[MK7] Wymiana zawieszenia. Jakie części wymienić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie.

Pare osób zapewne sie zdziwi widząc mój post ale nie ważne.

Pyt. dot. zawieszenia.

Mam dość stukania w aucie...biorę się za remont zawieszenia.
Najpierw przód.

Amorki
Sprężyny
Górne mocowania
Osłony i odboje
Przeguby
Łączniki stab.
Gumy stab.

Po wymianie tego jak bedzie dalej stukać to już chyba tylko zostanie maglownica...

Czy coś jeszcze powinienem zmienić z przodu?
I drugie pyt. jak dobrać amory i sprezyny zeby auto bylo stabilne ale tlumilo dziury... nie chce zbyt twardego zawieszenia..jazda w czolgu mnie nie pociaga...

Czy taki amor może być spełnieniem mych marzeń?
Amorki KYB

koncowki drazkow i sworznie wachaczy

dopiero po tym zostanie ci maglownica

[ wiadomość edytowana przez: maly_smok dnia 2009-09-22 11:57:48 ]

a fakt o tym zapomnialem

pojde z torbami pewne

EmCe2006 jak postepy? pisz co i jak bo mnie przed zima chyba to samo czeka... rok temu sprawdzalem auto w 3 serwisach na szarpakach... nikt mi nie pomogl ze stukaniem...

a jak bedziesz wymienial cale zwieszenie, to upewnij sie ze nie jest to wina czegos pod maska . kilka osob opowiadalo o roznych przypadkach jak np. nie przykrecony akumulator, poluzowana sruba od czegos, czy kamien gdzies w jakims zakamarku....

u mnie stukało nadkole...

Dokładnie kolego, najlpiej podjechac do kogos kto ma dobre ucho i wysłucha. Był kiedys u mnie gosc ktory wymienil prawie cała zawieche i okazało sie ze magiel stukał!! ;] Tak wiec nie wyrzucaj kasy w błoto tylko poszukaj przyczyny!

FAROW normalnie jakbys o mnie pisal ;P tzn ja w sumie nie wymienilem... ale bylo kawalkami nawet rozbierane i sprawdzane... i dalej cholera stuka... tak ze rozumiem EmCe2006...

a najlepiej podjedz do diagnosty na szarpaki,będziesz wszystko wiedział

Archivi a sprawdziles łożyska i gumy amortyzatorów?! No i maglownica i koncowki drazkow! Moze wcale nie stuka zawieszenie tylko jakis element sie telepie?! Gdybys mial do mnie blizej to zaprosilbym na sprawdzenie

Cytat:
2009-09-29 14:27:52, FAROW pisze:
Archivi a sprawdziles łożyska i gumy amortyzatorów?! No i maglownica i koncowki drazkow! Moze wcale nie stuka zawieszenie tylko jakis element sie telepie?! Gdybys mial do mnie blizej to zaprosilbym na sprawdzenie

FAROW niewiem tylko jak z maglownica... amory byly sprawdzane... pod maska bylo wszystko sprawdzane (zbiorniki itp, poduszki silnika), rura wydechowa, lozyska, tarcze i fotele przod i tyl... no poprostu wszystko co sie dalo naprawde bylem w 3 roznych stacjach diagnostycznych z szarpakami... po kilku mechanikow glowilo sie pod autem - za kazdym razem twierdzili ze wszystko ok... potem przejazdzka razem - no cos stuka... czasem bardziej czasem mniej...

teraz stuka bardziej... nie przejmuje sie tym... zajezdze ta zawieche, wymienie pewnie prawie wszystko tak jak EmCe2006... moze pomoze

ok... nie zasmiecajmy watku bo w wybadanie mojej sprawy nie wierze a juz napewno nie na odleglosc.

dzieki
pozdrawiam!.
pm

Mialem juz rozne przypadki, stukaly przeguby, nie dokrecona łapa silnika, maglownica, amortyzatory a nawet klocki hamulcowe Oczywiscie pomijają takie pospolite sprawy jak łączniki i gumy stabilizatora itp.
Sprawdz jeszcze mocowanie lewarka biegow, czy gdzies tam sie cos nie obija o podloge! A maglownice sprobuj dotykac reka i trzasc samochodem. Albo trzymaj ja a ktos inny niech robi gwaltowne ruchy kierą, powinienes wyczuc takie uderzenia, wtedy znaczy ze ma luzy i moze stukac Powodzenia!