Awaria silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam pytanko jakie mogą być objawy zerwania rozrządu, bo wczoraj podjechałem pod dom usłyszałem trzask i auto zgasło, po czym chciałem zapalić to tylko zgrzyt metalu albo jakiś blach był. Silnik jaki mam to 1.5 16V. Pozdrawiam

Takim bardzo charakterystycznym objawem..(oprócz tego , że "nie paly" ) - pod warunkiem że jesio nie zmieliło pół silnika... bardzo "lekko" kręci przy próbie rozruchu....tak jakbyś miał wykręcone świece

Najprościej jest poluzować osłonę paska rozrządu i luknąć na pasek i wszystko będzie jasne

Cytat:
2009-09-13 18:40:50, pasiek pisze:
Najprościej jest poluzować osłonę paska rozrządu i luknąć na pasek i wszystko będzie jasne

wcale nie najprościej

można też odkręcić korek wlewa oila i looknąć czy wałki się kręcą

Boguś może kolegę spotkało to co Mache w sielpi

Cytat:
2009-09-13 18:51:27, bogdan1 pisze:
można też odkręcić korek wlewa oila i looknąć czy wałki się kręcą

I narobić większej kaszany

Cytat:
2009-09-13 19:03:23, pasiek pisze:
I narobić większej kaszany

sądząc po opisie Kolegi ...kaszana już dawno gotowa !

Jeśli jest tak źle jak brzmi ..to juz motorowi niewiele może zaszkodzić

Maniuś ...szansa jest ...ale ...zgrzyt itp ??....u Machy "pierd...ęło" raz i porządnie i ....nastała cisza
/dla niewtajemniczonych - Kolega Macha chciał walnąć konkretną przegazówą coby się troszkie popisać ....no i walnął !

....a sekundę później ...walnął też jego wałek rozrządu

Co do tego, on odpala ale po chwili gaśnie no i do tego zgrzyt jakby metal się ocierał. Jutro zostaje ściągnięty na warsztat to napisze po wizycie co dolega mu.

skoro odpala i gasnie to nie rozrzad padl tz zerwal sie pasek. moze ktores z kol padlo lozysko w kole itp i zgrzyta, nie odpalaj, niech to mechanik zobaczy bo mozna tylko wiecej szkod narobic.

No i wiadomo co były przyczyną zgrzytania, było to jeden napinacz który jest bliżej pompy wodnej, do tego pompa wodna była tak zdezelowana że uruchomił bym go jeszcze z dwa razy to silnik do wyrzucenia, ale na szczęście silnik jest w dobrym stanie. A jeszcze jedno mechanik powiedział że pasek rozrządu był cofnięty o 3 ząbki czy jakoś tak. Jak narazie auto chodzi dzięki za informacje. Pozdrawiam