Włącznik kierunkowskazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukałem w wyszukiwarce, konkretu brak. problem mam o taki. czasami jak włączam kierunek bez względu czy prawy czy lewy nic się nie załącza. trzeba poruszać lancą to zadziała a czasami jak już włączę to cyka keirunek nieraz normalnie a nieraz chwilkę cyknie bardzo szybko.. podejrzewam zwarcie . w wyszukiwarce odnalazłem kilka wątków odnośnie włącznika świateł. czy z tym kierunku jest tak samo. jeżeli włącznik się kończy to poproszę nr katalogowy części. mam poduchę i regulację wysokości. 96r. dzięki

Proponuję wyjąć przełącznik i spryskać styki WD-40 lub czymś podobnym. Miałem ostatnio podobny problem z włącznikiem wycieraczek. Cały czas pracowała pompka spryskiwaczy i działały wycieraczki. Po takim zabiegu wróciło wszystko do normy

Jeżeli u Ciebie nie przyniesie to skutku to masz tu niżej numery katalogowe tego włącznika:

włącznik 1

włącznik 2

włącznik 3 i 4

Powodzonka
Pozdrawiam
Michał

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2009-12-14 16:15:19 ]

dzięki za pomoc. jak tylko temperatura przekroczy 10stopni na plusie zabiorę się z ten element. Mniemam, że w celu wyjęcia podzespołu należy wyjąć kierownicę

Cytat:
2009-12-14 16:47:14, Rafi pisze:
dzięki za pomoc. jak tylko temperatura przekroczy 10stopni na plusie zabiorę się z ten element. Mniemam, że w celu wyjęcia podzespołu należy wyjąć kierownicę

żle mniemasz ..nie należy

Co ma do tego temperatura na zewnątrz ??... może być nawet -30...puszczasz sobie w środku ogrzewanko i bawisz się

Na 99% będzie konieczna wymiana - wd40 to sobie możesz popsikać cokolwiek.. i tak nic to nie da

Na 99% będziesz miał problem z wyborem właściwego przełącznika w sklepie - jeśli sprzedawca nie jest naprawdę biegły w temacie ...masz 50% szansy że nie trafisz na właściwy (różnią się jedynie miejscem "zagięcia" dzwigni , pasują elektrycznie ale jak źle trafisz , nie poskładasz obudowy kolumny kierownicy .albo poskładasz ale będziesz miał cały czas światła drogowe włączone

Powodzenia

Cytat:
2009-12-14 17:02:24, bogdan1 pisze:
... wd40 to sobie możesz popsikać cokolwiek.. i tak nic to nie da ...

Jak pisałem poniżej u mnie pomogło, tyle tylko że przy włączniku wycieraczek. A na ile to się okaże.

Mi w przekaźniku zrobił się zimny lut i były podobne objawy, lutownica i po kłopocie. Warto sprawdzić bo nie dużo roboty i a nóż widelec obejdzie się bez wymiany przełącznika
Cytat:
2009-12-14 17:02:24, bogdan1 pisze:
Na 99% będziesz miał problem z wyborem właściwego przełącznika w sklepie - jeśli sprzedawca nie jest naprawdę biegły w temacie ...masz 50% szansy że nie trafisz na właściwy (różnią się jedynie miejscem "zagięcia" dzwigni , pasują elektrycznie ale jak źle trafisz , nie poskładasz obudowy kolumny kierownicy .albo poskładasz ale będziesz miał cały czas światła drogowe włączone

Przerabiałem podobny temat ale z wyłącznikiem wycieraczek i muszę potwierdzić tą teorię

z tą temperaturą to rzeczywiście nie będę zwlekał bo dziś kierunki już praktycznier nie działają wcale... a przed zakupem wymontuję uprzednio co by zamówić odpowiednią część... mam nadzieję, że znajdę ją szybciej niż osłonę na przegub..

Cytat:
2009-12-15 12:12:58, Rafi pisze:
z tą temperaturą to rzeczywiście nie będę zwlekał bo dziś kierunki już praktycznier nie działają wcale... a przed zakupem wymontuję uprzednio co by zamówić odpowiednią część... mam nadzieję, że znajdę ją szybciej niż osłonę na przegub..

Podpowiem :
na oryginalnych przełącznikach jest wytłoczona cała lista nr katalogowych (średnio 5 różnych) niby bez sensu ..ale jak się przyjrzeć uważnie , przy jednym z nich powinien być mały "ptaszek" , trójkącik ..lub inny znacznik tym sposobem wiesz , jaki potrzebujesz

informacyjnie. NIE BYŁ TO PRZEŁĄCZNIK KIERUNKOWSKAZÓW a tak jak pisał kolega Michał7 był to zimny lut. właśnie od elektryka wróciłem. a dokładniej wymienił przerywacz na jakiś inny. koszt całości z robocizna 20zł . teraz wszystko gra jak trzeba. i co najważniejsze. nie sprawdziłem wcześniej czy awaryjne działają a elektyrk sprawdził od razu i wiadomo było, że włącznik jest ok. dla zainteresowanych nr przerywacza bądź przekaźnika cholera wie jak to się zwie: 90240050-A 12V3/6x21W

Cytat:
2009-12-16 10:38:26, Rafi pisze:
NIE BYŁ TO PRZEŁĄCZNIK KIERUNKOWSKAZÓW a tak jak pisał kolega Michał7 był to zimny lut.

Protestuję !!!
To byłem ja

jasne. przepraszam za przeoczenie... tak czy inaczej rada cenna i innym może być niezbędna... a do elektryka pojechałem dlatego ,że nie bardzo wiem co tzn zimny lut igdzie go szukać..

zamiast wd40 proponuję użyć innego sprayu przeznaczonego do połączeń elektrycznych np elektrosol (preparaty ogólnie dostępne w sklepach elektronicznych)