Cichio sza Maluch TURBO ma...:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nazwałem to TURBO choć w zeczywistości jest to przerpbienie układu dolotowego do gażnika z wykożystaniem wirnika od hłodzenia.....Sam wpadłem na ten pomysł i nie wiem czy ktoś nie jeszce wię nie bede mówił do konca że jest tak całkiem mój....Przeróbka jest prosta materjały to..lejek kuchenny,rura od dmuchawy(ta gruba co jest z tyłu),szlifierka kontowa i troche sylikonu...a i jeszce liltr powietrza np.do sieny15zł byle był płaski. W dnie puszki filtra wystarczy wywalić dno,i rura od dmuchawy (może byc inna byle by połączyć nią puszke filtra i gaznik)na drugin koncu zakładamy lejek (ja wziołem mamie z kuchni.. )lejek trzeba uciąć tak żeby wchodził na gaznik(na kolanko gaznika) i tu tyle...Następnie trzeba przerobić dolot'' kratka-dmuchawa''na wielu stronach jest opisane jak to zrobić z tym że w kratce montujemy filtr powietrza(np od sieny)najważniejsze żeby wszystko było szczelne i dobrze by było żeby wszystkie szczeliny wypełnić silikonem.....napewno spotkam sie z opiniami wieli sceptyków ale piwiem jedno TO DZIAŁA....a najbardziej można to odczuc przy przyspieszaniu....ten wynalazek załozyłem do samochodu czystej seri mojego kumpla i był nie pokonany na 400m dopuki nie zapłacił 1000zł mandatu za nielegalne wyscigi POZDRO DLA STAŚKAjak by co moje gg to 3033687..

mozesz jakies zdjecia tego zrobic? jestem ciekawy jak to wyglada.

tutuł raczej powinien brzmieć, cicho sza Maluch kompresor ma, ale nie o to chodzi...
Pomysł niezły wukorzystywany w sporcie, tylko zamiast rury od ogrzewania używa sie kolanka od pokrywy termostatu (tego co kieruje ciepłe powietrze do kabiny).

Faktycznie silnik dostaje więcej powietrza, ale coś za coś: odbywa się to kosztem chłodzenia, a przy bardziej porobionych silniczkach może to sprawiać spore kłopoty.

Ale brawo za inwencje twórczą, myślałem że to kolejny Dj Szuni na forum, ale na szczeście się pomyliłem

to ile kolesiowi punktów karnych musieli wlepić za mandat 1000zł??? Nie zabrali mu przypadkiem prawka za taaaki mandat ???

Obrywając taki mandat musiał jechać co najmniej z prędkością 51km/h przkraczającą dopuszczalną, a gdy jest to załóżmy 60km/h (bo na podwórku chyba nikt o zdrowym rozumie nie robi wyścigów), to malczas musiał grubo jechać ponad 100 km/h - co jest wyraźnie niemożliwe maluchem o siniku 650ccm...
...a może się mylę ???????? hmmmmmmm...

pomysl bardzo ciekawy!! czekam na fotki!!!!!

Cytat:
Obrywając taki mandat musiał jechać co najmniej z prędkością 51km/h przkraczającą dopuszczalną, a gdy jest to załóżmy 60km/h (bo na podwórku chyba nikt o zdrowym rozumie nie robi wyścigów), to malczas musiał grubo jechać ponad 100 km/h - co jest wyraźnie niemożliwe maluchem o siniku 650ccm...
...a może się mylę ???????? hmmmmmmm...

Ja tam swoim bobem( seria 652cm ) jade 115... fakt rozpedza sie dlugo ale jednak

111 km/h to chyba lezy w zasiegu kaszlaka jeszcze z kompresorem

chodzi mi o rozpędzenie od 0 do 111 km/h na trasie 400m.

Cytat:
2003-09-17 14:03:05, Yaro pisze:
chodzi mi o rozpędzenie od 0 do 111 km/h na trasie 400m.

na lotnisku dochodziłem spokojnie do 80 ale tam nie ma przeież 400metrów..
nie bardzo wiem jak ta przeróbka wygląda. jest możliwość zrobienie fotek?

Ten mandat po 1000zł dostał każdy, kto brał udział w tych naszych wyścigach. Byli tajniacy z kamerami, kamerowali jak inni widzowie, a potem podchodzili do każdego i ciach po tysiączku...

Zamiast ścigać francowatych dresów, którzy walą pod prąd waląc długimi po oczach (widzaiłem kiedyś taką akcję, że aż mnie zatkało), albo jadą na czerwonym, bo po co mają sie zatrzymywać - już nie mówię o pijanych politykach...
...to łądują kosmiczne kary gościom, którzy ścigają się z dala od ruchu ulicznego, by sprawdzić swoje furki...
...Witamy w Polsce !!!!!!!!!

No dostalem taki mandat fakt faktem - zaplacony juz - nie scigam sie juz tak nielegalnie . .. to bylo glupie z mojej strony . . .no trudno . . . rzeczywiscie mam takie cos niby kompresor w silniku - robil mi to Thomas - dziala faktycznie - lepiej sie jezdzi - silnik przynajmniej moj pracuje rowniej i dobrze sie wkreca na obroty - nie dusi sie . . .pozdrawiam st asiek . . .

Wynalazek ten mozna porównać do strumiennicy choć "wynalazek"sprawdza sie lepiej niż strumiennica (spalenie nie podwyszszyło sie tragicznie praktycznie nie odczujemy różnicy w spalaniu)..

A apropo turbiny to miałem rozpocząć nowy temat ale w tym juz co nie co opisze... nie będe zaśmiecał forum.Z kumplem z nudów składamy nowy silnik który będzie wyposażony w turbo.Lecz niestety nie będzie to turbina a kompresor. Turbina odpada dlatego że by nierówno pracowała ze wzgledu na spaliny wychodzące z obu kolektorów jednocześnie.A pozatym prędkość spalin w kaszlu miała by problemy z napędzeniem turbiny. Padło na kompressor... Silnik jest prawie złożony i jest juz odprężony,oraz załozony inny gaźnik (szczegołów do pierwszego odpalenia nie zdradzam).Mam jedna i bardzo słuszną obawe... Że bez tak zwanego zaworu "blow off" sie nie obędzie. I tu do Was pytanie czy nie macie jakiegoś taniego zaworka od byle czego???? Czy ma ktos jakis patent by go zastapić???

Ja pracuje nad prawdziwym kompresorem do boba
napędzany będzie od alternatora dodatkowym paskiem....dokładny opis i wrazenia z jazdy podam nie długo nie chciałem o tym wspominac ale widze że ktoś juz zaczą ten temat....

Cytat:
Lecz niestety nie będzie to turbina a kompresor. Turbina odpada dlatego że by nierówno pracowała ze wzgledu na spaliny wychodzące z obu kolektorów jednocześnie.

to my chyba mamy różne kaszle.. bo u mnie nie idzie jednocześnie z obu

Kur... źle to napisałem... chodziło mi ze nie będzie ciągłego i równego wydmuchu spalin.Na szybkiego to pisałem i tak jakoś dupnie to wyszło...

Thomas zapodaj jakies fotki jestem ciekaw dzieki

FOT narazie nie będzie bo nie mam aparatu:/ ale niedługo może może.....jutro postaram sie dodać shemat...tego cuda..

Co do rozpędzania szerszenia, to ja swojego boba na pasie (gdańsk-zaspa) o długości około 330m rozpędziłem do 90 na 3 biegu. . A co do kompresora tp też nad tym myślałem ale ogarnia mnie nowa WIZJA!!