| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-09-13 18:07:19 Witam.
Mam pytanko jakie mogą być objawy zerwania rozrządu, bo wczoraj podjechałem pod dom usłyszałem trzask i auto zgasło, po czym chciałem zapalić to tylko zgrzyt metalu albo jakiś blach był. Silnik jaki mam to 1.5 16V. Pozdrawiam |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-13 18:33:09 Takim bardzo charakterystycznym objawem..(oprócz tego , że "nie paly" ) - pod warunkiem że jesio nie zmieliło pół silnika... bardzo "lekko" kręci przy próbie rozruchu....tak jakbyś miał wykręcone świece |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-09-13 18:40:50 Najprościej jest poluzować osłonę paska rozrządu i luknąć na pasek i wszystko będzie jasne |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-13 18:51:27
wcale nie najprościej
można też odkręcić korek wlewa oila i looknąć czy wałki się kręcą |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-09-13 19:01:34 Boguś może kolegę spotkało to co Mache w sielpi |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-09-13 19:03:23
I narobić większej kaszany |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-13 19:09:14
sądząc po opisie Kolegi ...kaszana już dawno gotowa ! Jeśli jest tak źle jak brzmi ..to juz motorowi niewiele może zaszkodzić Maniuś ...szansa jest ...ale ...zgrzyt itp ??....u Machy "pierd...ęło" raz i porządnie i ....nastała cisza /dla niewtajemniczonych - Kolega Macha chciał walnąć konkretną przegazówą coby się troszkie popisać ....no i walnął ! ....a sekundę później ...walnął też jego wałek rozrządu |
MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-09-16 15:34:07 Co do tego, on odpala ale po chwili gaśnie no i do tego zgrzyt jakby metal się ocierał. Jutro zostaje ściągnięty na warsztat to napisze po wizycie co dolega mu. |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-09-16 17:12:43 skoro odpala i gasnie to nie rozrzad padl tz zerwal sie pasek. moze ktores z kol padlo lozysko w kole itp i zgrzyta, nie odpalaj, niech to mechanik zobaczy bo mozna tylko wiecej szkod narobic. |
MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-09-20 09:54:56 No i wiadomo co były przyczyną zgrzytania, było to jeden napinacz który jest bliżej pompy wodnej, do tego pompa wodna była tak zdezelowana że uruchomił bym go jeszcze z dwa razy to silnik do wyrzucenia, ale na szczęście silnik jest w dobrym stanie. A jeszcze jedno mechanik powiedział że pasek rozrządu był cofnięty o 3 ząbki czy jakoś tak. Jak narazie auto chodzi dzięki za informacje. Pozdrawiam |