Bałkany dupowozem "09

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mamy plan ze znajomymi zrobić wycieczke objazdową gdzieś po europie autem.
Napiszcie mi co powinienem wiedzieć , gdzie koniecznie pojechac,co zobaczyć.
Pkt zwrotnym będzie Grecja lub okolice morza czarnego (jeszcze niezdecydowane)
Może ktoś też sie wybiera końcem lipca?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Jak się dobrze zapuścisz, polecam, Dubrownik, Split. Jak byś jechał unikaj autostrad I śmigajcie "ogniem" przez środek BiH.

Ja jade na poludnie Bulgarii 1 sierpnia (termin urlopu przyszlego szwagra). Jak jedziesz do Grecji to nic specjalnego nie ma na glownej drodze do Salonik, poza stolicami (Budapeszt, Belgrad, Skopje).
Warte zwiedzenia miejsca to:
Grecja: Meteory, Halkidiki i wszystko o czym pisza przewodniki.
Rumunia: Transylwania (wiele miast + zamki), gory Rumunskie (droga na wys 2100npm) , Constanta
Bulgaria: gory, Rilski monastyr, wybrzerze
Bosnia: Sarajevo, Mostar, kanion Neretvy
Chorwacja: Istria, parki narodowe, Omis, Dubrovnik
Czarnogora: Zatoka Kotorska, gory durmitor, lovcen
Macedonia: Jezioro+miasto Ochryd
Albania: klimat "trzeciego swiata" i komuny ale juz prawie nie widoczny
Wegry: Eger, Tokaj, Budapeszt, cieple zrodla
Serbia: Belgrad, Kosowo mozna zahaczyc

Nigdzie nie strzelaja i nie aresztuja za przekroczenie predkosci, mozna spac w samochodzie chociaz w Albanii nie mialem okazji.

[ wiadomość edytowana przez: yapko dnia 2009-06-15 22:14:55 ]

Jeżeli będziecie podróżować przez Chorwację to proponuję przewieźć sie wzdłuż wybrzeża magistralą adriatycką, czyli popularną Jardanką która 100% gwarantuje przyrost adrenaliny.
Następnym tematem godnym odwiedzenia w trakcie podróży jest wspinaczka na Św. Jure.

Na Chorwacji zdecydowanie Jardanka. Choć są nudne odcinki to w sporej części świetne widoki i przyjemne zakręty, A jak jazda się nudzi można się zatrzymać i prosto z auta wskoczyć do morza.

Marcin , ja kiedys pisalem relacje z wyjazdu , w szukajce ja znajdziesz tam jest zapewne kilka wskazowek choc jest monostwo miejsc w ktore nie zajrzelismy. Udanych wakacji!

Jak byście chcieli się podłączyć to lecimy 18 lipca (+-1 dzień) na 7-9 dni czarnogóra-chorwacja. Narazie 1, być może 2 x 4 osoby. Trasa ok 3 kkm, priorytet - odpocząć .

może ktoś sie chce podpiąć wyjazd koło 23-go (tak na 2tyg), bo mi sie ekipa posypała.
Tak czy siak ja z Natalią jade (omega z małą przyczepką gk-100 )

jak co to priv.

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

[ wiadomość edytowana przez: mar125 dnia 2009-07-02 21:41:57 ]

Jakby coś to my lecimy we 4 osoby wieczorkiem 24 lipca w okolice istrii ( 7 rok z rzędu hehe) Jak coś to pisz priv

ktos wie jak jest z dostepnoscia lpg na trasie polska - chorwacja?

cos doszly mnie sluchy ze strasznie podrozalo wszystko

według forów carawaningowych jest ok.

poszukaj znajdziesz nawet mapki , ceny poszły do góry , ale najgorsze jest to że u nas euro jest drogie.

kiedy jedziesz/jedziecie?

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

na dwa tygodnie na koniec sierpnia

Bałkany to ostatnio modny temat. Ja startuje do Makarskiej we wrześniu.

Cytat:
ktos wie jak jest z dostepnoscia lpg na trasie polska - chorwacja?

Na chorwacji, węgrzech nie miałem problemu ze znalezieniem gazu.

stacje z lpg sa co 20-30 km wzdluz autostrad tylko do co drugiej trzeba zjechac z autostrady kilometr czasem piec do okolicznej wiochy. na niektorych stacjach benzynowych sa do wziecia ulotki z mapkami rozmieszczenia stacji lpg danego koncernu wzdluz drog{ w Chorwacji, Montenegro , BiCh itp}

W zeszłym roku pojechałem fiaciorem na Chorwację only na lpg bo bena nie działała. Generalnie najgorzej jest na Wegrzech, ale na Chorwacji na bocznych drogach też czasem długo nie było stacji.

Koledzy! Jak bedziecie u Jugoli to wstąpcie do jakiegoś sklepiku u kupcie mi komplecik błotników na przód i komplet amorków do Zastavki?

A tak w ogóle miłego urlopu - życzy ten co na urlop nie ma szans

cała Chorwacja zwiedzona az po Dubrovnik

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

No to gratki. Może jakaś relacja zdjęciowa?
Ja się wybieram pod koniec sierpnia, szkoda tylko że już nie fiaciorem

my lecimy w drugiej polowie wrzesnia w tamte rejony chyba, miala byc chorwacja i makarska, ale poki co teraz temat hjest thassos w grecji przez bulgarie i macedonie. zobaczymy co z tego wyjdzie