Brak czesci w silniku .Co to?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam zaówazyłem ze w moim esperku brakuje podzespołu nie wiem do czego on słuzy.Na allegro w esperkach jest ta czesc a u mnie nie .POdaje zdiecie ponizej .

a w innym modelu (z allegro fota)

[ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-01-19 14:01:45 ]

Nie wszystkie to miały

Rezonator tzw.

Brakująca część to jak zauważyłem rezonator.
Teoretycznie powoduje zmniejszenie poziomu hałasu pochodzącego od pracy silnika.

ja mam jakąś rurkę i tak zaślepioną z 2 stron

ja tez tego nie mam

Cytat:
2009-01-19 19:07:47, michal1916 pisze:
ja tez tego nie mam

U mnie też tego nie ma Ale wydaję mi się, że standardowo były montowane tak jak ma zapewne większość z nas w swoich maszynach 1,5. Patrzyłem w książce obsługi i tez jest tak jak na foto poniżej.

w kazdym espero seryjnie to było, byly dwa rodzaje rezonatorow. Zapewnie nie maja tego te espera które maja instalacje LPG, gazownicy podczas montazu instalacji wycinaja rezonator i w jego miejsce montuja grzybek antywybuchowy

Cytat:
2009-01-19 20:04:41, Wiktor_ pisze:
w kazdym espero seryjnie to było, byly dwa rodzaje rezonatorow. Zapewnie nie maja tego te espera które maja instalacje LPG, gazownicy podczas montazu instalacji wycinaja rezonator i w jego miejsce montuja grzybek antywybuchowy

Wydaję mi się że ta rurka jak na zdjęciu z mojego esperaka była ta druga wersją rezonatora. Dodam też, że jest tak od kiedy kupiłem auto. A kupiłem bez instalacji LPG

Były dwie wersje tego "czegoś". ZTCW to ma związek ze zjawiskami falowymi - mam instalację LPG (drugą, mam drugie espero) i w obu to było. Jak to wywalałem to śmierdziało gazem. Kiedyś ten temat był już na forum.

Mieszczan, czym czyścisz te wszystkie rurki i przewody?

Pewnie jakimś plakiem psika raz na deskę raz na silnik
W zależności co będzie fotografił

a co on ma za rozgałęzienie na tych rurkach wychodzących z kolektora ja takiego nie mam

u ciebie ten bezbarwny ma rozgałęzienie które idzie w stronę aku.. co to

Dla uściślenia, w Espero występowały 3 rodzaje rezonatorów montowanych za filtrem

Tu fotka trzeciego typu rezonatora.

Cytat:
2009-01-20 13:12:58, markon pisze:
a co on ma za rozgałęzienie na tych rurkach wychodzących z kolektora ja takiego nie mam
u ciebie ten bezbarwny ma rozgałęzienie które idzie w stronę aku.. co to

Kolego sprecyzuj dokładniej do kogo kierujesz pytanie. Tak domyślam się trochę, że o mnie chodzi.

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2009-01-26 15:19:28 ]

Pytanie--czy taki rezonator jak na fotce Kisztana pasuje idealnie do 1.5 ze zwykła rura(rezonatora)?

Cytat:
2009-01-27 17:41:48, pawel12356 pisze:
Pytanie--czy taki rezonator jak na fotce Kisztana pasuje idealnie do 1.5 ze zwykła rura(rezonatora)?

TAK