Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-17 15:45:46 Czesc,
Nowy (ja) ma kolejny problem.. Czy jest mozliwe ze nowy (nie ja ![]() Czy szukac przyczyny raczej w kontaktowaniu klem? Kontrolka od alternatora sie nie zapalala. pzdr |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-07-17 16:02:23 Hm...
Teoretycznie możliwe, przesadzając (raczej bardzo) z pojemnością aku na plus. Za duży aku będzie niedoładowany przez alternator przy takim poborze prądu. Sprawdź najpierw ładowanie a jeśli będzie dobre, to przyczyną jest spierniczanie prądu do jakiegoś zwalonego odbiornika. |
![]() katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-17 16:06:32
Akumulator jest taki jak powinien byc, w tej chwili niewiem jaka ma pojemnosc ale dokladnie taka jak stary.
Jaki prad powinien byc na ladowaniu? To zaraz podlacze i sie dowiem czy jest ok. Czy to co napisales oznacza ze nie moze to byc wina klem? pzdr |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-07-17 16:16:46
Nie jest możliwe. Natomiast jest możliwe, że Twój alternator ma już najlepsze chwile za sobą. U mnie rozładowywał się akumulator po 2 dniach jazdy, kontrolka oczywiście się nie świeciła. Sprawdź napięcie ładowania, u mnie było 12.9 - 13.1 V ![]() Pierwszy podejrzany - regulator, pamietaj że do MV6 musi być 120 A. pozdr, Robert |
![]() katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-17 16:23:02 U mnie stalo sie to dwa razy, oba to bardzo upalne dni w miescie w korkach, wentylator na maxa bo temp podchodzila pod 100st.
Mozecie mi jeszcze prosze napisac jakie jest prawidlowe napiecie ladowania? |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-07-17 16:25:44 Ładowanie nie powinno być niższe niż 13,6 do 14 . |
![]() katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-17 21:56:42 Czy to oznacza ze bez lanserskiej przegazowki MV6tki nie jezdza? ![]() Kurde padl mi miernik napiecia, nie moge teraz sprawdzic jak wygladaja moje prady, a jestem ciekawy czy Twoj efekt jest powtarzalny... |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-07-17 22:59:50 Przede wszystkim odróżnijcie napięcie od prądu!!! Napięcie ładowania powinno być od 13,8V przy zapalonych światłach mijania, a przy wyłączonych 14,2V tak powinien ładować idealny alternator przy dobrym regulatorze. Prąd pobierany przez układ (przy wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu) powinien się zawierać w granicach 0,017 do 0,019A. Jeśli jest więcej znaczy że masz coś skopane. Jak sprawdzić? Otóż mając wpięty amperomierz prze akumulatorze (szeregowo w układzie) patrzysz na pobór prądu i kolejno wyciągasz bezpieczniki i wkładasz spowrotem. Jeśli natrafisz na uszkodzony odbiornik, to po wyrzuceniu bezpiecznika wskaz aperomierza pokaże ci normę (jak wyżej podałem). Wtedy wiesz gdzie szukać, bo bezpieczniki są opisane. Mi kiedyś siadł akumulator jak od majstra (czyt. lakiernika) odebrałem auto - pobór prądu 0,2A. Po tygodniu jazdy akumulator siadł. MAJSTER odgiął mi wyłącznik światła w bagażniku i się świeciło cały czas. Ile ja się tej usterki naszukałem...........
---------------------------------------------- A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!! [ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2006-07-17 23:22:09 ] [ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2006-07-17 23:23:47 ] |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-07-17 23:23:28
Nic dodać nic ująć. Tylko zastanawiam się nad tym co napisał p123. W zapalniczce mierzymy napięcie a nie na aku? Czy to jest dobry pomiar? |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-07-17 23:32:46 Na akumulatorze raczej dokonuje się pomarów bezpośrednio, bo każdy styk, złączka, lut itp. magą powodować spadki napięć i przy dokładnych pomiarach, możemy mieć spory bład. A interesuje nas napięcie ładowania, czyli to jakie się znajduje na akumulatorze. Innych praktyk raczej się nie stosuje...... Czyli woltomierz bapośrednio na akumulator. Sprawdzić najpierw przed odpaleniem, potem odpalić...... zobaczyć i porównać.
