Popularne usterki w 125p kombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
prosilbym o jakies porady na temat czesto psujacych sie rzeczy w w/w pojezdzie. Chodzi o to, ze prawdopodobnie w lipcu wybieram sie na dluga wyprawe starym poczciwym Fiaciorem. Samochod jest moj, dostalem go od dziadka, ale nie robie nim jakis zabojczych przebiegow wiec nie wiem na co zwracac uwage. Prosilbym wiec osoby o wiekszym odemnie doswiadczeniu o jakies porady. Glownie zalezy mi na takich kwestiach:
- co sie czesto psuje (ktore z tych usterek uniemozliwiaja dalsza jazde)
- jakie czesci warto wziac na zapas
- jakies porady nt przygotowania do dalekiego wyjazdu

z gory dziekuje
Michał

Dobrze utrzymane kombi z wszystkim regulowanym i wymienianym zgodnie z instrukcją w ogóle się nie psuje. Jaki masz w nim silnik? Z jakim zapłonem?

Silnik 1500, zaplon stykowy.
Z moich obecnych obserwacji wynika, ze np. mankamentem w DF jest pompka paliwa (wymienialem juz 2 razy).
Czy ktos moglby sie jeszcze wypowiedziec na temat popularnych awari. Licze na Wasze doswiadczenie.

Miałem takie auto z 81 roku 13 lat, Właśnie sobie usiłuję przypomnieć co ja ze sobą brałem... Na pewno zapasowy przerywacz, szczelinomierz i cienki pilniczek na wypadek wypalenia się styków, oraz zapasową kopułkę i palec.
Pompkę paliwa to teraz po prostu trudno upolować jest dobrą.
Z awarii to raz pamiętam problem z alternatorem, Naszemu koledze Milesowi 125 raz padły łożyska w przenich kołach chociaż były nowe, bo ktoś je za mocno dokręcił.
Czasem się zapycha gaźnik, ale wystarczy go przedmuchać pompką do kół....
To jest nieskomplikowane auto i mało co się może zepsuć. Bralem też zawsze zapasowe przerywacze kierunkowskazów i awaryjnych, warto też wziąć zapasowy nowy czujnik ciśnienia oleju (od lampki). wyłacznik świateł STOP zapasowy, parę bezpieczników i żarówek...
No i dobrze jest sprawdzić czy w ogóle działa włącznik wentylatora chłodnicy ( na ogół wcale nie) i na wszelki wypadek podciągnąć sobie kabelek do kabiny by go można było ręcznie włączać.

- Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę.