| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-06-17 22:12:33 Słoweński Tab
Śmiga rok, a miał bardzo ciężko... Padniety alternator i 20 ładowań... |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-06-17 22:54:21
Teoretycznie wszystkie nowe akumulatory nawet z Biedronki powinny wytrzymać minimum ten jeden rok... Kiedyś w Polonezie właśnie przez rok jeździłem na akumulatorze o pojemności 42 Ah [oryginał miał 60 Ah]. Wykorzystywałem go jako pomocniczy do odpalania w zimie. Jak ten oryginał padł zupełnie, to założyłem "na stałe" ten pomocniczy 42 Ah i dawał jakoś radę ...w ciepłe miesiące oczywiście
W zimne poranki i tak dostawałem q..... serca Kilka razy przy częstych rozruchach na mieście miał prolemy.... ale zawsze jakoś zakręcił. Aha Nadmienię jeszcze, że było to w czasach, kiedy jazda na światłach przez cały rok nie była obowiazkowa. .....parafrazując - kup jakiś "Biedronkowy" 50 - 55 Ah i będzie dobrze |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2008-06-18 01:40:09 Ja mam Centre wapniowa i nie byla tez jakosc szczegolnie droga, 229 zł za 55 Ah (taka mam , a silnik 1,5) zakupiona przez poprzedniego wlasciciela w grudniu 2006. Do dzis bez problemu, pare razy zapomnialem wylaczyc swiatel i aku padal do 0, do takiego stopnia ze jak sie przekrecalo kluczyk to nawet kontrolki sie nie zajarzyly i nie byl nigdy ladowany! Zawsze byl odpalany z kabli i podczas dojazdu do domu (16km ) zawsze sie zaladowal. Powiem tak ze nie wiem czy warto lasic sie na te pare zlotych roznicy. nawet jesli auto nie bedzie Ci sluzyc dluzej niz rok jak zakladasz to jednak masz wieksza pewnosc i swiadomosc niezawodnosci. A czego nie zycze Ci ale pamietaj ze czasem plany nie wypalaja... Ja nakupowalem rzeczy markowych do poprzedniego auta i go roztluklem. Do tego kupilem tanie opony letnie i 1 pekla a na drugiej wyszedl babel (nowe opony) |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2008-06-18 02:47:34 ja mam orginał-działa wysmienicie |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-06-18 07:14:47
Co do Centry to ja z takową kupiłem złomero w 2002r. Rok później w zimie lampka wewnątrz rozładowała ją do zera i aż woda w elektrolicie zamarzła tworząc sople. Po rozmrożeniu i naładowaniu hulał idealnie. Następnego roku nie odpalił przy -25, a dzień wcześniej przy -20 jeszcze odpalał. Wiosną 2007 czuć było jego już resztki sił, ale do czerwca dotrwał kiedy to sprzedałem złomero. W złomgunie z winy poprzedniego właściciela również mam Centrę. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-06-18 07:21:57
Idziesz do sklepu,mówisz do czego chcesz akumulator i pan(pani) otwiera ileś różnych katalogów i masz kompleksową wiedzę w temacie . |
Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2008-06-18 08:56:00 Mam najzwyklejszą Centrę od 4 lat. Nigdy nie było najmniejszych problemów. Koszt z tego co pamiętam 110 PLN. Z tym, że złomiak cały czas w garażu więc nie wiem jak w warunkach bojowych. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-06-18 09:27:00 Ja kupiłem aku po rabatach za 160
A teraz byle jaki po 300 chodzi |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-06-18 22:28:46 Kupiłem w Realu Maximusa i od samego początku były z nim problemy.Ma obecnie 2 lata i z 50 ładowań.Gwarancja to jakaś lipa-dajesz aku,oni ładują i odbiór po miesiącu.Stary oczywiście zdałem w punkcie serwisowym.Dodam,że nigdy nie rozładowałem go do zera.Mimo to sam siada -od siebie, jak ma kaprys. gwarancji.
Nie szczędził bym teraz kaski na Centre.Nawet przez rok można się nieźle nawk..rwiać przy tej pół jakości i ich warunkach |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-06-19 07:17:35
Zawsze powtarzam: Aku kupuje się w sklepie z aku TV w sklepie z TV (najlepiej takim dla idiotów, żeby nie przepłacić) Zegarki w sklepie z zegarkami Mięso w sklepie mięsnym itp. itd. W syfmarketach to czipsy można kupić i czteropaka co najwyżej. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-06-19 07:18:07 ] |
pawelg27 Daewoo Espero krzeszowice | 2008-06-19 15:01:14 w Zabierzowie jest fajny sklep przy krajówce. po prawej str. jak jedziesz od krk przy sklepie "Groszek".
tel. 012 285 24 14 Spróbuj ... |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-06-20 23:16:20 Do Reala akurat miałem talon.Jak podjechałem na zakupy(z tego talonu) to stary aku powiedział PA.Niewiele myśląc rozwiązałem problem -ku własnej przestrodze.
Potwierdzam słuszność opinii Piotrka. pawelg27-byłem dzisiaj w Młoszowej u rodziny żony.Czasami zaglądamy do dolinki Bętkowskiej.Rodzinka to Bętkowscy.Niedaleko od Kobylańskiej- kumpel Jacek straszy w jaskini Nietopeżowej .Super tereny !No i rozlewnia win w Tęczynie niedaleko +zamek.
Pozdrowaśki |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-06-20 23:20:30 W Krzeszowicach czaduje kapela Skangór.Pozdrówki dla Adama (gitara+czapeczka ala Kasa)Pozdrówki dla Radka i Krzeszowic. |
mmkaczor Daewoo Espero 2.0 LPG Kraków | 2008-06-27 10:49:58 Zaproponowali mi Exide`a i Firestone`a w zbliżonych cenach (248 zł i 240 zł). Ktoś ma doświadczenie z którymś z powyższych? |
pawelg27 Daewoo Espero krzeszowice | 2008-06-27 12:08:26
Znam Piotrka osobiście, gra na trąbce i też pozdro. Kiedy coś zapodają?? |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-06-27 21:54:29 Nie wiem kiedy i co .Widziałem ostatnio ich wideo-czadzik,energia i dobry styl.
Jak będzie pogoda to jutro zaciągam rodzinkę do Zabierzowa=do Dolinki Kobylańskiej. A tak w temacie wątka ,to wczoraj wymieniłem aku na nowy .Podobno wapniowo -ołowiany z posrebrzanymi płytami Boszowski-silwer.Sprzedawca zachwalał i zalecał bardziej od Exide.Ponadto gwarancja na dwa lata i w razie reklamacji -na ten czas dają jakiś zastępczy. Przemierzyli mi alternator i wyszło ,że przy pełnym obciążeniu mam lekkie niedoładowanie.Tzn :wentylator poz.2,światła mijania,radio.Problem pojawił się po załączeniu klimy-13V z groszami. Zalecenie dostałem takie ,by przed zimą profilaktycznie doładować- przy jeździe na krótkich odcinkach .Jeśli będe robił dalsze trasy to powinno być spoko. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2009-01-24 19:23:33 Mam serię pytań:
Jaki prąd rozruchowy powinien być w aku do esperaka? 460A wystarczy? Taki akumulator jest OK? Akcel to faktycznie jest akumulator Centry? A może lepiej wziąć >taki< ? [ wiadomość edytowana przez: slawekk dnia 2009-01-24 19:26:58 ] |