MotoNews.pl
4 Ciekawy projekt z Brukseli... (268214/0) - NT

Ciekawy projekt z Brukseli...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
http://moto.gadu-gadu.pl/5789432837392374928/unia-chce-zakazac-tuningu-nie-zmienisz-nawet-wycieraczek1

Narazie nie ma się co denerwować, do wprowadzenia jeszcze daleko jakby co mam nadzieję...

tak samo myślą o obowiązkowych oponach zimowych i wielu innych dziwnych rzeczach ale większość z nich nie ma prawa buty nie tylko w polsce ale w całej uni.

Projekt, projektem, ale wizje, ze z tego powodu upadnie wiele firm tuningowych, ze ludzie straca prace, a sport motorowy przestanie istniec mozna wlozyc miedzy bajki. Proponowany projekt dotyczy bowiem pojazdow dopuszczonych do ruchu; rajdowki bedzie mozna w dalszym coagu budowac bez ograniczen wynikajacych z propozycji zmian, z tym, ze samochody takie nie dostana dopuszczneia do ruchu ulicznego. Ot i cala roznica.

Dojdzie do wyrownania prawa z innymi krajami UE, gdzie niemozliwa jest ingerencja uzytkowanika w zmiany dokonywane w samochodzie. Na Wegrzech, Slowacji, Czechcach, Austrii, Finlandii i zapewne innych krajach UE juz dawno nie mozna dokonywac zmian, jedynie Polska jest rodzynkiem w tej kwestii i przechodza takie projekty jak moj, Walezego czy zupelnie odjechane zmoty, ktore dostaja dopuszczenie do ruchu ulicznego. W Finlandii np mozliwa jest zmianasilnika na pojemnosc nie wieksza niz 125% nominalu. Takie maja warunki, wiec mozna cos podzialac. Na Slowacji zmiany nie wchodza w rachube (mowie o pelnym legalu oczywiscie, a nie tym, o mozna zobaczyc na zlotach), na Wegrzech pelna legalizacja jest kilkukrotnie wyzsza od kosztow zmiany silnika w maluchu., a i tak pojazd ten nie moze poruszac w ruchu ulicznym (vide tedeik Miklosa, czy jego maluch z silnikiem BMW).

Teraz wszystko sie wyrowna i bedzie mozna powiedziec, ze sprawiedliwie. Wszystko bedzie zalezalo jedynie od miejsca, po ktorej stronie sie siedzi.

Cytat:
2012-09-18 20:44:37, Zuraw pisze:
Projekt, projektem, ale wizje, ze z tego powodu upadnie wiele firm tuningowych, ze ludzie straca prace, a sport motorowy przestanie istniec mozna wlozyc miedzy bajki. Proponowany projekt dotyczy bowiem pojazdow dopuszczonych do ruchu; rajdowki bedzie mozna w dalszym coagu budowac bez ograniczen wynikajacych z propozycji zmian, z tym, ze samochody takie nie dostana dopuszczneia do ruchu ulicznego. Ot i cala roznica.

I tu sam sobie zaprzeczasz, samochód startujący w jakimkolwiek rajdzie (od KJSu po mistrzostwa świata) musi być dopuszczony do ruchu.

dokładnie każde rajdowe auto ma tablice rejestracyjne i teoretycznie przechodzi coroczny przegląd techniczny.

Ściągając auto z niemiec mamy niby wpisane jaki rozmiar kół można mieć ale czy po za przegladami ktoś to sprawdza??

Mieli wprowadzić podatek od starych samochodów też nic z tego nie wyszło, jedyne co ostatnio sensownego zrobili to że nowe auta muszę mieć światła do jazdy dziennej włączone po przekręceniu stacyjki tylko nie rozumiem dlaczego tylko przednie? Człowiek sie przyzwyczaił a tu jedzie nowe auto i z było go nie widać bo jest szarawo albo lekki deszczyk (wiem niby wtedy trzeba używać normalnych ale różnie to bywa) i nie raz można się zdziwić że coś wyrasta na autostradzie przy 140km/h dlatego mnie to dziwi dlaczego z tyłu nie muszą być.

