Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-26 17:22:19 Witam.mam pytanie jak wymienic olej skrzyni biegów?(manual)gdzie jest spust? |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-26 17:30:50 Oleju w tych skrzyniach się nie wymienia. Jest tylko chyba śruba po wykręceniu której można sprawdzić stan oleju. Spustu takowego, typowego nie ma.
|
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-26 17:36:31 aha dziekuje ![]() |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-26 17:53:45 Tu jest napisane trochę o sprawdzaniu oleju w skrzyni. Jest pokazane w którym miejscu jest korek do sprawdzania poziomu oleju. klik.
Ściągnij sobie obydwa tomy książki serwisowej. Przydadzą się na pewno. O sprawdzaniu leju jest na stronie 215 w drugim tomie ![]() [ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2009-02-26 17:54:57 ] |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-02-26 21:16:48 Drogie Żółtodzioby (nie piszę tego złośliwie) dobrze jest czasami skorzystać z wyszukiwarki.
Temat na szybko Oczywiście skarbnica zwana "wyszukiwarką" jest dużo większa. Pozdrawiam i życzę miłej lektury. |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-02-26 21:20:29 nie zmienia to faktu ze raz na jakis czas dobrze odsiewyc takie pytanie. co do wymiany oleju to trzeba stary sciagnac ze skrzyni. Ja w swojej olej wymienialem juz olej (napewno nie caly) , mechanikowi udalo sie zlac 2l oleju o dolal prawie 2,5l czyli o 0,5 l wiecej , jednak odrazu uprzedze ze sam nigdy nie sprawdzalem poziomu oleju. Olej powinno sie wymieniac okresowo wszedzie gdzie jest tylko taka mozliwosc a to co producent pisze to bajka. |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-26 22:44:48
ile przejechałeś na fabrycznym oleju? |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-02-27 00:59:10 mozna olej wymienic i WYMIENIC
odsysanie jest jak dla mnie bez sensu od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem odkrecenia pokrywy i wymiany ale narazie mam inne sprawy-tak czy inaczej niedlugo to pewnie zrobie ![]() co do wycia skrzyni po wymianie czy tez odessaniu-- nie wiem jak to jest w d16 ale np w skrzyni passata były magnesy (nie mylic z korkiem spustowym) na ktorych zbierał sie syf(w moim przypadku takze sprezynka od zatrzasku 1 biegu ![]() co do oleju w skrzyni espero-czy to napewno jest orginalnie ATF? Fakt jest czerwony--z tym ze orginał opla specjalnie do manualnej jest takze czerwony i nie jest ATF-em? Niech sie wypowie w tej sprawie jakis ekspert ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-02-27 08:06:25
Proszę o przetłumaczenie na j.polski. odsiewyc stary sciagnac ze skrzyni Z tego co udało mi się zrozumieć, to Twój mechanik nie zna się na wymianie oleju w ESPERO. Dlaczego? A no dlatego, że jeśli odkręcił by korek poziomu oleju to zaręczam Ci że nie dało by się wlać więcej oleju niż 1,8L, a zwykle wchodzi 1,6L Sam kiedyś nieświadom magicznego korka wylałem olej ze skrzyni i dolałem 2,0L. Efekt? Trudności z wrzuceniem V biegu, generalnie skrzynia ciężej pracowała. Olej w skrzyni wymienia się banalnie i w zasadzie każdy, kto ma dostęp do kanału wymieni sobie go sam, bez niczyjej pomocy. Trzeba tylko zaopatrzyć się w uszczelkę dolnej pokrywy (miski) skrzyni biegów, 2L oleju, lejek i 1,5m węża oraz 2 puszki ulubionego browarku. Odkręcamy odpowietrznik znajdujący się na górze skrzyni w okolicach łapy sprzęgła. Nurkujemy w kanale, gdzie pod skrzynię podkładamy kuwetę lub