Wysoka temperatura silnika/skrzyni-problem ze zmiana biegow!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzis usterka wprawila mnie w oslupienie Mianowicie gdy godzine jezdzilem z kobieta po placu i rozgrzal sie silnik wraz ze skrzynia biegow, wystapil problem ze zmiana biegow i wrzucaniem wstecznego (zgrzyt). Gdy silnik wystygl, to biegi wchodza jak noz w maslo jak dawniej Tak jakby nie rozlaczalo sprzeglo do konca po nagrzaniu zespolu napedowego??

Gdzie lezy przyczyna takich zmian temperaturowych?? Poprostu hit wsrod usterek jakie mialy samochody ktorymi w zyciu jezdzilem Myslalem do tej pory ze wrednym autem moze byc tylko dawny FSO1500 ojca

Rece opadaja poprostu na taka technike

a sprawdzałeś olej w skrzyni?

Może być za niski stan oleju w skrzyni, ale też, jeśli bujałeś się po placu w kółko ćwicząc, to możliwe, że docisk dostał popalić. Zauważyłem coś takiego, po długiej jeździe latem w dzień - w sumie jakoś 6-7godzin w środku dnia, i później wsteczny umarł. Auto ostygło i jest ok.

Przykro ale to jest norma skrzyn IB5, ja u siebie probowałem wyeliminowac to zmieniajac olej, nowe sprzegło, ale nic sie nie poprawiło, moze troszke.
Proponuje przed wrzuceniem wsteka wrzucic np 2,1 zeby całkowicie zatrzymac prace skrzyni, mozliwe ze to przz zbyt zadki olej po nagrzaniu sie skrzyni, stad problemy w jej samoczynnym zatrzymaniu sie, ale znowu wlejesz gestszy to przy zimnym rowniez beda problemy.

Dzieki Panowie za wyjasnienia Informacje szokujace Jeszcze jedna usterka i wysylam go do prasy

Cytat:
2009-09-30 10:49:13, luckyboy pisze:
Dzieki Panowie za wyjasnienia Informacje szokujace Jeszcze jedna usterka i wysylam go do prasy

chyba pod prasę?

Cytat:
2009-09-30 13:05:40, surec pisze:
chyba pod prasę?

hmm...no wiesz...hmm...do prasy=> do gazety no nie

Jakos wyszedlem