Jaka najlepsza stacja z LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zawsze tankowalem na BP ale ostatnio zatankowalem w jakis takiej malej przy drodze i odczulem ze auto znacznie lepiej zapierrrdziela dlatego zamierzam zmienic stad moje pytanko

[ wiadomość edytowana przez: Matess dnia 2009-03-24 19:00:47 ]

Z moich obserwacji wynika, że znacznie ostatnio poprawiła się jakość lpg na naszych stacjach. Na "no name" -ach gaz jest tej samej jakości co na markowych stacjach. Więc po co przepłacać.

Ja od jakiegoś czasu wymieniam filtry fazy lotnej co 5 tyś i w samochodzie, który tankowany jest na stacjach "no name" po tym przebiegu filtr jest dość zawalony, a w drugim który mam możliwość tankować na w/w stacji firmowej gaz jest zdecydowanie czystszy. Nie ma to oczywiście większego znaczenia przy instalacjach bez wtryskiwaczy a firmowa stacja stacji nierówna. Z drugiej strony mam nadzieje że prawdą jest to co pisze omegolotC30NE.

Cytat:
2009-03-24 20:03:17, omegolotC30NE pisze:
Z moich obserwacji wynika, że znacznie ostatnio poprawiła się jakość lpg na naszych stacjach. Na "no name" -ach gaz jest tej samej jakości co na markowych stacjach. Więc po co przepłacać.

Nie no omegolotC30NE takie rzeczy to tylko w Erze

z kolei z moich obserwacji u nas na miejscu to zdecydowanie najlepszy jest na STATOILU

gaz to loteria, produkt odpadowy rafinacji i chyba nie nadaje się do chrzeczenia, choć gdzieś widziałem wilmik z opróżniania zbiornika gazu z nagromadzonej wody. Ogólnie im więcej zawiera propanu tym mniej cięższych frakcji zasyfaiających ukłąd w fazie lotnej. Tylko niemal nikt nie podaje ile jest propanu a ile butanu. Oprócz jakości gazu ważna jest też jego temperatura robocza : jak reduktor mały to przy depnięciach mocno spada temperatura gazu i wytrąca się parafina. Tankuję w statoil i nie narzekam, ale w trasie nie przebieram w stacjach.

A u mnie na statoilu jest taki syf że szkoda gadać. Kiedyś po wymianie filtrów (10 tyś syf straszny) spytałem skąd mają gaz to się okazało że niestety nie ze statoila tyko inny bo tańszy. A na dystrybutorze świeci SUPRAGAZ.......