MotoNews.pl
7 Komputer GLI/Gaz (123776/27) - NT

Komputer GLI/Gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na innym forum czytałem o problemach z GLI miejsza o jakich, ale było powiedziane coś w stylu jedź do gazowni niech ci założą moduł firmy Protec Digital PD55 resetujący komputera po każdorazowym wyłączeniu stacyjki?????????? Czy nie jest także po resecie trzeba nieobciążać silnika, aż do włączenia się wentylatora? A może wszyscy posiadający gaz mamy coś takiego nie wiedząc o tym (ja nie wiem nie sprawdzałem). Chyba ze przesadzam a ów reset jest inny taki przez Ctrl/Alt/Delete (bezpieczny)

[ wiadomość edytowana przez: delta9 dnia 2005-11-17 13:30:48 ]

Witam.
Dokładnie jest tak jak napisałeś. Po każdym resecie (odłączenie aku) abimexa (bo o module do tego wtrysku piszę) należy "nauczyć".

Może abimex tak ale boscha nie trzeba on od razu "wie o co chodzi"
Ja też mam zamontowany ten przekaźnik, że po wyłączeniu stacyjki resetuje kompa. Wszystko działa bez problemów od 3 lat Instalka to Elpigaz z kompem Voila.

Cytat:
2005-11-17 16:27:03, -DLUGI- pisze:
abimex tak ale boscha nie trzeba on od razu "wie o co chodzi" Ja

rozumiem ze masz boscha a można wiedzieć ile pobiera LPG bo mi 16/100 i szlag mnie trafia. zmieniłem kolektor na ten od GSI i zamierzam sie do zamiany katalizatora na zwykły wydech, bo skoru juz ma tyle palić to niech mam chociaż przyjemność z jady(na taką wciąż czekam) tylko 125km/h na benzynie tydzień sie rozpędzałem, może pójdzie więcej ale na horyzoncie były już wielbłądy

Jak jezdzisz tak jak na fotkach w profilu 16 to bardzo mało ale w trasie to spora ilość. Nie chce robić reklamy żadnej firmie ale wsadziłem do paska zamiast normalnej Instalki na śróbę kompa STAG 100 i po kilku ustawieniach autko nadal ciągnie na gazie (170 km/h bez problemu) nieźle a wyszło 10,5 l z początkowych 17. Tak właśnie myśle że szukam wtrysku do fiata i zapodam mu to samo czyli ilość podawanego gazu zależna od temperatury obrotów TP. Mam ustawione że do 3 tyś obrotów ma dawkę zubożoną wzrastającą a po przekroczeniu 3 tyś dawka uleda zwiękrzeniu.

Cytat:
2005-11-17 16:38:20, delta9 pisze:
rozumiem ze masz boscha a można wiedzieć ile pobiera LPG bo mi 16/100 i szlag mnie trafia

Mój pali średnio na trasie między 9 a 10 L lpg a w mieście między 12 do 13 L lpg - tylko, że ja jeżdżę bardzo spokojnie i bardzo ekonomicznie

Cytat:
2005-11-17 18:30:33, JACU626 pisze:
wsadziłem do paska zamiast normalnej Instalki na śróbę kompa STAG 100

nie bardzo wiem co znaczy wsadzić zamiast instali na śróbę i w sumie pierwszy raz spotykam sie ze stwierdzeniem temperatura obrotów, a co do mojej jazdy to można rzec następująco mamusie oszukasz tatusia oszukasz ale komputera nie oszukasz początkowo zmiana biegów przy 35x100 wyszło 16/100 potem troche zapożyczeń z eco driveing do 27x100 i mnóstwo hamowania biegami wrecz tamowałem ruch na ulicy wyszło 16/100