MotoNews.pl

[MK7] Instalacja gazowa w MK7 16v "97 - jeszcze warto?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

1. Zastanawiam się czy warto ładować kasę w instalację gazową autka które ma 12 lat i przejechane ok. ~200tyś. Rocznie robię ok. 20tyś. Póki co silnik (Zetec) hula bez zarzutu, jednak zastanawiam się czy po operacji zagazowania - coś może się zmienić? Znajomy (nie-mechanik) który jeździ zagazowaną Ibizą zdecydowanie nie poleca, ze względu na zwiększoną awaryjność ("zarobioną kasę ładujesz w części").

2. Poza tym jaką instalację gazową mam zamontować? i co do tego wszystkiego ma kolektor (może jakieś konkretne linki ktoś poda - to doczytam, bo w sieci "kupa" śmieci).

3. Może ktoś w Krakowie poleci jakąś pewną firmę?

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: bociansan dnia 2009-08-07 08:28:18 ]

oj, o gazie to juz chyba zostalo wszystko powiedziane

A ja polecam zamknąć temat....

Cytat:
2009-07-09 22:25:58, djtados pisze:
A ja polecam zamknąć temat....

a ja polecam wpisać w wyszukiwarce forum wyrażenia "gaz" lub "lpg". Powodzenia :/

(jak nie zaczai aluzji, to informuję, że wyszukiwarka filtruje > 3 znaki)

- ostatnie sensowne posty są z 2005 - to wesołych świąt życzę.
- a co do zamknięcia tematu - z takim nastawieniem to równie dobrze można zamknąć forum.

[ wiadomość edytowana przez: ardin dnia 2009-07-09 22:32:37 ]

Kolego - kalkulatorów opłacalności instalacji gazowej na necie jest mnóstwo. Jeśli chcesz mieć to autko dłużej niż przez rok i zakładając że przez rok przejeździsz bezawaryjnie (przynajmniej z powodu gazu) to masz zwrot instalacji gazowej. W połowie drugiego masz zapasowy silnik. Kalkulować można różnie, ale wynik jest jeden - jeśli jeździsz więcej niż 15 tyś km rocznie będzie się opłacać.
Poza tym jak założysz dobrą sekwencję, a nie będziesz chciał przyoszczędzić, będziesz terminowo robił przeglądy i wymieniał filtry, znajdziesz gazownika, który nie odwali roboty byle tylko auto wyjechało z warsztatu i wziąć kasę, to silnik zbytnio nie odczuje różnicy

Cytat:
2009-07-09 22:29:27, ardin pisze:
a ja polecam wpisać w wyszukiwarce forum wyrażenia "gaz" lub "lpg". Powodzenia :/ (jak nie zaczai aluzji, to informuję, że wyszukiwarka filtruje > 3 znaki) - ostatnie sensowne posty są z 2005 - to wesołych świąt życzę. - a co do zamknięcia tematu - z takim nastawieniem to równie dobrze można zamknąć forum. [ wiadomość edytowana przez: ardin dnia 2009-07-09 22:32:37 ]

Posiedź troszke dłużej na forum to znajdziemy tematy do rozmowy

Cytat:
2009-07-09 22:40:47, djtados pisze:
Posiedź troszke dłużej na forum

A po co?

> 3 znaki? Tyle w tym temacie. Wystarczy rozwinąć zwrot o np. "instalacja lpg" Wyszukiwarka nie gryzie.
A z takim Twoim podejściem do forum/ forumowiczów to życzę powodzenia.

Cytat:
2009-07-09 23:49:49, Lesiu_AMB pisze:
> A z takim Twoim podejściem do forum/ forumowiczów to życzę powodzenia.

Możesz rozwinąć?

...jak zwykle. Podrzuccie koledze jakies linki, jakies namiary, skoro to tak latwo znalezc takie materiały... zamiast zwyczajnie spamowac...

Cytat:
2009-07-10 00:29:32, cashy pisze:
...jak zwykle. Podrzuccie koledze jakies linki, jakies namiary, skoro to tak latwo znalezc takie materiały... zamiast zwyczajnie spamowac...

Forum jest porozwalane na kilkaset (jeśli nie kilka tysięcy) stron a wyszukiwarka nie prowadzi do precyzyjnie zadanego pytania, zatem stwierdzenie, że "tak łatwo znaleźć materiały" jest co najmniej nie na miejscu. Co innego jeśli informacja byłaby hierarchicznie dostępna od strony głównej - a nie jest.

Odnośnie sprzętu:
link

Witam!
Jako że LPG mam już od lat i jako, że wyszukiwarka nie gryzie ale przez źle tytułowane posty nie zawsze się znajduje to co się chce - wypowiem się.

Tak jak poprzednicy napisali gdy jeździsz więcej niż 15kkm rocznie gaz się opłaca, gdy robisz więcej to tym bardziej się opłaca. Wystarczy porównać ceny LPG i Pb Free, jest to mniej niż 50% uwzględniając większe zużycie gazu w stosunku do benzyny.

Co do sprzętu to polecam sekwencję ESGI, założyłem w styczniu 2008 i od tego czasu byłem 1 raz na regulacji (jak się zresztą okazało niepotrzebnie). Zrobiłem ponad 35kkm i nie wiem, że mam gaz w samochodzie. Poprzednio miałem mieszalnikową instalację i trochę z nią problemów ale sekwencje były wtedy zbyt drogie. Sekwencja jest bezproblemowa - naprawdę polecam. Straszą od jakiegoś czasu że podniosą gaz ale póki co jakoś jest tanio. A kalkulatory LPG faktycznie są w necie i w miarę podają uczciwie.

Pozdrawiam.

a jaką firme polecacie w Warszawie(lub okolicach) i jaki dokładnie typ instalacji. Ineresuje mnie jaki to byłby koszt??

Oto namiar na naprawdę porządną firmę.
Maiłem probe 2,2 turbo z jedną z pierwszych sekwencji, założonych właśnie u nich. Naprawdę profi.
Fulgaz, ul. Grochowska 45 przy salonie Skody - rozmawiać z Robertem Fulko - mało mówi ale konkretnie 226106565; 500005027; 28; 29

firma migaz-s na ulicy modlinskiej w wawie.
Pozdrawiam!!!