Podsufitka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Dizsiaj odkrylem cos strasznego )
W podsufitce na krawediz przy tylnej szybie jest taka szara listwa ktora na nia nachodzi... Dzisiaj wlasnie odkrylem ze polowa tej listw zwisa sobie spokojne do auta.... Ale co dziwniejsze est cala poskrecana i bardzo sztywna.... Wyglada na to ze potrzbuje nowej.... Gdzie taki cos mozna kupic i wogole jak to sie nazwya

Pozdr
Jadzwin

Wydaje mi sie że nie musisz szukać nowej. Jak się ociepli to łatwo ją przywrócić do stanu pierwotnego. Jeśli całkiem ci się oberwała weź ją do domu i do wanny z gorącą wodą. Potem sobie ją przyklej. Ja użyłem do tego kleju uniwersalnego szybkoschnącego w tubce. Nie pamiętam jak się nazywał ale był między innymi do klejenia gumy, tkanin itp. U mnie oberwała się z przodu ale tak właśnie z nią postąpiłem.
Pozdrawiam, powodzenia!

Mi też odpadła na słońcu latem, i poszła na śmietnik...

Mnie zwisa przy przednim lusterku i przy tylnej szybie. Po włożeniu jej na swoje miejsce (chyba prawidłowo, ale było zzzziiimmmno jak to przerabiałem) i tak wypada... no i coś lampkę przy lusterku mam krzywo zamontowaną - wyjmował ją ktoś? Jak?

Zdejmujesz plastikowe "szkiełko", zdejmujesz żarówkę, odkręcasz 2 wkręty (krzyżakowe) i grawitacja Tobie pomoże wyjąć lamkę.
AL

Witajcie,
odnalazłem wątek sprzed kilku miesięcy, ponieważ zauważyłem u siebie taką samą dolegliwość jaka jest opisywana w tym poście oraz w tym
Mam usterkę
Odkleiła mi sie podsufitka z tylu, pomiedzy tylnia szyba a dachem. Właściwie to ona "wychodzi", a listwa, która powinna ją podtrzymywać uległa deformacji. Jak to naprawic? Czy przykleić na kleju? Pisaliście o tym, więc proszę może poradźcie, z przyjemnością przeczytam fachowe rady
pozdrawiam

Weź tzw. opalarkę, ew. mocna suszarkę podmuchaj trochę na tą listwę goracym powietrzem i wscisnij ja na prawidłowe miejsce. Listwa wystygnie, stwardnieje i bedzie się trzymać ( w każdym bądź razie u mnie sie trzyma).

Witam w Nowym Roku!

Myśłałem, że listwa podsufitki, to mój wyjątkowy pech a tymczasem okazuje się, że tak nie jest. Poniżej przedstawiam opis sposobu w jaki dałem sobie z tym radę, ale nie polecem podobnych napraw o tej porze roku

Odpadła listwa maskująca koniec podsufitki przy tylnej szybie. W zasadzie nie wiem jak to się stało, bo w takim stanie kupiłem auto od poprzedniego (1-szego) właściciela. Listwa ta leżała pod siedzeniem tylnej kanapy i zdeformowała się totalnie! A ja przez prawie pół roku woziłem ją tam, bo nie wiedziałem jak przymocować ją z powrotem.

W końcu sprawa okazała się banalnie prosta: wsadziłem listwę do wanny i zalałem wrzątkiem - plastik pod wpływem temperatury stał się maks. plastyczny i dzięki temu wyprostowałem go do idealnego stanu. Nasunąłem na drewnianą listewkę i poczekałem aż się wystudzi.

Następnie zdjąłem dwa kołki i podsufitka nieco opadła i wtedy nałożyłem listwę i przykleiłem "momentem" od Henkla. Na końcu z powrotem wcisnąłem kołki i jest extra! Wreszcie dykta przestała straszyć tych, co podziwiają limuzynę od tyłu - a jest ich sporo!

Pozdr.,
Wrolo

Dziekuje za odpowiedz, ale co to są
Cytat:
Następnie zdjąłem dwa kołki i podsufitka nieco opadła

te kołki? Ja czegos takiego u siebie nie zauważam. Podsufitke ma gładką bez żadnych widocznych mocowań. A z naprawą poczekam aż sie ociepli.

Takie dwa kołki mam w podsyfitce, są okręgłe i one ją mocują do dachu, są nad tylną kanapą. Myślałem, że wszystkie modele mają takie rozwiązanie.
Pozdr.,
Wrolo

Ja nie mam U mnie w tym miejscu jest automatycznie zwijana kurtyna tylniej szyby...

Cytat:
Wydaje mi sie że nie musisz szukać nowej. Jak się ociepli to łatwo ją przywrócić do stanu pierwotnego. Jeśli całkiem ci się oberwała weź ją do domu i do wanny z gorącą wodą. Potem sobie ją przyklej. Ja użyłem do tego kleju uniwersalnego szybkoschnącego w tubce. Nie pamiętam jak się nazywał ale był między innymi do klejenia gumy, tkanin itp. U mnie oberwała się z przodu ale tak właśnie z nią postąpiłem.

Tak z ciekawości pytanie do osób, które coś robiły z odpadającym plastikiem podsufitki. Trzyma sie dalej, czy znow to samo?

Jadzwin - najczęstszym powodem opadanie z tyłu podsufitki (o czym już kiedyś pisałem na forum) jest przeciekanie tylnej szyby. To dosyć powszechna dolegliwość w Espero. Ja miałem wycinaną i ponownie wklejaną szybę a podsufitke wymienioną. Od tamtej pory nic się z nią nie dzieje pomimo, że samochód stoi na słońcu.
Pozdr.

Cytat:
2004-01-07 21:35:22, rjsunset pisze:
Ja nie mam U mnie w tym miejscu jest automatycznie zwijana kurtyna tylniej szyby...

O!
Jakieś szczegóły prosze
Gdzie to dają i ile kosztuje, może jakaś fotka?

Jadzwin na pewno sie uporal juz z problemem - minelo sporo czasu..

Cytat:
... a podsufitke wymienioną. ..

tu w wiekszosci nie chodzi o podsufitke tylko o ten plastik, ktory jest na jej zakonczeniu i do tego nie ma go w katalogu.
Ale dzieki za wskazowke...sprawdze czy cos cieknie

Faktycznie, nie spojrzałem na datę postu, nie przypuszczałem, ze ktoś wykorzysta stary temat.
Pozdr.

Ja sobie nie przypominam zebym miał wogóle tą listwe jutro zerkne na to

...każdy ma tylko póki nie odstaje nie zwraca sie na nia uwagi.

Cytat:
Tak z ciekawości pytanie do osób, które coś robiły z odpadającym plastikiem podsufitki. Trzyma sie dalej, czy znow to samo?

Muszę powiedzieć że u mnie po przyklejeniu takiej samej listwy plastkowej tylko że z przodu, o czym pisałem kilka postów wcześniej lecz okazuje sie ponad rok temu, listwa trzyma się do tej pory.

Cytat:
Muszę powiedzieć że u mnie po przyklejeniu takiej samej listwy plastkowej tylko że z przodu, o czym pisałem kilka postów wcześniej lecz okazuje sie ponad rok temu, listwa trzyma się do tej pory.

Dzieki za odpowiedz. Ja poki co przy nagrzzanym samochodzie w srodku - prostuje gietki plastik i trzyma potem. Na razie nie przyklejam, ba jesli trzeba by bylo zrywac, to popsułbym podsufitke. (Koszt 360 zł)