OT: Ankieta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zachecam do udzialu w ankiecie

Dlaczego nowy design samochodow tworzy z nich takie paskudy?

Link do ankiety

pozdr

Zagłosowałem na trzecią opcję,od dawna uważam że Multipla przebija wszystko

Multipla jest aż piękna w swojej brzydocie

to tarpan jest piekny w swojej brzydocie,ale multipla...? takie akwarium? masakra.

Cytat:
2003-08-29 16:12:50, pagan pisze:
to tarpan jest piekny w swojej brzydocie,ale multipla...? takie akwarium? masakra.

Potwierdzam. Na szczęście stoi z boku i nie muszę sie na nią patrzeć

Jakby Multipli dołożyć lufę, to wyglądałaby jak działko przeciwlotnicze z 22 wieku.

Ja chyba jestem totalnym konserwatystą w dziedzinie stylistyki samochodowej...Multipla to parodia samochodu moim zdaniem...Ale chyba najbardziej rozczarowują mnie obecne Citroeny-dawniej kwintesencja wyrafinowanych rozwiązań stylistycznych jak i technicznych.Niedługo nie odróżnimy już poszczególnych marek,każde auto będzie prawie jednobryłowe i zawierało będzie w swej konstrukcji 90% plastiku.Jako fan prostoty jestem przerażony tym co wyczynia się z samochodami,niedługo maski będą plombowane,a zamiast kierowcy będzie program komputerowy...Niech zyją czerstwe,metalowe autka!

One są takie paskudne i podobne do siebie bo są projektowane na komputerze jako pochodna od bryły. Każde dłuższe projektowanie pociąga za sobą koszta więc auta są nieskomplikowane, (kiedyś wszystko kreślili ręcznie to nikomu komplikacje i duża ilość detali nie przeszkadzały). Producentom taniej wychodzi wyprodukować paskudę i wmówić klientom reklamą, że jest ładna niż zrobić ładne auto. Czytałem też, że z badań wynika, że ludzie chcą mieć auto, które się zewnętrznie nie wyróżnia bo się boją wychylić. Co i rusz słyszę na temat moich pasów, że ktoś by się nigdy nie ośmielił tak auta pomalować.

A Mulipla wygląda jak wąż co połknął słonia.

Zgadzam sie Grzechem moim zdaniem chodzi o komputerowe projektowanie. Podaja rozmiar bryly, zaznaczaja opcje czy sedan czy hatchback czy tam inny wpisuja jaki ma miec wspolczynnik oporu powietrza itd wciskaja guzik ZROB NOWY SAMOCHOD i czekaja kilka godzin. Wychodzi im np nowa Primera hehe

Kiedys projektanci mieli wiecej fantazji i nie przejmowali sie ze np przod stawia duzy opor powietrza np DF czy bmw rekin ale te samochody mialy styl mialy niepowtzrzalny wyglad. Teraz na serio ciezko jest rozpoznac czasem jaki to samochod jedzie akurat przed nami.

Co do samej ankiety narazie przedstawia sie tak:

Bo Picasso jest znowu w modzie 1 2.5%
Bo i tak firmy tuningowe beda poprawiac 4 10%
Bo stylisci wiedza ze i tak nic brzydszego od Multipli nie wymysla 16 40%
Bo musza sie rzucac w oczy 12 30%
Bo musza wywolywac szok 4 10%
Zeby ich nie chcieli ukrasc 2 5%
Nie sa w cale takie zle 1 2.5%
Ja lubie nowy design 0 0%

co do multipli to mi przypomina amfibie taki nowy Pan samochodzik

pozdr

Widać że wszyscy kochają multiple

Jedyna multipla do zaakceptowania to ta

Nie moglem sie powstrzymac

pozdr

Cytat:
2003-09-06 12:20:35, thaniel pisze:

Kiedys projektanci mieli wiecej fantazji i nie przejmowali sie ze np przod stawia duzy opor powietrza np DF czy bmw rekin ale te samochody mialy styl mialy niepowtzrzalny wyglad. Teraz na serio ciezko jest rozpoznac czasem jaki to samochod jedzie akurat przed nami.

potwierdzam kiedyś samochody prokektowali inżynierowie a nie ekonomiści i auta były piekne i mały to cos

Cytat:
2003-08-30 13:46:59, Grzech pisze:

Czytałem też, że z badań wynika, że ludzie chcą mieć auto, które się zewnętrznie nie wyróżnia bo się boją wychylić. Co i rusz słyszę na temat moich pasów, że ktoś by się nigdy nie ośmielił tak auta pomalować.

ja bym sie odważył i jak wszystko dobrze pójdzie to stanie sie to rzeczywistoscią

[ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2003-09-06 13:33:08 ]

Bodzio ciekawe co kombinujesz

A jak wam sie program podoba

Cytat:
2003-09-06 13:38:05, thaniel pisze:
(...)
A jak wam sie program podoba

Mnie sie program tak podoba jak i cały XP - w życiu nie zainstaluje

A co do nowego designu to zastanawiam sie od dłuższego już czasu co jest prawdziwym koszmarem designera: Multipla, Xsara Picasso, Fabia sedan, Renaul Thalia (lub jakis inny "sedan na siłe") czy może jeszcze coś innego.
Zapytam więc Was: Jakie auto uważacie za najbrzydsze do tej pory zaprojektowane?

ps. Z nowych projektów wyjątkowo podoba mi się ostatnie mondeo i to w wersji Kombi . Ale i tak Kanta nic nie przebije - to jest styl, ta linia - klasa sama dla siebie .

Kiedys szokowalo twingo mowilo sie ze to bobslej na kolkach teraz design tego malego renaulta jest dosc spoko w porownaniu z nowymi tworami

Moi faworyci:

Accord kombi - no koment zepsuli caly styl acorda, acord nie moze byc kombi i do tego jeszcze takie brzydkie

Nissan Primera cos ala liftback paskudztwo pierwsza klasa

no to tyle a co inni