inne szerokie naczynie na zużyty olej. Odkręcamy śruby miski olejowej skrzynki biegów. Po całkowitym odkręceniu miski wychodzimy z kanału na jakieś 10 min by napić się pierwszego browara. W między czasie resztki oleju przekładniowego płyną nam do podstawionego naczynia. Myjemy miskę benzyną ekstrakcyjną. Osadzamy nową uszczelkę na silikonie i przykręcamy miskę do skrzyni. Następnie odkręcamy korek (śrubę) przelewowy zaznaczony na załączonej fotce. Na lejek zakładamy węza, a drugi koniec wkładamy do otworu w skrzyni po wykręconym odpowietrzniku. Wlewamy ok 1,5l oleju i schodzimy do kanału by sprawdzić czy nie przelewa nam się już przez korek przelewowy. Jeśli nie to dolewamy jeszcze 100-200ml i to w zasadzie powinno wystarczyć. Przykręcamy odpowietrznik, a w kanale korek przelewowy i otwieramy drugiego browara. I śmiało możemy stwierdzić, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty. |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2009-02-27 10:14:03 niech ktos zrobi fotki i dodamy do porad ![]() |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2009-02-27 11:51:37
Idę o zakład, że najlepiej wyjdą fotki z browarkiem ![]() Pozdrawiam wszystkich zdesperowanych majsterkowiczów ![]() Acha, miałem jeszcze dodać, że olej do skrzyni można też wlać przez otwór po wykręconym wyłączniku wstecznego - wiem, bo sam tak zrobiłem ![]() [ wiadomość edytowana przez: HenBas dnia 2009-02-27 12:00:33 ] |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-27 12:19:10
Można też dolać przez otwór po wykręceniu linki od ręcznego. Wystarczy kawałek przewodu (ok. 1m) i lejek. Tez tak kiedyś robiłem tyle, że w oplu ![]() |
![]() Msxcom Chevy Lacetti Warszawa | 2009-02-27 12:26:24
Przepraszam bardzo ale co ma do licha ręczny hamulec do skrzyni biegów ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-02-27 13:24:34
![]() Wybacz, że jestem "Niewiernym Tomaszem", ale puki nie zobaczę tego na fotach nie uwierzę. ![]() A tak na serio, to chyba coś poknociłeś. W Espero linka hamulca ręcznego w żaden sposób nie jest powiązania ze skrzynią biegów. PS. Witaj Heniu wśród żywych. Miło jest od czasu do czasu zobaczyć jakiś post starej gwardii. Pozdrawiam Cię serdecznie. Paweł |
![]() franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2009-02-27 13:38:49 Ja u Siebie w 2.0 wymieniłem olej na połsyntetyk ,dokładnie w taki sposób jak opisuje Kisztan... niestety bez browaru bo zaraz Po całej operacji musiałem jechać ![]() ![]() Niewyglądał za sympatycznie (frytek by sie z niego nie zrobiło) , a robota lekka ,efekt czuć jak przywali ostry mróz (zrobiłem to jeszcze przed zimą) Pewnie fabryczny jeszcze tam siedział a operacja zrobiona po 100 tys/km na liczniku. [ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2009-02-27 13:41:01 ] |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-27 16:55:54
O jasny gwint, ale dałem ciała ![]() ![]() |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-27 19:43:11 czyli nalezy wymienic olej po 100tys? czy po 200tys? |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2009-03-03 14:12:28
Hie, dzięki za miłe słowa, za pamięć o mojej skromnej osobie i za pozdrowienia ![]() Ja ciągle tu "jestem" z Wami, chociaż tylko wirtualnie, ale za to z moim Esperaczkiem jeszcze namacalnie ![]() Sorry, że nudzę w tym wątku i w dodatku nie na temat, ale gdzie miałem to zrobić ![]() Pozdrawiam wszystkich ![]() |
kabe00 passat b5 Tarnów | 2009-03-03 21:48:12
Chyba 200 000 |