[MK7] Obroty biegu jałowego 1.8TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Podzielcie się proszę informacją o obrotach biegu jałowego w Essach z silnikiem 1.8TD. W moim obroty utrzymują się na poziomie 1000 obr/min. Czy to nie za dużo jak na diesla?

I jeszcze jedno zagadnienie... mianowicie nawet przy tych 1000 obr/min autem trochę trzęsie. Czego to wina? Słyszałem kiedyś o temacie poduszek pod silnikiem. Mógłby ktoś rozwinąć ten temat?

Z góry dziękuję za pomoc.

jeżeli trzęsie cały czas to na 99% poduszki, jak na zimnym to może być wina termostatu lub świec żarowych.

co do obrotów to z tego co pamiętam to powinno być ok 1000

Oka... co do obrotów sprawa jasna - nie ma co się przejmować, jest git. Natomiast mógłbyś coś więcej o poduszkach napisać (ile to kosztuje, czy wymiana jest skomplikowana - warsztat czy podwórko) itp.

Na rozgrzanym silniku powinny wyraźnie spaść do 800-900. Albo masz silnik krokowy albo woskowe urządzenie rozruchowe, jedno lub drugie jest "walnięte". Poduszki w zasadzie można domowym sposobem wymienić, tyle że są stosunkowo drogie, wydatek rzędu kilku stów. Najpierw uporaj się z obrotami, potem zobaczysz czy dalej telepie autem a to dlatego, że na rozgrzanym silniku zmieniany jest kąt wtrysku a jeśli obroty są sztucznie utrzymywane przez silniczek krokowy lub "termostat" odczuwalny jest właśnie efekt telepania, co nie zmienia faktu że jednak poduszki mogą być już nadużyte.

na cieplym dieslu to ze 2mm powinny spadac od 1000 rpm - wyraznie widac spadek po rozgrzaniu - chyba
ale ja mam nie endura'y i 2 poduchy urwane a "woskowy" to byl sprawny 13 lat temu ale ystawiony wg wlasnego widzimisie i jakios dziala