(125p) wał napędowy z kanta do silnika dohc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie pytanie do swapowców: Ile należy skrócić oryginalny wał z kanta, żeby pasował do skrzyni i silnika z dohc? zrobiłem wstępną przymiarkę, ale z opisu innych wynika ze wychodzi mi za duzo. Ew. może ktoś ma taki wał gotowy żeby włożyć do kanta i chciałby sprzedać?

Przepinasz, przednią część wału od 132 i masz gotowe

Jeżeli nie masz takiego wału, to tak jak robiłeś przymiarkę powinno być ok. Wał i tak ma luz na końcówce ~7cm więc wypośrodkuj i będzie dobrze...

ja mam taki na handelek, do skrzyni od dohc ze skosnym dragiem, jak cos to priv.

toś to Stachu jeden chuj czy z pionowym czy skośnym, roznica byłaby jakby to mała skrzynia ze 124 bya

pozdro 1995

Dokładnie, skośny czy pionowy to kwestia samego wybieraka na skrzyni. Różnice w długości będą dopiero po spięciu skrzyni od poldka/125p do DOHC za pomocą kołnierza od 124

no robilem miej wiecej przymiarke, przykrecilem wal i podpore, a przednią część pasowałem.regulacja ustawiona na srodek. wyszło mi ze około 80 mm trzeba to skrócić...

No to tak, tnij Dokładne wymiary będę mógł podać tobie w weekend. Jeszcze mi napisz, czy podcinałeś łapy poduszek silnika? bo to też istotne Ja mam w kancie 2 miejsca mocowania skrzyni...

a takie pytanie mam czy da sie ohv ożenić ze skrzynia z dohca?

skrzyni z dohc nie da się ozenić z ohv. Co do podcinania - nie podcinałem. wiem, że w miejscu gdzie wypada poduszka skrzyni są 3 punkty mocowania, odsuniete mniej więcej o 2cm od siebie. ja mam na tym srodkowym.

Cytat:
2009-07-15 13:18:42, Poochaty pisze:
skrzyni z dohc nie da się ozenić z ohv. Co do podcinania - nie podcinałem. wiem, że w miejscu gdzie wypada poduszka skrzyni są 3 punkty mocowania, odsuniete mniej więcej o 2cm od siebie. ja mam na tym srodkowym.

podetnij łape na poduszki (wywierć -troszke w dół i do tyłu auta- otwór i rozpiłuj ) będzie więcej miejsca na wiatrak i środek ciężkości minimalnie przesuniesz do tyłu auta.

ustaw dokładnie przesuwke (auto kołami na podłożu)

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Cytat:
2009-07-15 12:22:43, pwr79 pisze:
Dokładnie, skośny czy pionowy to kwestia samego wybieraka na skrzyni. Różnice w długości będą dopiero po spięciu skrzyni od poldka/125p do DOHC za pomocą kołnierza od 124

różnic nie będzie pod warunkiem podcięcia łap na belce - a łapy podetnij koniecznie - to skrzynia będzie miała lepszy kąt na dole i nie stanie Ci się to co było udziałem kolegi PWR w Tychach

[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2009-07-16 07:35:25 ]

poochacz jak bys chcial cos pomierzyc u mnie to wiesz gdziemnie szukac, tyle ze u mnie caly wał jest ze 131

Kolega PWR miał już kilka DOHC w 2 fiatach i w żadnym nie podcinałem łapy... Nigdy nie miałem takiej opcji. Co najdziwniejsze, w tym kancie co jest obecnie, była skrzynia z poldka i było git (bez podcinannia belki )

bimber niby wał ze 131, ale jesli u ciebie podpora wału jest w seryjnym miejsu (czy przesunięta?) to przednia część wału powinna byćodpowiedzią na pytanie : jaki ma byćten przedni odcinek. bo tylny od mostu do podpory jest nietykalny

poochaty albo ładujesz przednią część wału z 132 albo ciachasz seryjny wał około 8 cm... i ciachnij poduchy

poduch nie chce ciachać, bo mam grube, a podcinanie belki mi nie jest potrzebne - wentylator mam z trucka, miesci mi sie wszysko, wspoma sie miesci, a wole miec troche miejsca w tumelu, bo mam tam wiązkę kabli puszczoną
No wlaśnie z moich obliczeń wynika, że powinienem go ciachnąć jakieś 85 mm. to by sie zgadzało z tym co mówisz...

Jak miałem wsadzony silnik na seryjnych poduszkach od 132 i skrzynie od 132, to nie chciała mi się podpora przykręcić w 2 mocowania :|

Cytat:
2009-07-16 13:16:32, Poochaty pisze:
No wlaśnie z moich obliczeń wynika, że powinienem go ciachnąć jakieś 85 mm. to by sie zgadzało z tym co mówisz...

si... podpiąłeś chłodnię z trójnika w głowicy w bez problemu? Wąż się nie zmiętosił??? jak zamierzasz skracanie wykonać???

bez problemu, wszystko się zmieściło...a wał mam zamiar oddać specjalistom

Cytat:
2009-07-16 15:49:48, Poochaty pisze:
a wał mam zamiar oddać specjalistom

tylko sa dwie zmane mi metody wydumania takiego łączenia:

1. na zakładkę + czasami opaska - lubi polecieć
2. w stożek - podobno trwalsze