Fiat 126p 1,2 8v MPI. - pare pytań mam :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam do was prośbe o pomoc.
Kupiłem maluszka ze swapem na silnik 1,2 8v MPI.
Skrzynie mam maluchowską seryjną.
Mam w piwnicy skrzynie 5-biegową ze skody 120L, ale na forum przeważnie wsadzacie do tego silnika skrzynie z Rapidki. Jak myślicie czy jest sens pogodzić tą skrzynie co mam z moim silnikiem czy lepiej sprzedać i kupić skrzynie z Rapida lub może jakąś inną?
Jak to polączyć ze sobą?

Drugie pytanie mam o przeniesienie napędu dokładnie o półosie i przegub. Jestem ciemny troche w tych tematach, ale doszły mnie słuchy że żeby zrobić swapa w maluchu na 1,2 trzeba półosie dorabiać/przerabiać. Prawda to i jak wogóle wzmocnić przegób i półoś?
Interesuje mnie dalsze dłubanie silnika w N/A , ale boje sie o właśnie napęd. Teraz niby mam 90KM( seria 75) w tym silniku. Silnik jest troche podłubany. Zbiera sie bardzo fajnie i jest agresywny, ale czuje pewnien niedosyt lubie dłubac coś

Mam nadzieje że pomożecie dzięki.

[ wiadomość edytowana przez: bimber1 dnia 2008-12-28 17:31:42 ]

pewnie kupiłeś tego malca co był na allegro... pokaż fotki... bo pamietam ze pare rzeczy mi się tam nie podobalo...
skrzynia ze 120 podejdzie, ale wiecej zabawy jest z polosiami, bo sa mokre polosie, a nie tak jak w rapidce suche... gdybys chcial to moge ci zalatwic dyfer itp do suchych polosi, polosie rowniez do malca (pisz na pw jak cos) ciezko jest kupic rapidke to po 2.
oczywiscie ze potrzebujesz flansze miedzy silnik a skrzynie.
kupujesz tripody na www.polosie.pl i juz nie masz problemu z zabierakami i przegubami.

Taaa 90KM i skrzynia ze 126pe. Jedno wyklucza drugie

Też mam wątpliwości co do tych 90KM. Napewno ma odelżone koło zamachowe bo wkręca sie i schodzi z obrotów strasznie. Niby większe zawory, wałek, ale kto to wie. kupiłem od drugiego właściciela który nie wiedział dokładnie co było zrobione. Poza tym jest elektryczna pompa paliwa, która ma przełącznik na desce że podaje więcej paliwa.
No i silnik bez zająknięcia kręci sie do 7200obr/min. także nie wiem dokładnie co jest nadłubane ale 100% seria to to nie jest

a to krótki filmik jak jeździ:
http://pl.youtube.com/watch?v=h-nYdOv-da4

Wiem że powinien być opis w moje auta, ale brak mi ładnych zdjęć i nie znam dokładnej specyfikacji auta i dlatego mam problem

pokaż co masz i co wiesz...

Cytat:
2008-12-29 09:50:10, Dawidow1984 pisze:
Poza tym jest elektryczna pompa paliwa, która ma przełącznik na desce że podaje więcej paliwa. No i silnik bez zająknięcia kręci sie do 7200obr/min.

No zwiększenie ciśnienia paliwa to akurat nic nie daje
Po to jest listwa wtryskowa, żeby utrzymać stałe ciśnienie na każdym z sisiorów, więc nawet jak zwiekszysz ciśnienie paliwa do 10Bar nic się nie zmieni.

90PS na jednej przepustnicy to raczej abstrakcyjny wynik, nawet jak byś miał zawory od stara i jezdził bez zamachu

Co do odcięcia to każdy byle chip z allegro ma przesunietą odcinkę w te okolice.

[quote]
2008-12-29 11:00:13, killer126FL pisze:
... 90PS na jednej przepustnicy to raczej abstrakcyjny wynik,/quote]

Dlaczego? Nie zapominaj, ze to 1.2, a nie 1.1.
Aczkolwiek 90 km z silnika, w ktorym cos bylo robione, ale nikt nie wie co, jest watpliwe

90KM z silnka 1.2 8V jest możliwe i to naprawde nie jest wyczyn. Kolega ma dół od 1.1 z górą od 1.2, zmieniony wałek na sportowy od Henricha, przygotowana głowice przeze mnie (ktora jest na seryjnych zaworach lekko zmodyfikowanych i delikatnie powiekszonych przylgniach zaworowych), do tego koło stoczone na 5,5 kg i zrobiony pod to wszystko program. Auto zostało zmierzone na roznych hamowniach i wynik wyszedł własnie 90KM a auto ma juz przebieg prawie 180 tys. i jest w codziennej miejskiej eksploatacji
Z silnika 1.1 SPI robi sie 75KM i to do codziennej jazdy, bo taki silnik ma mój kolega w Sejce...
Choć tak jak piszą poprzednicy w te 90KM to tez jakos tak średnio wierze...
najpeosciej to pojechać na hamownie i sprawdzić, wtedy bedzie wiadomo co i jak

[ wiadomość edytowana przez: stefanax dnia 2009-01-04 18:28:50 ]

Mi chodziło o to że skrzynka z malucha kiepsko znosi już 75KM a co dopiero 90 Nie piłem do tego czy się da czy nie bo inżyniery z BMW to i z silnika 1.5 wyciągali po 750KM, kwestia tego czy się chce i czy się ma zaplecze do tego

Moje zdanie jest jedno...... CENTRAL;] Prawda killer??

Cytat:
2009-01-04 22:11:37, simon_pg pisze:
Moje zdanie jest jedno...... CENTRAL;] Prawda killer??

tak jest! centralny zamek w słopie robi robotę