MotoNews.pl
4 Klapa silnika na teleskopy (75933/26) - NT

Klapa silnika na teleskopy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś robił sobie klapę na teleskopy ? Słyszałem, że teleskopy pasują od nexii. Mnie ułamało się gnizdo podpory, czyli ta kwadratowa kostka w której jest umocowany pałąk co podtrzymuje klapę od silnika i zastanawiam się, czy kupować nowe gniazdo czy zmodyfikować na teleskopy.

Od nas z Klubu chyba tylko Lego ma tak maske zrobiona:

Niestety na zdjeciach kiepsko to widac.

Jeszcze zdjecia jakiegos kolesia z niemieckiego klubu wrzucone niedawno przez Lukasza :

Yes to widziałem, pytanie tylko czy faktycznie od nexii pasują te teleskopy...

Ale to chywa wiekszosc bedzie pasowala, zalezy tylko w jakim miejscu je przymocujesz. Niestety Espero nie ma przygotowanego miejsca na montaz teleskopow i bedziesz musial tak czy siak sie poglowic troszke.

Jeszcze pare zdjec jak to wyglada w Korei

hmm...calkiem ciekawy pomysl
ja tez mam podporke polamana moze bym sobie taki bajer sprawil?
ktos wie jaki to jest koszt?
i na co zwrocic uwage przy zakupie/montazu?
dzieki
pozdraweiam

Cytat:
2004-12-29 22:57:33, iampinki pisze:
hmm...calkiem ciekawy pomysl ja tez mam podporke polamana moze bym sobie taki bajer sprawil? ktos wie jaki to jest koszt? i na co zwrocic uwage przy zakupie/montazu? dzieki pozdraweiam

Na allegro takie teleskopy kosztuja 100zl za czarny i 120 za chromowany. Znajac allegro pewnie w sklepie mozna kupic sporo taniej

Co do montazu widac wszystko na zdjeciach. Mozna zalozyc tak, albo inaczej trzeba pokombinowac, pare dziurek wywiercic i bedzie dzialac. Chociaz slyszlaem, ze Lego mial problemy z tym, cos mu sie chrzanilo, chyba maska byla za ciezka, ale juz nie pameitam.

jesli chodzi o za ciezka maske to kwestia odpowiednio dobranych teleskopow..natomias to jest czysty gadzet choc mi sie tez podoba..

ale inna rzecz choc trudniejsza do zrobienia ma o wiele wiekszy sens z punktu widzenia funkcjonalnosci..a mianowicie teleskopokowy mechanizm tylnej klapy...tak zeby zawiasy nie wnikaly do srodka..moj "tesc" ma tak w alfie 155 i to naprawde niezly bajer..obejrze dokladnie jak to u niego wyglada przy najblizszej okazji

Cytat:
2004-12-30 00:08:07, qbaj pisze:
jesli chodzi o za ciezka maske to kwestia odpowiednio dobranych teleskopow..natomias to jest czysty gadzet choc mi sie tez podoba.. ale inna rzecz choc trudniejsza do zrobienia ma o wiele wiekszy sens z punktu widzenia funkcjonalnosci..a mianowicie teleskopokowy mechanizm tylnej klapy...tak zeby zawiasy nie wnikaly do srodka..moj "tesc" ma tak w alfie 155 i to naprawde niezly bajer..obejrze dokladnie jak to u niego wyglada przy najblizszej okazji

No to byloby super, ale watpie, zeby komus chcialo sie bawic w cos takiego. Masa roboty, chyba nie da sie zaadoptowac bezbolesnie od zadnego samochodu. Potem beda problemy z cieknacym bagaznikiem, albo cos... Jakos mi sie to nie widzi, chociaz generalnie bylo by extra

mysle ze 100zl to spore przegiecie...
dobrze by bylo znac jakies parametry ktore musi spelniac taki teleskop to by mozna cos taniego dobrac...
no i trzeba by sie zdecydowac czy chcemy jeden taki teleskopik czy dwa...
jezeli chofdzi o tylna klape to same silowniki chyba cudow nie uczynia, trzeba by jeszcze zamontowac jakies mniejsze zawiasy a to moze byc duzy problem...
pzdr

Teleskopy nie są tanie.

