MotoNews.pl

Luzne tylne kolo!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Dzisiaj jadac sobie uslyszalem dziwne stuki dochodzace z tylnego kola od strony pasazera.Zjechalem do garazu,aby to sprawdzic.Podnioslem auto na lewarku,a kolo razem z bebnem normalne jest luzne i lata do wewnatrz i na zewnatrz auta
Opuscilem auto i mysle,ze popuszcze sruby i sciagne kolo to zobacze cos wiecej,ale niestety nie dalo sie odkrecic ani jednej nakretki Jutro trzeba uzyc jakiejs rury,albo klucza pneumatycznego,zeby to odkrecic! Teraz mnie zastanawia co moglo sie poluzowac albo naderwac,ze kolo sie tak zachowuje

Lozysko Ci zapewne umarlo.

napewno lozysko. przerabialem to w escorcie kilka razy :/

bardzo możliwe, że poluzowała się nakrętka trzymająca łożysko tylnego koła. jakiś czas temu tak miałem - o mały włos nie zgubiłem koła.

Łożysko mogło paść, to sie zgadza ale po wymianie łozyska koło może pozostac dalej luzne a wtedy to juz wina bebna. Otóż w bebnie pomiedzy łożyskami jest czop (nie wiem jak to się fachowo) nazywa, który dystansuje łożyska i ten kiedy ten "czop" jest juz wyjechany to koło łapie luz i nie pomaga wtedy ani dokręcanie, ani wymiana łożyska na nowe, w tej sytuacji tylko nowy beben plus oczywiście nowe łożysko.