Dziwny problem 2,5td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje 2,5td od kilku dni zaczęło dziwnie parcować. Mianowicie Jak rano zapalam auto pracuje równo a po paru minutach zaczyna szarpać(bujać) autem. Jak jadę i przyspieszam chyba trochę trudniej przyspiesza ale jak powiedzmy jadę na półgazie zaczyna trochę szarpać.Przy szybkiej jeździe jest chyba też różnica bo 160km/h to trzeba było ją łądny kawałek pociągnąć. Komputer niepokazuje żadnych błędów. Nowe jest to że z pod korka do wlewania oleju wydmuchuje trochę olej, ale jak otworzę korek na włączonym silniku to nie ma żadnej różnicy. Ciekawym jest fakt że czasami silnik nazwijmy trzęsię a czasami nie. Filtr paliwa i powietrza zmieniony co mogę jeszcze sam poszukać? Omega 1994 2.5td 220000km CD manual. Pozdrowienia dla Dobrych Ludzi.

Hej,
Kiedyś o to pytałem ale nikt mi nic nie odpowiedział, a miewam raz na jakiś czas to samo. Tyle że u mnie trzęsie tylko na wolnych obrotach. Jak zgaszę i zapalę ponownie - mija.
Piotr

Hii

Wysoce prawdopodobną przyczyną jest zacinanie się nastawnika dawki wtrysku w pompie wtryskowej.Przyczyna Olej napędowy o zaniskich parametrach smarujących (chszczony).Rada -tankować w firmowj stacji do oleju dodawać preparat smarujący DIECYL. Wymienić filtr paliwa przy okazji sprawdzić działanie pompy wstępnej (elektrycznej) paliwa.

Ryszard distar@poczta.fm