[k] szpilki do kół 10cm 12x1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie , kupię szpilki do kół 16 sztuk 10 cm długości 12X1.5 , chętnie w komplecie z nakrętkami .

up
kupię
bez nakrętek...

Macieju jak chcesz to może da się u mnie w takim zaprzyjaźnionym metalowcu dorobić - tylko jak klasa wytrzymałości - 12.9 - chyba styka

Pytałem ostatnio. Chuja tam mają.

Szpilki 100mm, M12x1,5

pewnie zaraz mnie okrzykniecie forumowym burżujem...no ale jest to jakaś alternatywa dla drutu z metalowca

ja ostatnio kupowalem szpilki komplet za 180 zeta, tylko 80 mm...jak musisz miec takie dlugie to nie pomoge

Jest alternatywa trochę tańsza - w 2Brally niedawno mieli szpilki jakiejś angielskiej firmy (bynajmniej nie do przykręcania drzwi od stodoły, tylko właśnie do rajdówek). Nie pamiętam dokładnie ceny, ale były sporo tańsze od smarko (chyba coś 140 zł za 16 szpilek ? ).

A odnośnie twardości to zazwyczaj jak się kupuje śruby do kół to są iso 10.9 a nie 12.9 - słyszalem o wynalazkach ze szpilek od głowicy 12.9 które pękały.

Tak czy inaczej uważam że lepiej kupić jakieś firmowe szpilki do tego przeznaczone, niż martwić się czy zaraz koło nie odpadnie :]

Cytat:
2009-09-15 22:33:20, kylo125 pisze:
Pytałem ostatnio. Chuja tam mają.

nawet kilka i ja tam oststnio byłem i nie ma problemu, żeby dostać taki pręt 12 gwint 1,5 w dowolnej klasie wytrzymałości od 5.8 do 12.9 (jak nie mają to dowiozą - 10.8 mają od ręki właściwie) więc nie wiem o co kaman... ja mam u sąsiada tokarki, frezarki i inne ustrojstwo do obróbki mechanicznej metalu więc nawet przetoczenie pod zabezpieczenie na śróbę da radę wykonać - zeresztą w zimie będe działał do siebie szpilki bo mnie szlag trafia jak zakładam koła przytrzymując czym się tylko da, no i ja sobie zrobię takie, które będą miały "ostrzony" gwint tam gdzie się wkręca w piastę zatem mniemam, że to plus klej będzie zdecydowanie lepszą opcją niż kupienie zestawu za furę kasy wykonanego z takiego samego materiału...
więc jak Ci się Bladeuszu nie spieszy to zaczekaj do zimy dostaniesz komplet za zwrot kasy na zakup pręta i flaszkę dla sąsiada za używanie machin...

To jak będziesz robił to zrób i dla mnie. Bo jak ja byłem to mi typ powiedział że mają jakie mają a innego gwintu niet.

spoko zrobimy w zimie kilka kompletów

Tyle że do kanta potrzebujecie 1,25 a nie 1,5 a blady szuka do corsy albo innego malucha

Skoro furiosus twierdzi że mają wszystko to jaki karabin.

Cytat:
2009-09-16 08:52:54, kylo125 pisze:
Skoro furiosus twierdzi że mają wszystko to jaki karabin.

pracuje tam taki ziomek znajomek więc myślę, że szpilki sobie zrobimy z odpowiednim gwintem

Ponieważ kilka osób pytało o szpilki informuję co nastepuje:
1) pręt 12*1,5 i 12*1,25 jeden metr długości klasa wytrzymałości 10,8 bez problemu mogą dla mnie zamówić w sklepie - cena jak dla mnie nie powinna przekroczyć 50-60 PLN za metr - dokładnie powiem w poniedziałek bo biuro zamknięte i nie było komu w katalog spojrzeć
2) dostępne są również śruby 12*1,5*120 i 12*1,25*120 klasa wytrzymałości 10,8 oksydowane, takie z których wystarczy odciąć łeb i nagwintować centymetr - śruby są na wagę - mięso za gwintem bez przewężenia więc można nagwintować na 12 a nie na 11 czy 10. Chyba nie musze nikomu tłumaczyć, że to lepsza opcja jak pręt.

No to jak co ceny dokładne będą w poniedziałek jak biurowi będą...

Dobra panowie byłem w sklepie - opcja cenowa

1. śruby 12*1,5*120 gwintowane ok 4 cm reszta mięso bez przewężenia (da radę nagwintować na 12), oksydowane klasa wytrzymałości 10,9 - cena za sztukę - 1,80 PLN
2. śruby 12*1,25*120 gwintowane ok 4 cm reszta mięso bez przewężenia (da radę nagwintować na 12), oksydowane klasa wytrzymałości 10,9 - cena za sztukę - 2,00 PLN

W tej sytuacji wogóle nie pytałem o cały pręt bo te śruby to lepsza opcja zarówno materiałowa jak i cenowa.

Proszę się na priva określić kto potrzebuje jakie śruby. Podam wam dane do przelewu i zrobię zakupy.

PS: Ponieważ posiadam dostęp do pewnych narzędzi tokarskich to dla leniwych mogę wykonać szpilki w dowolnej długości do 120 mm w cenie ok 80 PLN za komplet. Jeżeli chcecie przetoczenie pod zabezpieczenie to cena wyższa o koszt toczenia.

chcesz gwintować szpilki do kół ?? piłeś coś ?? sorry ale gwintować to można szpilkę do wydechu.

lepiej się dowiedz o ten pręt.

Cytat:
2009-09-21 09:32:15, pavlus pisze:
chcesz gwintować szpilki do kół ?? piłeś coś ?? sorry ale gwintować to można szpilkę do wydechu. lepiej się dowiedz o ten pręt.

a w czym to niby przeszkadza??? bo nie za bardzo czaję... gwint robiony po bożemu i dodatkowo ostrzony tam gdzie się wkręca w piastę...

Po bożemu to się gwint walcuje a nie toczy, szczególnie przy śrubach wysokich klas.

a dlaczego ? podczas walcowania gwintu nie naruszasz włókien tylko je odkształcasz zwiększając tym samym twardość i wytrzymałość najbardziej narażonego na uszkodzenie gwintu.
a do tego przez wprowadzenie lokalnych naprężeń zmniejszasz wpływ działania karbu we wrębach gwintu.

Spróbuj sobie zresztą nagwintować taką śrubę i zerwij ją kluczem dynamometrycznym, a potem porównaj z oryginalnym gwintem.

Tu się muszę z Pawłem zgodzić. Srub wytrzymałościowych się nigdy nie obrabia skrawaniem, tylko gwint się walcuje, kiepski to pomysł z narzynaniem, bo cała wytrzymałośćśruby bierze w łeb...

to ja s pewnością sprawdze Waszą teorię w praktyce i zobaczymy co jest warta