| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jimo1921 Polonez Caro Powertr ... Warszawa | 2009-07-02 20:34:59 Witam, mam szybkie pytanie, otóż założyłem sobie dziś bingo m do silnika na wielowtrysku - konkretnie poldek z motorem 1,4 k16 rovera. Muszę odciąć wtryskiwacze, wcześniej mając I generację realizowałem to poprzez odcięcie zasilania oddzielnym przekaźnikiem 542 (impuls z żółtego kabelka przełącznika stag 2w). Bingo M, ma możliwość odcięcia wtryskiwaczy (są dwa żółte kabelki) i to działa wyśmienicie. Ja mam natomiast wątpliwości czy tak zrobiony układ długo pochodzi, wszak ponoć ten model sterownika K.M.E jest do wtrysku jednopunktowego a nie do MPI. Stąd moje pytanie czy mogę zostawić odcinkę wtrysków poprzez wbudowany w bingo m układ, czy raczej to jakoś przerobić stosując jakąś kombinację przekaźników. Na razie jeszcze nie wiem jaką ale cuś się wymyśl.
Liczę na rychłą odpowiedź. |
jimo1921 Polonez Caro Powertr ... Warszawa | 2009-07-02 20:50:55
Croma Dzięki za odpowiedź. Tak w tej chwili zrobiłem, aczkolwiek pytanie do praktyków czy ten wbudowany w bingo m przekaźnik wytrzyma długotrwałą pracę? Nie chcę usadzić po miesiącu przekaźnika w sterowniku. Check enginem w ogóle się nie martwię, silnik jest zeswapowany i ogólnie nie mam w zegarach kontrolki checka A komp roverowski jest na tyle prosty, że uszkodzić go przez błędy niesposób.
Swoją drogą czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak przy użyciu tych dwóch żółtych kablki i przekaźnika zewnętrzengo zrobić odcięcie zasilania wtrysku? Domyślam się, że będzie to już bardziej zaawansowany układ EDIT: aha no i chcę zrobić to tak, by nie odcinać wtryski korzystając z zasilania elektrozaworu gazowego (w sensie niebieski kabel steruje przekaźnikiem) bo wtedy jak sądzę nie będę mógł ustawić na kompie czasu zwłoki nakładania się paliw? chciałbym oprzeć to o te dwa źółte kabelki by można było korzystać z w/w nakładania się paliw przy przechodzeniu lpg/pb i pb/lpg (czytałem, że bingo m taką opcję posiada) [ wiadomość edytowana przez: jimo1921 dnia 2009-07-02 20:56:10 ] |
jimo1921 Polonez Caro Powertr ... Warszawa | 2009-07-02 22:00:43 |
jimo1921 Polonez Caro Powertr ... Warszawa | 2009-07-03 07:04:56 |
jimo1921 Polonez Caro Powertr ... Warszawa | 2009-07-03 09:21:12 |