| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-09-03 18:01:53 dziadek robi darowizne, płaci sie jakiś śmieszny podatek za to, potem do WK i rejestrujesz, a w PZU musisz zrobić wyrównanie jeżeli np nie masz ukończonych iluś tam lat zależy od ubezpieczyciela |
rafal125p polonez 1985 gorzów | 2007-09-04 09:46:57 chyba nawet nie trzeba podatku płacić od darowizny z rodzinie
a wyrównanie napewno tak ale nie dużo |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2007-09-04 13:35:20
Podatku nie płacisz ( bliskie pokrewieństwo , mała wartość ) , ale musisz zarejestrować darowiznę w Urzędzie Skarbowym ! Prościej jest spisać umowę kupna sprzedaży , choćby 10% samochodu ( byle umowa nie przekraczała 1 000 zł ) i załatwiasz sprawę tylko w Wydziale Komunikacji . Mało tego - jeżeli jeden ze współwłaścicieli ma nabyte wysokie zniżki - to opłaty są naliczane dalej wg. jego stawek . Natomiast drugiemu współwłaścicielowi biegnie okres od którego może kiedyś takie zniżki uzyskać - jeżeli tylko uda mu się jeździć bezszkodowo ! Są i minusy - jeżeli któryś ze współwłaścicieli ( dziadek ) ma więcej niż jeden samochód - to po wypadku ( nawet spowodowanym przez tego drugiego ) straci zniżki na wszystkie samochody . Nie jest to teoria - "mam" 4 samochody - jeden tylko "mój" , dwa - jako współwłaściciel z synami , czwarty - ze znajomą . I tylko truchleję na myśl , że któryś komuś np. wjedzie w tyłek ... [ wiadomość edytowana przez: schab dnia 2007-09-04 13:36:44 ] |
Lolek88 Wredne czerwone Rumia | 2007-09-06 21:56:35 Ja sie tylko zapytam czy jak chce miec auto na wspolwlasciciela to musi on byc podczas pisania umowy? czy wystarczy podczas rejestracji? ![]() |
WOLF_ADI 126p Gliwice | 2007-09-07 13:35:05 Pytanie czy jak wyrobi sie nowy dowod z dopisaniem współwłasciciela, czy musze tablice zmienić jak mam jeszcze czarne tablice.?? |
marcinio Olsztyn | 2007-09-07 13:41:57 Jak masz czarne to na 99,9% tak, a jak ktoś ma białe (z flagą Polski czy Unii), to oczywiście nie musi ich zmieniać ale tablice musi i tak wziąć ze sobą do wydziału bo zmieniają te "znaczki legalizacyjne" czy jak to się zwie.
Jakby ktoś był ciekawy to za dowód płaciłem 74zł, noi te nieszczęsne 17zł za pełnomocnictwo. A w ubezpieczalni chwila moment zeszło, tylko mnie dopisali i tyle. Trzeba mieć tylko ze sobą dowód osobisty i umowę kupna-sprzedaży. |
marcpol Białystok | 2009-06-10 14:26:33 Witam, 11 Czerwca kończy mi się OC w HDI. Z tego, co wiem jest już za późno na wypowiedzenie umowy. Mam 19 lat, prawko od roku, więc będę musiał zapłacić ponad 1000 zł za skodę favorit 1.3.
Chciałbym dopisać ojca lub matkę na współwłaściciela. Samochód nie jest na mnie przerejestrowany i nie mam zamiaru rejestrować go na siebie. W tej chwili mam umowę k-s z poprzednim właścicielem widniejącym na dowodzie rej. Najprościej byłoby spisać umowę z poprzednim właścicielem, w której byłbym ja i przykładowo ojciec, a tą, co jest wyrzucić. Jednak myślę, że nie odnajdę zbyt szybko poprzedniego właściciela. Wobec tego co mogę zrobić? Darowizna itp odpadają, chodzi mi o spisanie umowy, na której byłbym ja i ojciec. Pozdr [ wiadomość edytowana przez: marcpol dnia 2009-06-10 14:28:18 ] |
rosck Z Poznań | 2009-06-10 15:30:06
eee biorą zniżke 15% z tego samochodu co walił przynajmniej w Allianz tak robią |
zolo Fiat 126p Kraśnik | 2009-06-10 18:18:08 ja kiedys robilem tak: zarejestrowalem samochod na ojca on ma ful znizke w pzu, potem spisalism umowe ze on mi sprzedaje polowe samochodu. potem latanie po uzedzie komunikacji i na koniec spisanie nowej umowy z pzu. Tak mniej wiecej to wygladalo. Dawno to bylo wiec juz nie pamietam wszystkich szczegolow. A najlepiej to isc do ubezpieczalni i sie zapytac, oni powini ci wszystko wytlumaczyc. |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2009-06-10 18:26:26 nie zrobisz tego teraz, bo nie zdązysz zaatwic formalnosci w UK. zaplacisz pelną składkę. |
Paszczus Fiat 125p/Fiat 126p Sosnowiec | 2009-06-12 12:19:42 Skoro jak sam mowiles masz umowe k-s z poprzednim wlascicelem widniejacym w dowodzie jak zwczyajniej w swiecie poprosilbym by ojciec lub matka dopisala swoje dane do umowy i masz po sprawie |
Hell 126p FL 86' Rybnik | 2009-06-12 13:08:04 a jak np. stary wlasciciel pojdzie wyrejestrowac auto, to na jego umowie bedziesz tylko Ty... i teraz wlasnie czy przy rejestracji to jakos sprawdza czy cus ? |
jawaz wrocław | 2009-06-25 10:59:47 Witam, mam w sumie taki problem,mianowice
Kupiłem auto z zagranicy ... zalatwilem urząd celny jestem w trakcie skarbowego... nagle sie obudzilem i uswiadomilem sobie ze zapłace potezne składki za ubezpieczenie gdyz nie mam zadnego współwłasciciela. Chce teraz jakos to odkrecic i zrobic wspołwłascicielem ojca gdyz ma on wszystki znizki... czy mam teraz czekac do momentu az pojde do WK i tam zaniesc nowa umowe na ktorej jest moj ojcicec jako współwłasciciel czy mam zrobic darownzne ?? Podpowiedzcie jesli mozecie bo juz ,mnie szlak trafa z tymi urzedami... Z gory dzieki! |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2009-06-25 16:35:55 trzeba bylo myslec wczesniej...zarejestruj na siebie, a potem sprzedaj auto ojcu. zaplacisz cos kolo 100 za nowy dowód, blachy zostaną i tyle... |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2009-06-26 10:23:31 można zrobić darowizne np 1% 10 czy 50% wart auta (odpowiednie pismo) i WK dopisują w DR współwłaściciel ... potem do ubezpieczyciela (wszystko tego samego dnia) ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |