MotoNews.pl
2 [MK7] Jaki olej pod gaz? (234268/45) - NT

[MK7] Jaki olej pod gaz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Nadszedł czas zmiany oleju. Poniewaz pojawila sie w essie instalacja gazowa zastanawiam sie nad olejem Lotos Gas, ktory dedykowany jest wlasnie dla samochodow z instalacjami LPG. Ktos uzywal? Warto? Czy moze lepiej zainwestowac w inny olej?

A w silniku masz już minerała? Na czym wogóle jeździsz?

Zalałem Lotos GAS jakis 6 miesiecy temu. Samochód zaczol wcinać więcej oleju. Przedtem miałem olej esso i bylo duzo lepiej.

widziałem jakis 20w/50 lotosa... jak ci bierze to go zalej i moze będzie mniej ubywało... tylko niewiem czy do zeteca nie jest za gęsty... niby powinien być 10/40 ale ja osobiście śmigam na mineralu i jest ok... silnik pracuje cichutko jak narazie niech ktos się wypowie czy ten 20/50 będzie dobry...

wlalem tego oleju do mojego 1.4 i budyn sie zrobil!!! Nigdy wiecej tego g...

Cytat:
2009-07-02 19:28:39, groobyg2 pisze:
wlalem tego oleju do mojego 1.4 i budyn sie zrobil!!! Nigdy wiecej tego g...

Tego lotosa 20/50??

Generalnie ford zaleca 5W30(Zetec),ale wlej sobie Mobilka 5W50 syntetyk

[ wiadomość edytowana przez: kris2629 dnia 2009-07-02 19:56:06 ]

Cytat:
2009-07-02 18:34:36, Sjepka pisze:
A w silniku masz już minerała? Na czym wogóle jeździsz?

na 1/2 syntetyku jakiejs niemieckiej firmy..

Cytat:
2009-07-02 20:36:05, psolarz pisze:
na 1/2 syntetyku jakiejs niemieckiej firmy..

Czyli mam rozumieć ,że półsyntetyk? Może nie ma potrzeby lać minerała, jeśli nie żre oleju ani nic w tym stylu to lej dalej półsyntetyk, bo mineralny i popychacze hydrauliczne to niezbyt dobre połączenie Polecam Mobil Super S 10w40

Cytat:
2009-07-02 18:28:42, psolarz pisze:
Witam! Nadszedł czas zmiany oleju. Poniewaz pojawila sie w essie instalacja gazowa zastanawiam sie nad olejem Lotos Gas, ktory dedykowany jest wlasnie dla samochodow z instalacjami LPG. Ktos uzywal? Warto? Czy moze lepiej zainwestowac w inny olej?

Wlej normalny 10/40 taki jak zaleca ford. Te wszystkie pierdoły dedykowane niby pod gaz to wyciaganie kasy z kieszeni kierowców.

Lotos GAS jest tańsz niż zwykły minerał Lotosa, ale u mnie po zmianie też zaczął olej wcinać, nie wiem czy to za rzadkie jest, czy jakoś niezbyt dobrze działa na elementy gumowe, ale nie polecam.

jezdzilem raz na lotos gas i nie polecam. do starego essa leje lotos polsyntetyczny troszke trzeba dolewac, ale to z uwagi na to ze przekladnia cieknie ( bez wspomy ), a do rsa leje fordowski przynajmniej taki lal seba. nie zauwazylem aby ubywalo.

Ja tam w moim 1.4 95r (oczywiście zagazowany) jeździłem wcześniej na Platinum półsyntetyku oraz Castrolu Magnatec, teraz mam Ford Formula półsyntetyk i póki co jest o.k. Wcześniej spalał nieco oleju- jakieś 0,5 l od wymiany do wymiany. Zobaczymy jak będzie teraz...

Wlej jakis normalny olej, ja u siebie miałem castrola 10w40, była lipa, strasnie "grał" na nim silnik z rana.
Pozniej jezdziłem na Mobil 10w 40 i moge smiało polecic, a ostatnio wlałem FORD XR 10W i tez jest wszystko ok, na zadnym z tych olejow nic nie ubywało.

Cytat:
2009-07-02 19:46:56, essi1616v pisze:
Tego lotosa 20/50??

nie, tego o ktory kolega pyta lotos gaz 15w-40

głupota z tymi olejami do gazu i nie do gazu. Lej Valvoline MaxLife (semi) Olej bez kompromisów

Cytat:
Wlej jakis normalny olej, ja u siebie miałem castrola 10w40, była lipa, strasnie "grał" na nim silnik z rana.
Pozniej jezdziłem na Mobil 10w 40 i moge smiało polecic, a ostatnio wlałem FORD XR 10W i tez jest wszystko ok, na zadnym z tych olejow nic nie ubywało.

racja ,.od kąd mam essiego to tylko na mobil 10w 40 jest git

gaz, nie gaz, pb95, pb 98, czy nawet Vpower lałem mineralny 15W40 Mobila, do tej pory żadnych wycieków etc.
a co do olejów używanych do aut z instalacją gazową to chyba jedynie Lotos wymyślił taki bajer jak Lotos GAS, jakoś Castrol, Elf, Selenia etc nie ma takich bajerów,
nie znam sie na fizyce i chemii w olejach ale tak na chłopski rozum to za tym stoi marketing i Euro$$ ??

Lotos wypuscił taki olej oznaczony Lotos Gaz dlatego ze to jedyny olej ktory dobrze bedzie spalał sie razem z gazem

dziś zmieniłem olej na Valvolina ,wcześniej miałem castrola i nie byłem zadowolony zobaczymy jak ten będzie się spisywał ,a wracając do tematu to paliwo ma na pewno znaczenie dla oleju ,czy na odwrót bo do diesli to leje się inne niż do benzyniaków ,jeździłem kiedyś na lotosie zalecanym pod gaz i to dobry olej jak za taka cenę