Pytanie o LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam Opla Astrę G 1999 1.6 16V. Mam instalację gazową Sirocco. Mam pytanie jak jest mnie więcej norma zużycia benzyny przy miesięcznym przejechaniu 1800km. Tankuje co miesiąc ok 27l benzyny no i wiadomo gaz na bieżąco. Po przejechaniu ok 3 km jak parownik uzyska odpowiednią temp automatycznie przełącza się na gaz i jest ok. Czy jest to możliwe żeby tyle spalał benzyny. 2 razy dziennie jest odpalany do pracy z rana a następnie po 8 godzinach. Czy aż tyle zużywa benzyny na chłodzenie wtryskiwaczy benzynowych? Proszę kogoś mądrego o odpowiedź? Z góry dzięki

[ wiadomość edytowana przez: rafik106 dnia 2009-01-27 15:59:13 ]

Kolego !
Normy zuzycia paliwa okreslane są dla rozgrzanego silnika a im zimniej ( im zimniejszy silnik) , tym do momentu osiągnięcia temperatury pracy (ok. 90 st.) więcej paliwa potrzebuje.
W praktyce wygląda to tak, ze odpalasz zimny silnik i pracuje na "ssaniu" a gdy juz sie silnik nagrzeje "ssanie" się wyłącza, auto zaczyna coraz mniej tej benzyny potrzebowac , to przełącza się na gaz.
Czyli, de facto, Twoj silnik na benzynie cały czas pracuje na "ssaniu", pochłaniając konkretne ilości tej benzyny, więc się nie dziw - tym bardziej ze teraz jest zima a zimą jest zimno
Przyjdzie lato, samochod zacznie mniej palic.
A z tym chłodzeniem wtryskiwaczy, to chyba nie tak jak mysłisz.
Poprostu gdy jezdzisz na LPG, pompa paliwa cały czas pracuje i obieg paliwa w układzie chłodzi wtryskiwacze, mimo tego, ze one nie pracują.

Ps. Nie wykluczone, ze gaziarze coś zle zmontowali i silnik pracuje cały czas w trybie awaryjnym, wtedy spalanie tez będzie duze.

[ wiadomość edytowana przez: zp dnia 2009-01-28 14:47:02 ]

Z tego co wiem to sciroco ma opcje automatycznego przełączania na bp na wolnych obrotach .I moze masz tą opcje włączoną

Auto przełącza się na gaz po uzyskaniu przez parownik ok 25 "C tj po przejechaniu ok 4-5 km przy temp takiej jak obecnie i wówczas tak mi się wydaje nie powinno ubywać pb. Na wolnych obrotach auto chodzi na gazie nic się nie przełącza.

przełącza sie tylko na wskaźniku tego nie widać . tak to jest w programie gazowego sterownika.

Cytat:
2009-01-29 16:01:15, rafik106 pisze:
Auto przełącza się na gaz po uzyskaniu przez parownik ok 25 "C tj po przejechaniu ok 4-5 km przy temp takiej jak obecnie i wówczas tak mi się wydaje nie powinno ubywać pb. Na wolnych obrotach auto chodzi na gazie nic się nie przełącza.