---------------------------------------------- A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!! |
![]() katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-18 11:33:52
Super wskazowki, dzieki za pomoc! pzdr |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-07-20 16:07:51 Różnice mogą być nieznaczne albo nawet nie musi być ich wcale. Z tym, że interesuje nas napięcie ładowania akumulatora...... i teraz rozważmy najprostrzy z prymitywnych przypadków! A więc pomiędzy klemami a akumulatorem powstaje lakka śniedź, czyli rezystancja złącza jest duża. I teraz opdalająć samochód z alternatora poprzez prostownik i regulator napięcia idzie 14.2V. Na zapalniczce mierzysz - jest, na instalacji - jest, bo alternator napięcie podaje, ale przytykamy mierniczek bezpośrednio do akumulatora, a tam napięcie 12V (lub podobne). Rezystancja przejścia pomiędzy klemami a kumulatorem jest na tyle wielka, że nie mamy w pełni doładowanego akumulatora mimo, że układ działa nam prawidłowo. Dlatego proponuję zawsze zmierzyć bez włączonego silnika, czy akumulator ma te swoje 12V, i następnie odpalić silnik, i zobaczyć czy jest na klemach 14,2V, a potem bezpośrednio na akumulatorze, czy jest także 14,2V. Potem opalamy światła i patrzymy czy jest 13,8V. Wyniki pomiarów mogą mieć odchyłki +/- w zależności od sprzętu pomiarowego jakim władamy. Inne techniki mogą być stosowane w zależności od tego kto czym dysponuje. Są nieraz sytuacje, że kontrolka ładowanie się nie świeci (lub świeci eię na tyle słabo, że nie widać), a my śmigamy autem szosą nie wiedząc że nam ukumulator szlag trafia. A akumulator rozładowany traci żywotność poprzez wysypywanie się mas czynnych z płyt ołowianych...... itd itd....
----------------------------------------------- A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!! |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-07-23 12:19:14 Jeśli występują skoki napięcia, to proponuję zmierzyć dokładnie napięcie ładowania, bo może być kopnięty regulator napięcia.... a przy walniętym regulatorze może ci się pojawić napięcie wysokie (nawet ok. 20V) i może być duży problem. Napięcie ładowania nie może sie zmieniać w zależności od obrotów. Regulator ppowinien je utrzymywać na stałym niezmiennym poziomie - po to jest. Proponuję zmierzyć dokładnie.......
---------------------------------------------- A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!! |
![]() GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-07-24 19:07:11 Panowie, a Ja mam ładowanie na wolnych obrotach 13,55V, jak dodam gazu to nie wiele się podnosi i co to może być? Regulator napięcia wymieniony i nic! (Senio 3.0 24V) Pomórzcie, bo nie chcę płacicć elektrykom (totalny brak kasy), a może mogę jeszcze coś sam zrobić??? |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2006-07-24 19:24:43 masa alternatora. |
![]() GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-07-24 23:00:22 Piotrze, czytałem już wcześniejsze twoje posty w tej sprawie i sprawdziłem już masę alternatora, wyczyściłem ją i wydaje się że jest OK. Co prawda jest spadek wielkości 0,02V, przy mierzeniu w akumulatorze (+ i -), a w akumulatorze (+) a minus na silniku, ale to chyba niewiele! Jeśli się mylę, to mnie popraw i powiedz co oprócz wyczyszczenia styków mogę więcej zrobić! (Masowanie mam plecinką od śruby mocującej alternator do podłużnicy) |