Drżący pedał sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy wiadomo komuś o przyczynie drżącego pedału sprzęgła? Myśle że ma to związek z wyrobioną "łapą" sprzęgła w skrzyni ale ...
Jak coś prosze o kosztorys i dostępność częsci.
*omega A C20NE*

[ wiadomość edytowana przez: rafcio dnia 2005-01-27 00:50:43 ]

u mnie to było jaies łożysko oporowe.........kosztowało to ze 200zł

pozdrawiam

Niestety w moim przypadku to nie jest łożysko oporowe ...

Objawy takie jak u Rafcia ( C20 NE ) wymieniłem w ub. roku łożysko oporowe , tarcz sprzęgła i zero poprawy, a do tego niemiłosiernie kwiczy.
Z tym kwikiem sobie radzę smarując od czasu do czasu sworzeń kulisty na którym wsparta jest dźwignia ale pedał drży jak licho.
A zaczęło się dwa lata temu gdy zmieniłem silnik,czy to wina łożyska igiełkowego o którym była dzisiaj mowa?

Odgrzewam kotleta

Cytat:
Objawy takie jak u Rafcia ( C20 NE ) wymieniłem w ub. roku łożysko oporowe , tarcz sprzęgła i zero poprawy, a do tego niemiłosiernie kwiczy.
Z tym kwikiem sobie radzę smarując od czasu do czasu sworzeń kulisty na którym wsparta jest dźwignia ale pedał drży jak licho.
A zaczęło się dwa lata temu gdy zmieniłem silnik,czy to wina łożyska igiełkowego o którym była dzisiaj mowa?

Też zmieniłem silnik i kiszka jak wyżej.
Dodatkowo te drgania ramienia skrzyni(łączenie z linką pedału sprzęgła) co powoduje że przy obciążeniu ów ramie puka o szkielet skrzyni.Guma,która tam się znajduje nie pomaga (bez aluzji).
Wtedy lekko wcisne pedał i cisza(ale ilesz można).
Jakieś propozycje ???????
z góry dziekuję

Jeśli dobrze rozumiem to sprawdziłbym jeszcze docisk. Miałem takie objawy w Lanosie. Pomijajać fakt ze samo auto to porażka, wymieniłem tarczę sprzęgła i łożysko oporowe i nic dopiero wymiana docisku pomogła, ale tak było u mnie u Was może to być któraś z tych części. Nic innego mi do głowy nie przychodzi

Ewidentnie docisk.

a lozysko igielkowe w wale korbowym do podtrzymania walka sprzeglowego skrzyni jest/stan????????

[ wiadomość edytowana przez: SENATOR dnia 2009-03-12 23:29:45 ]

Cytat:
Ewidentnie docisk

Docisk jest mechaniczny i podciąganie linki nie daje rezultatu,no już ramie nie uderza o korpus ale drgania pozostały nawet na luzie

Cytat:
a lozysko igielkowe w wale korbowym do podtrzymania walka sprzeglowego skrzyni jest/stan????????

Wychodzi na to że się rozsypało
Dobrze że jest koniec zimy ,nie ma to jak praca na świeżym powietrzu
pozdrawiam

Cytat:
2009-03-13 10:44:07, warzywisko pisze:
Docisk jest mechaniczny

No innego docisku sprzęgła niż mechaniczny to jeszcze nie widziałem...

Cytat:
No innego docisku sprzęgła niż mechaniczny to jeszcze nie widziałem...

fakt

Zapomniałem najważniejszego:jak JE wymienić?
Czy potrzeba ściągacza?
A nie chcę zwalać skrzyni nie wiedząc na co się szykować
Znalazłem łożo za 15 zeta
pozdrawiam

docisk masz walnięty na 90% wymiana tarczy nic nieda prawidłowo wymienia się komplet , tarcze dociski łozysko .wymiana samej tarczy bez docisku powoduje szybsze zurzycie nowej tarczy

....return....
Jak wymienić łożysko igiełkowe???

poprawnie sciagaczem

podziękował