@#$% ...!! Rygle..!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z ryglami w omedze 3000 i pewnie nie ja sam bo to druga którą mam i jest to głupie rozwiązanie... Ma ktoś jakiś patent na te rygle? zacinają się, ten plastik czerwony odskakuje mi w jednym i zacina zamek i wogole nie ciężko chodzi nie potrafie se poradzić z tym w starej omege zrobiłem a w tej juz nie potrafie i nie mam już sił na to. Może ktoś próbował dać jakieś inne albo te chromowane z allegro ? jakoś przerboić albo coś? albo ma do sprzedania jakiegoś rygla czarnego z dobrym tym czerwonym plasticzkiem albo komplet? Pozdr.

Plasticzek 2,50zł a ASO.
Dobrze wcisnąć i nie powinien odskakiwać.
Polecam również prawidłowe podgięcie pręta od rygla (można podgiąć po zdjęcia boczków).

No ten pręt wyginałem prostowałem i nic dziwna sprawa z tym jest. W poprzedniej bez problemu mi sie udało to zrobić w tej tylko od strony kierowcy nie potrafię zrobić a jak wiadomo to najważniejsze drzwi i też przez to nie chce się centralny otwierać :/ wcześniej się nie zamykało teraz nie otwiera :/ ja juz nie wiem dawałem nawet całość z innych drzwi rygiel plastik i nic wiec w sumie to nie rygiel tylko coś innego, tylko co? Ten pręt? Już go prostowałem wyginałem wszystko i nic nie dało :/ jak rygla nei ma to działa dobrze ten pręt sam jest i otwiera sie i zamyka. W ogóle te drzwi są jakieś dziwne ani rygiel nie działa ani szyba, szyba to też dziwna sprawa tak dziwnie ciężko chodzi jak sie zaczyna otwierac to z dwa centy normalnie idzie potem tak spada jak by z 5 centów i dalej juz normalnie idzie.. nei było kilka śrubek od tego mechanizmu to dokręciłem a to dalej tak samo chodzi :| czarna magia...

Cytat:
2009-05-05 21:42:16, ilku pisze:
Plasticzek 2,50zł a ASO. Dobrze wcisnąć i nie powinien odskakiwać. Polecam również prawidłowe podgięcie pręta od rygla (można podgiąć po zdjęcia boczków).

czasami wymagane jest nasmarowanie smarem np. towot (czy coś podobnego)

odkręcasz zamek, jak go wyciągniesz to wszystko bedzie
widać

Jeżeli nie otwiera lub nie zamyka to chociaż widać by siłownik
próbował coś ruszyć czy jest kompletna cisza?

Jeżeli próbuje to znaczy, że mu "za cieżko". Jak podmieniałeś
inny siłownik i to samo to wiadomo już co to...

Jak jest totalna cisza i nie widać by "bolec" się ruszał to
może być problem z elektryką...

Siłownik i mechanizł działa dopiero jak sie zamontuje ten plastikowy rygiel to się zaczyna jazda :/ bez sens wogole :/

Cytat:
2009-05-06 06:55:47, marekcaramba pisze:
czasami wymagane jest nasmarowanie smarem np. towot (czy coś podobnego) odkręcasz zamek, jak go wyciągniesz to wszystko bedzie widać Jeżeli nie otwiera lub nie zamyka to chociaż widać by siłownik próbował coś ruszyć czy jest kompletna cisza? Jeżeli próbuje to znaczy, że mu "za cieżko". Jak podmieniałeś inny siłownik i to samo to wiadomo już co to... Jak jest totalna cisza i nie widać by "bolec" się ruszał to może być problem z elektryką...

z sensem...

jak założysz bolca to siłownik nie ma już siły
zamykać/otwierać (mechanizm ma za duży opór)

Miałem tak z lewymi tylnymi drzwiami w Seniu.
Ściągnąłem boczek, popsikałem WD40, nasmarowałem
złącza cięgien... poruszałem. Złożyłem i zaczęło działać OK.
Już 2 miesiące no problem (warunek taki, że sprawdziłeś
z innym siłownikiem, jeżeli nie to sam siłownik może
padać i nie mieć już tej siły uciągu, miałem tak w Omie).

Edit:
Oczywiście bolec musi chodzić lekko w plastiku... często jak
wyciąga się zatyczkę ludzie kaleczą "dzyndzla" i jest problem

[ wiadomość edytowana przez: marekcaramba dnia 2009-05-06 10:36:32 ]