Cytat:
2012-09-18 22:16:53, cichy_b0b pisze:
I tu sam sobie zaprzeczasz, samochód startujący w jakimkolwiek rajdzie (od KJSu po mistrzostwa świata) musi być dopuszczony do ruchu.

Nie znam sie na rajdach i jego wymogach, ale jak w takim razie zrealizowane jest dopuszczneie do ruchu smaochodow po duzych modyfikacjach mechanicznych w innych krajach? Dostaja odpowiednik naszego odstepstwa?

kiedys pisałem na forum turbo124 z gosciem z Francji o jego seicento turbo. Napisał że u nich żadne mody nie są dozwolone ale jak nie widać z zewnątrz to on sobie tak jeździ i tyle. Problem może się pojawić po kolozji na drodze i ubezpieczeniem.

Ale H wie co te K jeszcze wymyślą. Siedzą K biorą kupę ojro i odpierd..a im już z nudów ... Pieprzyć to pewnie nie przejdzie. Poza tym każdy kraj ma wewnętrzne przepisy ruchu drogowego.; U nas niech najpierw zrobią proste drogi

Cytat:
2012-09-19 00:28:42, Zuraw pisze:
Nie znam sie na rajdach i jego wymogach, ale jak w takim razie zrealizowane jest dopuszczneie do ruchu smaochodow po duzych modyfikacjach mechanicznych w innych krajach? Dostaja odpowiednik naszego odstepstwa?

może to troszkę wygląda jak u nas, czyli albo po znajomości lub rzeczoznawca i wtedy przechodzi przegląd choć nie jestem pewien czy auta wrc nie dostawały czasowego zezwolenia do poruszania się po danym kraju gdzie aktualnie się odbywał rajd.

Pamiętam kiedyś sytuacje gdzie w rajdzie Wielkiej Brytanii ktoś chciał dojechać do parku serwisowego bez jednego koła i policja go zatrzymała i zakazała jechać dalej, choć jakoś tam się dogadali i pod eskortą mogli jechać wiec jak widać to samo co u nas zależy od pana policjanta.

Tak na marginesie, ciekawe ile "rajdówek" przeszło by normalny legalny przegląd. Podejrzewam, że bardzo znikoma ilość

Projekt wrecz abstrakcyjny i bankowo nie przejdzie. To ze polska to dziki kraj i tylko u nas przechodza rozne dziwne "tjuny" to tez nie prawda. Niema sensu idealizowac reszty europy bo idealna nie jest. Mieszkam na stale w irlandii jezeli chodzi o tuning aut jest tu doslownie wolna amerykanka jedynym ograniczeniem wyobrazni wlasciciela pojazdu jest to aby spelnialo normy emisji spalin skrecalo hamowalo i nie rdzewialo. tego wymaga sie tu na przegladach ktore wykonuje sie na panstwowych stacjach djagnostycznych. wszelkie diody HID-y spojlery frendzelki przechodzi bez problemu. swapy no problem byle by emisja byla ok. wiekszym problemem jest pozniej ubezpieczyc takie auto ale na to tez sa sposoby w 100% legalne.
co do aut rajdowych sa tu jak najbardziej dopuszczone do ruchu aczkolwiek jest dla nich osobna kategoria rejestracyjna "RALLY CAR"

a ja mam w rubryce "przeglad" wpisane " bezterminowo" , patrze z lekkim usmiechem na "pomysly" urzednikow i systematycznie zaczalem wszystkie moje auta wrzucac na zolte tablice i kolor tablic jakis taki fajniejszy i oc przez pol od max znizki jeszcze, i pan wladza przyjaznym okiem spoglada na parkowanie zabytka np na plycie rynku

to może i ja pomaluje tablice na żółto

Cytat:
2012-09-19 20:51:50, fiatabarth pisze:
to może i ja pomaluje tablice na żółto

Jacek , może wyślemy tym gamoniom od 'pomysłu' zdjęcia twojej kalafiory,jest szansa że zejda na zawał

przygotuję materiały