MotoNews.pl
7 Olej w kopułce aparatu zapłonowego (227677/23) - NT

Olej w kopułce aparatu zapłonowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś zdjąłem kopułkę aparatu, no i się zdziwiłem, bo w środku był olej... Skąd się przedostaje i jak uszczelnić ten wyciek?? A pytanie pośrednie: co ile kilometrów powinna być wymieniana kopułka i palec? U mnie palec pękłna kołnierzu, tam gdzie osadza się go na aparacie a zrobiłem już jakieś 20tys. od wymiany

Poczytaj tu, może znajdziesz coś pomocnego Olej w aparacie

no to wiele wyjaśnia, a czy może mi ktoś odpowiedzieć na dalszą część pytania, ewentualnie jakiej produkcji zastosowac palec i kopółkę żeby uniknąć awarii w trasie

Wg. literatury kopułkę i palec rozdzielacza należy oczyszczać co 20 tys. km. Natomiast nie jest sprecyzowane kiedy należy ją wymienić. Od siebie dodać mogę, że kopułkę i palec wymienia się po ich mechanicznym uszkodzeniu. Np. pęknięciu co wizualnie można stwierdzić. Ale dla swojego świętego spokoju jeżeli chcesz wymienić palec i kopułkę to możesz robić to w czasie zmiany świec zapłonowych, koszt niewielki A jakiej firmy kupić to nie pomogę za bardzo bo nie wiem jaka jest dobra ( u siebie jeszcze nie wymieniałem) więc nic polecić nie mogę. Ale np ta byłaby ok. kopułka i palec

no właśnie tej produkcji mam obecnie zamontowany taki zestaw... palec pękł (nie wiem dokładnie kiedy) i boję się na nim jechać gdzieś dalej za to kopółka jest w stanie idealnym

odnosnie tego co w linku podal Ci michal i piszesz ze masz taki sam zestaw, to powiem Ci tak: jesli cos nie jest zapakowane w orginalne opakowanie z hologramem, to wg mnie ta czesc kolo orginalu co najwyzej lezala, kiedys kupilem podobny zestaw na alledrogo, palec przyszedl w org. opakowaniu a kopulka w folii babelkowej, palec ma juz 50tys. , kopulka "przezyla" 30tys., ojciec ma nexie 1,5 16V i na calym org zestawie jezdzi juz 45tys, ostatnio czyscilismy kopulke i palucha przy wymianie swiec i wszystko jest z tymi czesciami ok, takze uwazaj co kupujesz i nie daj sobie kitu wcisnac ze cos jest orginalem jesli nim nie jest, pozdrawiam

Cytat:
2009-02-23 06:30:53, krzysiek_dz pisze:
odnosnie tego co w linku podal Ci michal i piszesz ze masz taki sam zestaw, to powiem Ci tak: jesli cos nie jest zapakowane w orginalne opakowanie z hologramem, to wg mnie ta czesc kolo orginalu co najwyzej lezala, kiedys kupilem podobny zestaw na alledrogo, palec przyszedl w org. opakowaniu a kopulka w folii babelkowej, palec ma juz 50tys. , kopulka "przezyla" 30tys., ojciec ma nexie 1,5 16V i na calym org zestawie jezdzi juz 45tys, ostatnio czyscilismy kopulke i palucha przy wymianie swiec i wszystko jest z tymi czesciami ok, takze uwazaj co kupujesz i nie daj sobie kitu wcisnac ze cos jest orginalem jesli nim nie jest, pozdrawiam

Nigdzie nie napisałem, że są to oryginalne części. Podałem tylko przykład części które wizualnie wyglądają spoko i nie służyło to żadnemu sugerowaniu się tym. A jeśli chodzi o oryginalne części to występuje dużo zamienników pochodzących od producenta. Są to identyczne części wyprodukowane zgodnie z technologią producenta. Różnią się jedynie tym, że nie maja loga i nie są oczywiście sprzedawane w oryginalnych opakowaniach z hologramem. Tyle tylko, że jak ktoś nie wie to i tak nie pozna takiej części.

te zestawik kupowałem w sklepie, który specjalizuje się w deawoo i zapewniali mnie że to produkcja GM Korean Parts... może tak seria mi się trafila...

byc moze masz racje, problem tkwi w tym ze golym okiem, zwykly czlowiek nie jest w stanie poznac czy dana czesc jest orginalna czy tania podrobka, bo i po czym? nie mam takich zdolnosci zeby stuknac w plastix kopulki i wiedziec o niej wszystko, dlatego staram sie kupowac zamienniki porzadnych firm ktore znam lub orginaly w orginalnym opakowaniu