Wymiana sportowych sprężyn na normalne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
niedawno kupiłem Toyote Carine E kombi (1.6B 1994) i z tego co mi powiedział sprzedający ma ona sportowe sprężyny. Faktycznie samochód jest dosyć niski i przy wjeżdżaniu na niektóre progi zwalniające ocieram podwoziem. Parkowanie przodem przy krawężniku jest praktycznie nie możliwe bo zahaczam zderzakiem. Kupiłem już sprężyny na przód i przymierzam się do kupienia na tył ale znajomy mechanik powiedział, że tył nie jest aż tak nisko i żebym zorientował się jaka jest wysokość od góry tylnej opony do początku karoserii bo może wcale nie trzeba będzie wymieniać bo jemu wydaje się, że na tyle mogą być normalne sprężyny.

Mam prośbę do forumowiczów posiadających podobny samochód o napisanie wymiarów jak wysoko powinien być podniesiony tył. Chodzi mi o wysokość od góry opony do początku karoserii. Mogą być też inne wymiary.

z góry pozdrawiam i dziękuje

Jeżeli już mierzyć, to do elementów stałych czyli np. do rantu felgi zakładając że felgi oba auta mają takie same, a najlepiej to do osi koła.
Ja niestety nie pomogę, bo założyłem do siebie kilka lat temu sprężyny podwyższające i cholera wie jaki teraz mam wymiar z tyłu
Pozdro.

w liftbacku 1.8 z przodu i z tyłu mam od osi koła 35cm i pare mm.

Jeśli auto ma 15 lat, to dla własnego bezpieczeństwa i świętego spokoju wymień mu te sprężyny na seryjne, ale nowe.

pzdr