Długi czas oczekiwania na przełączenie z PB na LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie co może być przyczyną tak długiego oczekiwania na to żeby można było przerzucić na LPG.
Mam ustawioną temperaturę przełączania na gaz 30oC a nawet w cieple dni gdzie temperatura przekracza 30oC muszę czekać 5-7 minut żebym mógł przerzucić obrotami na gaz, co gorsze przez to pali mi strasznie dużo benzyny w tym czasie ponad 10L w miesiącu.
Mechanik od gazu powiedział że to reduktor trzeba wymienić bo jest tyle syfu że musi się mocno nagrzać do normalnej pracy -a w komputerze wyskakuje błąd(zbyt niskie ciśnienie gazu).
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

albo ci mrozi reduktor albo masz rabnięty czyjnik temp. gazu. od tego zacznij

Czujnik temperatury reduktora jest ok bo jest nowy , a jest możliwość sprawdzenia sprawności czujnika gazu przez komputer?

[ wiadomość edytowana przez: luki_koala27 dnia 2009-07-23 18:01:05 ]

Tylko jaka instalacja czyli jaki komputer gazowy.

Instalacja to SIROCCO sterownik 1.3
Mam ustawioną temperaturę przełączania na 30oC (na tym sterowniku niższej się nie da ustawić) a jak podpinałem pod komputer to możliwe było przełączenie jak reduktor osiągnął temperaturę 53oC.
Na początku mechanik od gazu powiedział, że może zepsuł się termostat , póżniej powiedział że może czujnik temperatury na reduktorze(wstawił nowy ale to samo bo stary był dobry), teraz stwierdził że to reduktor jest do wymiany ponieważ membrany są sztywne od nagaru i jak się dobrze nagrzeje reduktor dopiero mogą pracować normalnie a jak są sztywne to nie dają odpowiedniego ciśnienia i nie jest wtedy możliwe przełączenie na LPG.

Błąd zbyt niskie ciśnienie gazu moze być spowodowane złą praca reduktora. jeszce w ustawieniach jest dobór typu czujnika temp.

Dzięki za podpowiedzi we wtorek lub środę odstawię autko do mechanika żeby wymienił reduktor. Po wymianie napiszę czy się poprawiło.

Witam ponownie
Reduktor wymieniony i automatycznie problem zażegnany.
Na gaz przełącza po ok 10-15 sekundach, autko chętniej przyspiesza i ogólnie wszystko już jest OK.
Mam nadzieję, że teraz też znacząco spadnie zużycie paliwa PB.
Pozdrawiam!!!