Avensis "99 ,opis bezpieczników-który do szyberdachu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam problem , w tej toyocie avensis nie domyka mi się szyberdach, czy ktoś wie który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny i gdzie się znajduje , szyberdach się zamyka ale się nie domyka, nie wiem czy za to jest odpowiedzialny bezpiecznik , jeśli jest jakiś dodatkowy, odpowiedzialny za domykanie szyberdachu

To masz jakas usterke w mechanice .Szyberdach jest na 1 bezpieczniku i jak sie spali to nie dziala wcale.

ok , co się faktycznie stało : auto myła żona , również szyberdach , więc go odsuwałem i zasuwałem , w czasie tego czyszczenia , nadmierna siła i nieostrożność została użyta ? , choć nie jestem pewien , są tam takie malutkie gumki , które nachodzą na takie bolczyki , jest ich cztery , po dwie na każdą stronę , te gumki spadły ? w czasie mycia ? , jedną znalazłem tam luźną / w rynience/ , nałożyłem tak , że po każdej stronie jest po jednej , a jak sądzę powinno być po dwie , to przy tym małym daszku metalowym co się przymyka jak już się ma szklana część domknąć , więc może tam gdzieś te dwie pozostałe /zaginione ?/ gumki utknęły i przez to cały mechanizm nie może ukończyć procesu zamykania, jeśli tak jest to moim pytaniem jest jak się teraz do tego wszystkiego dobrać aby to sprawdzić , czyli rozebrać ? i nie uszkodzić ....

tak to u mnie działało:
"Więc gdy przytrzymam przycisk otwierania, to w połowie mi się pierwszy raz zatrzymuje. Gdy go jeszcze raz przycisnę to otwiera się do końca, to samo jest w drugą stronę." Jest tu też opcja że po jednorazowym kliknięciu odsuwa się cały dach/bądź zasuwa - po kliknięciu do przodu "

teraz:
jak próbuję go zamknąć to się źle ustawia- nie domyka. Przestała działać opcja kliknięcie - całkowite otwarcie. Nie ma możliwości użycia opcji uchylanie.

jest to dach montowany fabrycznie

dach zamknięty.. kolega mi podpowiedział jak się do silnika dachu dostać i że tam trzeba szukać winy, rozebrałem więc część podsufitówki - silnik jest pod włącznikiem do dachu , zamknąłem dach ręcznie . później włożyłem silnik. teraz dach działa , ale bez opcji uchylanie-lekkie uniesienie. mam wrażenie że linki które ciągną szybę dachu , w jedną bądź drugą stronę, się zużyły