Klimatronic w Espero ? :D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Na początku kilka słow wyjaśnienia. Espero kupiłem od kolego ojca. Ten zaś jest zapalonym fanem krótkofalarstwa jak i hobbystą elektronikiem. I dziś własnie dostalem od kolegi jako składnik wyposażenia Espero znaleziony w czeluściach garażu

Sterownik klimatyzacji z regulacją automatyczną. W skrócie Climatronic
Nie znam sie na elektronice kompletnie powiem tylko, ze w założeniu podłączamy sterownik pod kable zasilania klimatyzacji oraz pod zasilanie z zapalniczki ustawiamy odp. temperature i voila.
Poniżej klika zdjęc poglądowych

Czy i jak to działa jeszcze nie wiem, gdyż jak pisałem jestem noga z kabelkologii stosowanej. Podjade do znajomego zobaczymy co da sie z tym zrobić
Tymczasem pozdrawiam serdecznie.

Dostałeś zwykły sterownik do pieca centralnego ogrzewania
Jak temperatura wzrośnie powyżej ustawionej to Ci włączy klimę, a jak spadnie to... no właśnie... to nic nie włączy! W mieszkaniu podobny, tylko 100x lepszy do pieca CO mam.

Cytat:
2009-06-17 20:47:16, piotr_ek pisze:
Dostałeś zwykły sterownik do pieca centralnego ogrzewania Jak temperatura wzrośnie powyżej ustawionej to Ci włączy klimę, a jak spadnie to... no właśnie... to nic nie włączy! W mieszkaniu podobny, tylko 100x lepszy do pieca CO mam.

To ja już skocze do jamki

PS. Magnetyzery też mam

to coś jest bardzo prymitywnym sterownikiem, nie spełni to oczekiwań...

jeśli już ktoś marzy o klimatroniku w espero, to radzę przyjrzeć się panelowi klimatronika z forda mondeo mkII.
Wydaje się że da się go zaadaptować do esperaka, ma elektroniczne sterowanie temperaturą i dmuchawą oraz pneumatyczne sterowanie kierunkiem nadmuchu, czyli powinien się dać dostosować.
problemy:
1. wymiary - nie jestem pewien czy panel z mondeo wejdzie,
2. trzeba jakoś zamontować silniczek sterujący klapą ogrzewania zamiast linki,
3. dmuchawa musi mieć czujnik obrotów - wydaje mi się, że da się zamontować dmuchawę od mondea

poza tym trzeba jeszcze zamontować:
1. czujnik temperatury w zderzaku,
2. czujnik temperatury wnętrza z wiatraczkiem
3. czujnik nasłonecznienia
4. czujnik temperatury płynu na zasilaniu nagrzewnicy
wszystko oczywiście od mondeła

Hej koledzy, ale to przecież tylko jako ciekawostka naukowa miało być

Cytat:
2009-06-17 21:17:30, Robert_S pisze:
to coś jest bardzo prymitywnym sterownikiem, nie spełni to oczekiwań... jeśli już ktoś marzy o klimatroniku w espero, to radzę przyjrzeć się panelowi klimatronika z forda mondeo mkII. Wydaje się że da się go zaadaptować do esperaka, ma elektroniczne sterowanie temperaturą i dmuchawą oraz pneumatyczne sterowanie kierunkiem nadmuchu, czyli powinien się dać dostosować. problemy: 1. wymiary - nie jestem pewien czy panel z mondeo wejdzie, 2. trzeba jakoś zamontować silniczek sterujący klapą ogrzewania zamiast linki, 3. dmuchawa musi mieć czujnik obrotów - wydaje mi się, że da się zamontować dmuchawę od mondea poza tym trzeba jeszcze zamontować: 1. czujnik temperatury w zderzaku, 2. czujnik temperatury wnętrza z wiatraczkiem 3. czujnik nasłonecznienia 4. czujnik temperatury płynu na zasilaniu nagrzewnicy wszystko oczywiście od mondeła

Chyba prościej i taniej będzie przesiąść się na MKII

Cytat:
2009-06-17 21:22:24, ANalfabeta pisze:
Hej koledzy, ale to przecież tylko jako ciekawostka naukowa miało być

Kiedyś, sto lat temu, też ktoś próbował klimatronika w złomero zrobić. Ważne, że za darmo dostałeś sterownik do pieca CO i nie jest to żadna ciekawostka, bowiem istniało w czasach, gdy klimatronik co najwyżej w mercedesie 600 występował.