Kiedyś na giełdzie, na Żeraniu UŻYWANE teleskopy do tylnej klapy Poldka, babka chciała mi ożenic po 30 zł.

teleskopy to nie jest wcale taka super sprawa po pierwsze primo masa pojazdu rosnie, po drugie primo ultimo (i tu mowie juz powaznie) moj kumoel w bejcy ma z nimi ciagle jakies problemy i wymienia je systematycznie
Ale mnie sie tez podoba i chetnie bym sobie takie cos sprawil ale biorac pod uwage ze trzeba wiercic to raczej odstawie to na dalszy plan bo przeciez rdza nie spi

Cytat:
2004-12-30 11:30:16, iampinki pisze:
mysle ze 100zl to spore przegiecie... dobrze by bylo znac jakies parametry ktore musi spelniac taki teleskop to by mozna cos taniego dobrac... no i trzeba by sie zdecydowac czy chcemy jeden taki teleskopik czy dwa... jezeli chofdzi o tylna klape to same silowniki chyba cudow nie uczynia, trzeba by jeszcze zamontowac jakies mniejsze zawiasy a to moze byc duzy problem... pzdr

ty mnie nie rozsmieszaj..przegiecie?? a za ile chciales za 10zl?? jeden??

co do bagaznika..no to jasne ze nie same teleskopy tylko cale zawiasy...wspomnialem o alfie 155 bo widzialem jak to tam wyglada i ze jest podobna klapa do naszych samochodow..oczywiscie adaptowac trzeba caly mechanizm..a napisalem o tym bo o ile maska silnika na teleskopy to po prostu maly bajer o tyle wnikajace do srodka bagaznika zawiazy sa naprawde meczace chwilami

za 100zl to mozna kupic amortyzator olegjowy ktorego wykonanie chyba jest jednak sporo trudniejsze?dlatego uwazam ze 100zl za jeden maly teleskopik to duzo...
pozdrawiam

Heh tak samo jak 3,60 zł za kawałek plastiku zwany szumnie selektorem oktanowym

ciekawe ile producent dostaje za ten selektor?ostatnio jak kupowalem koncowke wachacza to w sklepie sprzedawali ja za 42zl, prowadza oni tez sprzedaz hurtowa a jako ze znam sprzedawce dostalem ja w hurcie zaplacilem 26zl....a oni nadal zarabiaja na tym ze sprzedaja ja po 26zl...
pozdrawiam

kontynuujac ten tok myslenia..zadajmy sobie pytanie ile kosztuje wyprodukowanie calego samochodu wliczajac materialy amortyzacje maszyn pensje robotnikow i koszt projektu.. tylko dokad nas to doprowadzi?? panowie jak ktos chce miec teleskopy musi zaplacic..tak samo jak za felgi czy spoilery..wiec nie mowmy tu juz o zasadnosci cen

Cytat:
2004-12-30 18:11:10, iampinki pisze:
za 100zl to mozna kupic amortyzator olegjowy ktorego wykonanie chyba jest jednak sporo trudniejsze?dlatego uwazam ze 100zl za jeden maly teleskopik to duzo... pozdrawiam

Nie za jeden a za 2 Za bajery trzeba placic, niestety...

Cytat:
2004-12-29 23:08:49, QLogic pisze:
Chociaz slyszlaem, ze Lego mial problemy z tym, cos mu sie chrzanilo, chyba maska byla za ciezka, ale juz nie pameitam.

Cześć

Te problemy Lego polegały na tym, że rzeczywiście klapa była za ciężka. Ciężka na tyle, że wyginała mu sie w miejscach mocowania teleskopów. Miał coś z tym robić i podspawać, ale nie znam zadnych nowinek w tej dziedzinie.

Pozdrawiam.
Paweł.

[ wiadomość edytowana przez: kufel dnia 2005-01-03 22:32:17 ]

spotkalem takie cos an allegro...moze bedzie latwiej zaadaptowac jako ze to juz od kalpy i dodatkowo od daewoo??