RS 2000 nie mogę wrzucić żadnego biegu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie wsiadłem do samochodu chciałem wrzucić wsteczny a tu tylko czwórka się załącza przejechałem kilometr i przestały wszystkie biegi działać.Drążek zmiany biegów luźno chodzi na wszystkie strony. Sprzęgło mam nowe. Co mogło się stać?

Cytat:
2009-03-18 22:14:13, Tm255 pisze:
Jak w temacie wsiadłem do samochodu chciałem wrzucić wsteczny a tu tylko czwórka się załącza przejechałem kilometr i przestały wszystkie biegi działać.Drążek zmiany biegów luźno chodzi na wszystkie strony. Sprzęgło mam nowe. Co mogło się stać?

Sprawdzałeś w ogóle pod autem czy skrzynia się nie posypała

Cytat:
2009-03-18 22:14:13, Tm255 pisze:

Dobre
w czasem nie wykrecił ci się wybierak?????

Cytat:
2009-03-18 22:20:39, RemikGT pisze:
Dobre w czasem nie wykrecił ci się wybierak?????

ewentualnie czy nie przerdzewiał i sobie bezczelnie pękł

Nie wiem , co się stało ledwo udało mi się pod blok podjechać .Jechałem na czwórce i chyba tak zostało, na pół sprzęgła wtoczyłem się pod trzepak jest ciemno i nie mam możliwości zajrzeć pod auto śnieg sypie. Wymieniałem ostatnio uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów oczywiście oryginał.

A po co chcesz zaglądać pod auto?

Masz skrzynie MTX, mechanizm drążka jest na górze skrzyni, widac po otwarciu maski, otwórz ja, i niech ktos porusza dzwignia biegów, a Ty obserwój czy wogole ten mechanizm chodzi.

Z tego co widziałem to na skrzyni jest łapa sprzęgłowa a w niej linka sprzęgła. Mechanizm drążka jest w kabinie i trzeba od spodu jednak zajrzeć czy coś się nie oberwało oraz zdjąć pokrywę w kabinie tutaj gdzie są przyciski do elektrycznych szyb

Cytat:
2009-03-18 22:29:38, Tm255 pisze:
i nie mam możliwości zajrzeć pod auto śnieg sypie.

że jak?
A interesuje mni ejedno jak ruszasz dzwignia zmiany biegów ,co się dzieje czuc ze biegi wchodzą czy jest tak jakby w bez oporu?

Nie ma oporu drążek chodzi sobie jak chce w każdą stronę.Teraz chyba jest na 4 i nie da się rozłączyć nawet na luz

na moje to skrzynia jest dobra tylko Ci połączenie gałki zmiany biegów ze skrzynią padło;P ja tak miałem kiedys w maluchu możliwe że się grubo myle;P poprawić jak co;D

Mój ojciec miesiąc temu w essim(1.4) miał to samo gałka latała na wszystkie strony i była wrzucona 3 albo 4 dokładnie nie wiadomo.Okazało się że pękł w pół bodajże wybierak czy coś(taki pręt hehe słabo się znam na mechanice ),wyjął ,pospawał i działa do dziś.

Witam ponownie już po problemie, puściła śruba trzymająca wybierak przy skrzyni.A tak przy okazji wyjęliśmy z kolegą cały mechanizm łącznie z drążkiem zmiany biegów przeczyściliśmy i przesmarowaliśmy wszystkie łączenia drążków.Takie plastikowe krzyżaki łączące drążki ze sobą, były zapieczone i zardzewiałe.Po tych zabiegach niebo a ziemia , biegi wchodzą jak w nowym samochodzie.Jakby komuś przydarzyło się coś podobnego jak mi warto zrobić taki zabieg konserwujący naprawdę duużo pomaga.