| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2009-01-27 11:05:26 Moi drodzy,
Nadszedł niestety czas rozstania z moją "Lodówką". Jak auto wygląda zapewne większość z Was się orientuje. Troszkę faktów dla zainteresowanych: - jestem drugim właścicielem tegoż auta (pierwszym był mój daleki krewny, więc historia samochodu jest mi znana od początku) - od nowości auto było/ jest garażowane - auto jest absolutnie i w 100% bezwypadkowe - wymieniłem na nowe większość elementów blacharskich, które z wiekiem uległy korozji, po czym auto pomalowałem fabrycznym lakierem (10L) i zabezpieczyłem antykorozyjnie. Wymianie uległy: drzwi przednie oraz tylne (kompletne), błotniki przednie, pas przedni (także pojawiła się na nim korozja, a nie bawiło mnie jej usuwanie) maska, pokrywa bagażnika, i jeszcze parę innych elementów. Wszystkie montowane elementy były nowe i sygnowane "kapustą". - auto jest po wymianie wszystkich płynów eksploatacyjnych, uszczelek, itp. - większość elementów mechaniki jest po wymianie/ naprawie/ regeneracji + nowy akumulator. - wnętrze obite jest nową czarno - białą tapicerką (fabryczna jest podsufitka, wykładzina podłogi oraz elementy plastykowe wnętrza. Przyznaję się bez bicia, że choć auto nigdy nie brało udziale w sporcie udało mi się w ostatnim okresie eksploatacji uszkodzić wydech oraz prawy przedni wewnętrzny przegub. Układ wydechowy zapewne naprawię w najbliższy piątek o ile dam radę czasowo. Co do przegubu - również otwarcie przyznaję, że nie mam czasu się z nim bawić. Od nowości auto eksploatowane było na najlepszych płynach. Początkowo był to olej Mobil 1 5W-50, później po przejęciu auta przeze mnie w zależności od potrzeb Motul 5W-40 lub Midalnd Avanza 5W-40 (dawny Quaker State). Płyn chłodzący regularnie wymieniany raz na dwa lata (obecnie Prestone, poprzednio Valvoline Max Life 50/50). Wymienione są przewody paliwowe, gdyż swojego czasu w aucie znajdowała się pompa paliwowa Walbro 255l/h). Wspomniane filtry, płyny i smary były regularnie wymieniane podczas całej eksploatacji. Do auta dodaję troszkę części jak np. łożyska przednie Master Sport (zwiększona wytrzymałość na obciążenia poprzeczne), łączniki drążka stabilizatora, itp. Łożyska Master Sport są używane w konkretnym celu, ponieważ auto posiada zmienione felgi oraz opony na ATS Sport (kute, chromowane) / Bridgestone Potenza RE720 195/50 R15 o mniejszym offsecie i fabryczne łożyska dość szybko ulegają destrukcji. W aucie wymienione są niektóre elementy zawieszenia (na chwilę obecną): - sprężyny Ventura (obniżenie 35 / 25 mm. przód / tył) - amortyzatory Alko (gazowo - olejowe) - stabilizatory o zwiększonej sztywności (przód i tył) Poza tym samochód posiada elektrycznie sterowany szyberdach, i troszkę innych bajerów poza fabrycznym wyposażeniem Espero. Autko niestety nie posiada klimy ani... wspomagania. Sorry! Na pewno porozumiemy się względem ceny. Ważne jest dla mnie aby samochód trafił w ręce może nie fanatyka, ale przynajmniej osoby, która będzie o niego dbać. Szkoda włożonej w autko pracy i wysiłku. Gdyby przyszły właściciel odczuwał niedosyt modyfikacji, służę wiedzą i pomocą "manualną" w tzw. wolnym czasie. Ponieważ zdarza mi się nie móc odebrać telefonu (próbować zawsze można ) proszę o kontakt mailowy na jeden z dwóch adresów:
biuro@bielakowski.com lukasz.bielakowski@uniqa.pl Pozdrawiam SpeedR |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2009-01-27 11:12:19 1 zł ! |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2009-01-27 12:46:54
+ VAT! |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2009-01-27 15:07:35 Albo Speederowi sie nie chcialo wypisywac wszystkich przerobek albo sporo gratow wymontowal przed sprzedaza ![]() |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-01-27 18:07:01 ja podbijam
100zł |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2009-01-27 18:40:21 300zł
Kiedy koniec aukcji? |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2009-01-27 20:01:18
He, he... Części modów faktycznie nie wpisałem, co do reszty... cóż. Musiałem wrócić nieco z autem do oryginału ponieważ w przeciwnym razie był by on nader niewygodny w eksploatacji dla kolejnego użytkownika. Dla mnie auto stanowiło swoistą zabawkę, którą fajnie było wybrać się w weekend na ryby (co zwykłem czynić)
Faktycznie - auto mogę polecić z czystym sercem nawet przyjacielowi. Zawiodło mnie dwa razy, przy czym pierwszy raz związany był z awarią sprzęgła a kolejny z awarią (z niewiadomego powodu) pompy wody, której uszczelka nie wytrzymała na jednym ze zlotów w Borkach, kiedy to Tomek Mydłowski podwoził mnie na stację benzynową gdzie kupowałem płyn chłodzący
Ciężko oczekiwać cudów po aucie wyprodukowanym w 1996r., ale jak na swoje lata jest w stanie rewelacyjnym. Pozdrawiam SpeedR |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-01-27 20:04:33
|
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2009-01-27 21:06:40
501,50zł podbijam |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-01-27 21:08:38 Daję 600 zł |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-01-27 21:28:35 700zł |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-01-27 22:19:24 799,99 zł |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2009-01-27 22:29:42 Speederku smierdzi mi ten brak klimy.... Te rozwiercone 1,5 zes tez wyjol bo tam klima chyba byla ![]() |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2009-01-27 23:26:35 a łebasto?? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-01-27 23:28:13
kupuj , kapuj ...to takie podobne słowa łatwo się pomelać ...więc może napiszę całem zdaniem: Nie kupujesz to chociaż nie kapuj
P.S. Rafałku RAFFASO !!....kupuj na pamiątkę -przecie ten wóz odmienił (pośrednio) Twoje (Wasze) życie ! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-01-28 00:08:41
kiedyś by to mogło nastąpić...tyle , że człowiek by musiał żyć letko z 500 lat ...
też kiedyś...przez kilka lat....liczyłem, że SpeedR ...przerobi ... reflektory w Espero na soczewkowe ( w miarę powtarzalnie i "seryjnie" )...
|
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2009-01-28 01:44:04
dlatego właśnie nauczyłem się nie obiecywać gdy wiem, że mogę nie dać rady
Aaa dziękuję, dziękuję Miło słyszeć
Do tej pory jestem zdania, że Espero formę i proporcje nadwozia ma wyjątkowo udane. Tak naprawdę gdyby to auto fabrykę opuszczało dodatkowo i niezależnie od wersji, na ładnych 16- calowych felgach było by rewelacyjne, a już w czasach swojej świetności pod względem wyglądu nadwozia 4- drzwiowych sedanów deklasowało by konkurencję
Wracając do tematu to niestety na dłubanie przy własnym aucie istotnie nie mam już czasu. Poza tym do codziennej jazdy Espero zaczęło być dla mnie nazbyt hardcore' owe. O wiele bardziej użyteczny jest jednak 170- konny dieselek opakowany w nadwozie Passata (chyba się jednak starzeję ) Jeździ w miarę sprawnie, a przy tym miękko, cicho i komfortowo.
Z drugiej strony Espero jest nieco zbyt pospolite aby warto było je trzymać. Kiedyś zapewne zakupię coś w rodzaju Japan Toy aby zrobić z niego "weekendowego mordercę" Cały czas marzy mi się takie Evo IX z uliczną specyfikacją MR 340.
Póki co jednak mam inne priorytety. Pozdrawiam SpeedR |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2009-01-28 10:39:34 1100 zł |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2009-01-28 14:39:50 A niech strace 2200zł |