zdjalem bez problemu golymi rekoma po paru sekundach i zalozylem po nastepnych parunastu - wiec tak apropo tego watku to nie widze w tym nic latwiejszego odlaczylem harczacy glosnik Za to pytanie-magia o ksprawe, o ktora juz kiedys pytalem na forum ale nie uzyskalem sensownej odpowiedzi w wiazce przewodow do glosnikow pomiedzy samymi glosnikami wystaje jeszcze jeden kabelek - do czego on niby sluzy?

To kabelki do których powinien być podłączony trzeci "stop". Żeby jednak działały potrzebny jest jeszcze przekaźnik.

Witaj Cwikus
Opisz jak zdjałes półke i maskownicę tylnych głosników. Nie chce czegośc urwać lub połamać. Będę dzieki za opis szczegółowy.

pozdrawiam markus

Robert - ja mam trzeci stop w spojlerze i zdecydowanie on nie jest tam podlaczony

markus - maskownice po prostu podwazylem palcami i zeszly, one sa na takich blaszkach wsuwanych w szczeliny pod katem ok 45 stopni - wygiete sa "od maskownicy" w bok. Podwazylem palcami i poszlo, musialo pojsc, wiekszosc elementow w tym samochodzie mozna tak zdjac

A za polke chwycic bedziesz mial jak po zdjeciu maskownic - ja tez podwazylem tylko palcami od przodu i "wyskoczylo"